Aileye 'Özürlü maaşını geri ödeyin' şoku

İzmir'de iki yıl boyunca bedensel engelli oğlu adına 'özürlü maaşı' alan 40 yaşındaki Türkan Açıkgöz, yetim aylığı da aldığı için, toplam 6 bin 220 lirayı geri ödemesi istenince şoke oldu.

Aileye 'Özürlü maaşını geri ödeyin' şoku
Aileye 'Özürlü maaşını geri ödeyin' şoku
GİRİŞ 07.01.2013 13:10 GÜNCELLEME 07.01.2013 13:10
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Açıkgöz, “Babamın vefatının ardından aldığım yetim aylığı nedeniyle oğlum adına aldığımız özürlü maaşı kesildi. Ödenen para faiziyle birlikte geri isteniyor. Bu parayı ödeyecek durumumuz yok. SGK'ya borçlu gözüktüğümüz için oğlumun tedavi masrafları da karşılanmıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Yaklaşık 7 yıl önce eşinden boşanan 40 yaşındaki Türkan Açıkgöz, Konak İlçesi Fatih Mahallesi'nde 325 TL'ye tuttuğu tek odalı bir eve yerleşerek iki oğluyla yaşamaya başladı. 11 yaşında rahatsızlanan ve sonrasında yürüyemeyen 20 yaşındaki Emre Yıldırım'ın bakımı için evinden ayrılamayan Açıkgöz, devletten yardım istedi. Yapılan kontrolde yüzde 96 bedensel engelli bulunan Emre'nin bakımı için 2008 yılında annesi Açıkgöz'e, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından üç aydan üç aya ödenen 500 TL 'özürlü maaşı' bağlandı. Bir süre sonra babasını kaybeden Açıkgöz, başvurduğu SGK'dan 2009 yılından itibaren de aylık 240 TL yetim maaşı da almaya başladı.

ANNE, YARDIM İSTEDİ

Yetim maaşı aldığı için, oğlu adına SGK'nın verdiği 'özürlü maaşı' 2010 yılında kesilen Türkan Açıkgöz, bu parayı tekrar alabilmek için kuruma birçok kez başvuruda bulundu. Başvuruları sonuçsuz kalan aileye, İzmir Defterdarlığı Muhakemat Müdürlüğü'nden gelen yazıda parayı geri ödemesi istendi. Para ödenmeyince geçen hafta gönderilen ikinci yazıda, iki yıl boyunca verilen toplam 6 bin 220 TL paranın faizi ile geri ödenmesi gerektiği, aksi halde icra takibi başlatılacağı bildirildi.

Tekrar kuruma gidip görevlilerle görüştüğünü ancak, “Ödemenin dışında yapılacak herhangi birşeyin bulunmadığı" cevabını aldığını belirten Türkan Açıkgöz, yetkilerden yardım istedi.

SAĞLIK HİZMETİNDEN DE YARARLANAMADI

İki aydır evinin kirasını ödeyemediğini, zor durumda olduklarını belirten Türkan Açıkgöz, “Babamın vefat etmesiyle aldığım aylık nedeniyle önce bedensel engelli çocuğum için verdikleri yardımı kestiler. Diyecek bir şeyim yok. İki sene boyunca yatırılan 6 bin lira da geri istendi. Bu parayı ödeyecek durumum yok. Evimin kirasını zaten 2 aydır ödeyemiyorum. Avukat ile görüştüğümde ödeyemezsem evime icra geleceğini söyledi. Çocuğuma ilaç dahi alamıyorum. Çünkü sigorta ödemesi çıkıyor. Oğlum bu nedenle hiçbir sağlık hizmetinden de faydalanamıyor. Onların vicdanına bırakıyorum” dedi.

Bedensel engelli genç Emre Yıldırım ise, “Ödemeye durumumuz yok, nasıl ödeyeceğiz? Diyebilecek birşey yok. Herhalde devlet bizi görür, birşey yapar. Yardımcı olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • Yusuf GÜNEY 11 yıl önce Şikayet Et
    ah sgk ahhhhhhh. sgk denilen kurum bunları denetleyecek yerde kendini denetlesin. sigorta primlerini denetlemek için gönderdikleri denetçi kılığındaki rüşvetçi (şimdi ağızımı bozacaklar) personelini denetlesin. ceza yememek için rüşvet yediren ve rüşvet yiyen ve bunu meslek haline getiren personelini ve işyeri sahiplerini denetlesin. masa başında oturup saat 17:00 olunca evine gitmekle olmuyor bu işler.
    Cevapla
  • Yusuf GÜNEY 11 yıl önce Şikayet Et
    maaş bağlarken aklınız nerdeydi.... ben anlam veremiyorum bu işlere. madem iki veya daha fazla maaş bağlanılacak birisine bunun araştırması daha önceden yapılıp ona göre karar bağlanılmıyor. parayı ver sonra biz yanlış yaptık geri ödeyin. böyle saçmalıkta ancak bizde olur. bunu gözarde edenlerden tahsilat yapsınlar. artık garibanın cebinden elinizi çekin....
    Cevapla
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    sebebi ne acaba. sebebi ailenin izmir li olması mı acaba,hani şu akp nin oy alamayıp,gavur izmir dediği izmir.
    Cevapla
  • Hüseyin GÜNGÖR 11 yıl önce Şikayet Et
    pabucumun sosyal devleti. bir özürlü kardeşimize bağlanan 3 kuruşluk maaşı bile geri istemeye utanmadınız mı? bu nasıl iştir. devlet olmak vatandaşına sahip çıkmak böyle bişey mi ? yazık... mide bulandırıyosunuz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı