Engelleri aştı çocuk doktoru olacak

Tokat'ta tedavi gördüğü tıp fakültesini kazanan engelli öğrenci Sare Aydın, çocuk doktoru olmak istiyor.

Engelleri aştı çocuk doktoru olacak
Engelleri aştı çocuk doktoru olacak
GİRİŞ 02.12.2012 11:06 GÜNCELLEME 02.12.2012 11:06
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tokat'ın Turhal ilçesinde Yeşilırmak Anadolu Lisesi'nden mezun olan doğuştan bedensel engelli Sare Aydın (20), ilk sıradaki tercihi olan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı. Sare'nin üniversiteye rahat gidip gelebilmesi için ise baba Selahattin Aydın, ikamet ettikleri Turhal ilçesinden Tokat merkeze yerleşti. 1'i erkek 5 çocuk babası Aydın, kızını otomobille üniversiteye getirip götürüyor. Yürüyemediği için akülü tekerlekli sandalye ile eğitim gördüğü amfiye giren Sare, ders dışındaki zamanlarını da üniversitenin kütüphanesinde değerlendiriyor. Sınıf arkadaşları ile birlikte hayatından oldukça memnun olan Sare'nin yüzünde gülücükler açıyor. Yaklaşık 10 yıldır tedavi gördüğü hastanede doktorların davranışından etkilenerek doktor olmaya karar verdiğini belirten Sare, engellilerinde neler yapabileceğini kanıtlamak ve tıp fakültesini kazanmak için yılmadan ders çalışarak bugünlere geldiğini söyledi. Hayalindeki bölümü kazandığında heyecandan uyuyamadığını ifade eden Aydın, “Okul ve arkadaş ortamı nasıl olacak, okula, laboratuvara nasıl gidip geleceğim diye düşünürken üniversiteye geldiğimde çok şaşırdım. Buradaki herkes bunu bana hissettirmediler, hiç yabancılık çekmedim” dedi.

“ÇOCUK DOKTORU OLMAK İSTİYOR”

Çocukluğunun hastanelerde geçtiği için pediatri doktoru olmak istediğini ifade eden Sare, “Doktorların yüzündeki tebessüm bir hastayı çok etkiliyor. Ben bu mutluluğu diğer çocuklara da yaşatmak istiyorum. Engelliler hiçbir şeyden çekinmesin korkmasın. Azmettikten sonra her şey oluyor. Türkiye'de çok engelli var fakat engellileri sokaklarda pazarlarda göremiyoruz. Bu insanların bakış açısından kaynaklanıyor. Engelli arkadaşlar bakışlardan çekindiği için sokağa çıkmaya korkuyor. Ben biraz da insanların yüzündeki bu bakış açısını değiştirmek, insanlara bana acıyarak değil de imrenerek baksın diye istedim” diye konuştu.
GOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şemsettin Şahin, azimli bir öğrencinin tıp fakültesini kazanmasından dolayı çok sevindiklerini söyledi. Sare'nin hekim olma heyecanın kendilerine de mutluluk verdiğini belirten Şahin, “Sare 10 yıldır üroloji kliniğimizde Nihat beyin takip ettiği bir hasta. Bu bir hastanın özenle takibinin neticesinde nerelere varacağını bir göstergesi. Anne ve baba da özverili bir şekilde çocuklarını bugüne kadar gelmesinde büyük çaba sarf etmişler” şeklinde konuştu.

Arkadaşları da Sare'nin topluma örnek bir insan olduğunu kaydetti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 3
  • Mehmet 11 yıl önce Şikayet Et
    ama ne ne?. cerrah olmayacaksa ayaklara ihtiyacı yok mu? çocuk doktoru sadece polklinik yapan kişi midir? çocuk hastalıklarının servisi ve yoğun bakımı yok mu? dünyada hastanede yapılan tedavinin %70i yatarak tedavilerdir.bizdeki gibi polikllinik hekimliği yoktur, poliklnik hekinliğini sadece aile hekimleri yapar. bu kızın asistanlığını düşünelim mesela. tıp bitti, tusu kazandı ve cerrahpaşada cocuk asistanı oldu. rotasyonları tamamlamak zorunda. yoğun bakım, çocuk acil, radyoloji; bunun gibi bir çok rotasyonu tamamlamadan uzman olunmaz aslında. nasıl tamamlayacak bunları. nasıl yoğun bakımda küvezlerdeki hastasına entübasyon yapacak? bekleyelim görelim..
    Cevapla
  • suna 11 yıl önce Şikayet Et
    ama ne? . yazık ..sanki dünyada bedensel engelli doktorluk yapan yok gibi açıklama yapılmış. ne olur sanki pozitif ayrıcalıkla doğuya gitmek zorunda kalmasa, acil serviste görev verilmese. cerrah olacam, ortopedi doktoru olacam diye bir cümle okuduğumu sanmıyorum. engeline engel olmayacak birçok branş var. şu dar bakışımızı bir değiştirebilsek ,farklı olanı hemen yadırgamasak. sizi, çocuklarının yeteneklerini geliştirmeye engel olan bir baba modeli olarak görebiliyorum ancak. bize sunulan doğruların acaba kaçta kaçı doğru?
    Cevapla
  • Mehmet 11 yıl önce Şikayet Et
    ama. tebrikler ama dünyanın pek çok yerinde doktor olmak için fiziksel şart lazım. türkiyede de tıp fakültesine kayıt olmadan önce sağlık raporu istenir. bu arkadaşımıza bu rapor nasıl veriliyor, anlamak mümkün değil. acil serviste nasıl çalışacak bu arkadaş, nasıl kalp masajı yapacak, nasıl kırık bir omuzu sabitleyecek, nasıl alçıya alacak. bakanlık bu arkadaşı da herkes gibi mecburi hizmete yollamayacak mı? avrupada değil böyle engeller; hep-b taşımak bile doktor olmaya engeldir. hatta doktorken bu hastalığa yakalananlar bile doktorluk yapamazlar... türkiyede sadece bu arkadaş için değil tüm meslekler için mesleğe giriş kıstasları belirlenmek zorunda. özellikle psikolojik, sonrasında da fiziksel kıstaslar... yazık olacak.merakla bekliyorum bu arkadaşın mesleğe başlayacağı günü...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak