Nevşehir

Çocukluktan erişkinliğe obstrüktif akciğer hastalıkları

16:53 04 Eylül 2015
Çocukluktan erişkinliğe obstrüktif akciğer hastalıkları

Türk Toraks Derneği Çocuk Hastalıkları Grup Başkanı Prof. Dr. Fazilet Karakoç, 0-6 yaş grubu her 100 çocuktan 50'sinin solunum yolu hastalıkları nedeniyle hastanelere başvurduğunu söyledi.

Karakoç, Türk Toraks Derneği öncülüğünde Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde düzenlenen "Çocukluktan Erişkinliğe Obstrüktif Akciğer Hastalıkları" konulu sempozyum öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Son 50 yılda solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış gözlemlendiğini, bunun birçok nedeni bulunduğunu dile getiren Karakoç, "0-6 yaş grubu 100 çocuktan 50'sinin solunum yolu hastalıkları nedeniyle hastanelere geldiğini görüyoruz" dedi.

Solunum yolu hastalıklarının ortaya çıkmasında sigaranın etkisine işaret eden Karakoç, "Anne sigara içmese bile anneannenin sigara içmesi çocuğun astım olma sıklığını artırır. Çocuklukta sigaraya maruz kalanların astım hastalığına ilerleyen yaşlarda ise KOAH'a yakalanma riski yüksektir" diye konuştu.

Karakoç, sağlıklı yaşam, egzersiz ve D vitamini alımının bu hastalıkların önlenmesinde etkili olduğunu vurguladı.

-"4-5 milyon astım hastamız var"

Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu da sempozyumda hem dünya hem de Türkiye'de yaşam kalitesini ve süresini etkileyen en önemli rahatsızlıkların başında gelen obstrüktif akciğer hastalıklarının çocukluktan erişkinliğe uzanan sürecinin tartışılacağını bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Karakaya da dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası bulunduğunu, bunun 10 yıl içerisinde 400 milyona çıkmasının beklendiğini söyledi.

Karakaya, her 100 çocuğun 10'unda, her 100 yetişkinin ise 5-7'sinde astım görüldüğüne dikkati çekerek şu bilgileri aktardı:

"Astım genelde çocukluk döneminde başlıyor ancak yetişkinlerde de başladığı görülüyor. Tedaviyle kontrol altına alınabilir. Toplumda astım alerjik olarak bilinir ancak yarısı alerjiktir, gelişiminde pek çok faktör etkilidir. Bunda en önemli şey kalıtımdır. Bunun yanında hava kirliliği, gebelikte annenin maruz kaldığı kimyasallar da etkilidir. Türkiye'de nüfusun yüzde 5'i ile 10'u arasında astım hastası vardır. Buna göre 4-5 milyon arasında astım hastamız var."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.