Muhtardan köylülere çocuk yapmayın uyarısı

Van'ın Başkale ilçesine bağlı Böğrüpek köyünün nüfusu 4 bin olunca, muhtar Cengiz Oruç, köyde ev ev dolaşarak aileleri çocuk yapmamaları konusunda uyarıyor.

Muhtardan köylülere çocuk yapmayın uyarısı
Muhtardan köylülere çocuk yapmayın uyarısı
GİRİŞ 26.11.2012 12:22 GÜNCELLEME 26.11.2012 13:00

Başkale'nin, 350 hane ve 4 bin nüfusuyla en kalabalık yerleşim birimi olan Böğrüpek köyünde, son yıllarda yaşanan nüfus artışıyla başlayan sıkıntılar, köy muhtarı Cengiz Oruç'u harekete geçirdi.

İlk etapta köylerinde aile sağlığı merkezi açılması için ilgili yerlere müracaatta bulunan muhtar Oruç, köyde de çalmadık kapı bırakmayarak köylüleri aile planlaması konusunda bilinçlendiriyor.

Köyde ev ev gezerek ailelerden çocuk yapmamalarını isteyen Oruç, ilk günlerde köylülerin tepkisi ile karşılaşsa da yılmadan başladığı işi sürdürüyor.

Aradan geçen zaman diliminde birçok ailenin de desteğini arkasına alan Oruç, özellikle köyde yeni evlenen çiftlere uyarılarda bulunuyor.

Muhtar Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde en az çocuğu bulunan ailenin 5 çocuklu olduğunu belirterek, köydeki doğum vakaları ve kronik hastalıklar nedeniyle ilçe merkezinden hemen her gün ambulans talebinde bulunduklarını söyledi.

Özellikle kış aylarında yolların kardan kapalı olmasının ambulansın köye gelmesinde büyük sıkıntılara neden olduğunu anlatan Oruç, sağlık ekiplerinin birçok kez yolda mahsur kaldığını ifade etti.

Oruç, köylülerin maddi durumunun çok iyi olmadığını, bundan dolayı da insanların zor şartlar altında kalabalık ailelerinin geçimini sağlamaya çalıştığını bildirerek, şöyle konuştu:

''Sınır köyü olduğumuz için bir zamanlar aileler ticaretle uğraşıyordu ve maddi durumları iyiydi. Fakat şu anda insanlar ne ticaret, ne de tarım ve hayvancılık yapabiliyor. Köy halkı maddi açıdan zor durumda kalmış. Geçmiş yıllarda yapılan hatalar da köyümüzde nüfus patlamasına neden olmuş. Şimdi ben, kendi çabamla bu gidişata bir son vermek istiyorum. Bunu da özellikle yeni evlenen çiftlerde uyguluyorum. Köyde her yıl yirminin üzerinde düğün yapılıyor. Bu çiftlerin bir şekilde bilinçlenmesi, büyüklerinin gittiği yoldan gitmemesi gerekiyor. Çünkü köyümüzdeki nüfus artışı ile sıkıntılarımız da arttığı için özellikle yeni evlenen çiftlerden en fazla iki çocuk yapmaları ricasında bulunuyorum.''

Başkale Devlet Hastanesi Başhekimi Osman Halit Çam ise Böğrüpek köyünden sıklıkla ambulans çağrısında bulunulduğuna değinerek, ''Bazı günlerde ambulanslarımız 2 veya 3 defa Böğrüpek köyüne gidebiliyor. Sıklıkla karşılaştığımız vakaların başında ise doğum geliyor'' dedi.

Çam, kış mevsiminde köye giden sağlık ekiplerinin çok defa yolda mahsur kaldığına işaret ederek, köylülerin ve sağlık görevlerinin mağduriyetlerini en aza indirmek için bu kış mevsiminde tüm hazırlıklarını yaptıklarını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dilan Polat davasında yeni gelişme: Vergi suçundan tahliye edildiler
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor