Yapay akciğerle bebeğine kavuştu

Malatya'da, hamileliğinin 31. haftasında ağır gribal enfeksiyona bağlı zatürre olan Emiş Alışık, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde acil doğuma alındıktan sonra yapay akciğerle hayata tutundu.

Yapay akciğerle bebeğine kavuştu
Yapay akciğerle bebeğine kavuştu
GİRİŞ 12.02.2013 17:34 GÜNCELLEME 12.02.2013 17:34

Bölgede ilk olduğu belirtilen tedavinin tanıtımı Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon'da yapıldı. Göğüs Cerrahisi, Anestezi ve Reanimasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Yenidoğan Anabilim Dalı başkanlıklarının ortaklığında yürütülen tedaviyle ilgili konuşan Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ender Gedik, hastanın 14 Ocak tarihinde hastanenin acil servisine gribal enfeksiyondan kaynaklanan ağır bir zatürreyle başvurduğunu anlattı.

Bölümlerin birlikte çalışmasıyla hızla karar alıp hamile olan Emiş Alışık'ın doğum yapmasını sağladıklarını belirten Gedik, annenin durumu dolayısıyla solunum cihazı yeterli olmadığı için yapay akciğer tedavisi başlatmayı uygun gördüklerini söyledi. Gedik, böylece annenin sağlığına kavuştuğunu kaydetti.

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Reha Çelik de, hastanın kendi kalp atışlarını, kan basınçlarını kullanarak atardamardan kan alıp, toplardamara geri gönderdiklerini anlattı.

Yenidoğan Yoğun Bakım Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Özdemir ise, bin 370 gram olarak dünyaya gelen bebeğin, ilk 5 günden sonra solunum cihazına gerek olmadan hayatını sürdürebildiğini söyledi. Bebeği bugün sağlıklı bir şekilde taburcu edeceklerini bildiren Özdemir, anneye uygulanan tedavi sayesinde bebeğin öksüz kalmaktan kurtulduğunu belirterek, emeği geçen ekibe teşekkür etti.

Emiş Alışık'ın inşaat işçisi eşi Mustafa Alışık da, doktorların kendileriyle yakından ilgilenerek, bir arkadaş gibi durumu anlattıklarını dile getirdi. Doktorların eşinin durumunun çok kötü olduğunu söylemesi üzerine yıkıldığını söyleyen Alışık, doktorların önerdiği tedaviyi hiç tereddüt etmeden kabul ettiğini belirterek, ''Çok güzel bir başarıya imza attı doktorlar. Burada hanımımızla çocuğumuzla çok güzel bir tablo oldu. Yeniden aileme kavuşturdukları için onlara çok teşekkür ederim'' dedi.

Yusuf Efe adında 2,5 yaşından bir oğullarının olduğunu aktaran Alışık, yeni doğan kız bebeklerinin adını da Neva koyduklarını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor