Nevşehir

Çömlekçiler KDV oranının düşürülmesini istiyor

10:32 18 Aralık 2015
Çömlekçiler KDV oranının düşürülmesini istiyor

Türkiye'nin el sanatları merkezi konumundaki Nevşehir'in Avanos ilçesinde çömlek ustaları, yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 5'e düşürülmesini istiyor.

Avanos Çömlekçiler Derneği Başkan Yardımcısı Mükremin Tokmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çömlek yapımının Avanos’ta Hitit dönemine kadar uzandığını söyledi.

Tokmak, Anadolu çömlekçiliğinin merkezinin Avanos olduğunu, Ege ve Trakya bölgelerindeki çömlekçiliğinin kökeninin Balkanlara dayandığını kaydetti.

El sanatlarındaki iş kollarında KDV oranlarının fazla olduğunu savunan Tokmak, şunları kaydetti:

"Çömlek, maliyeti yüksek, işçiliği zor, üretim sürecinde de riski çok olan bir ürün. Bu nedenle çömlekçilerin vergilendirilmesi konusunda daha hassas davranılması gerektiğini düşünüyorum. Gerek yok olma sürecine girmiş gerekse ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan bu mesleğin vergilendirme konusunda desteklenmesi gerekiyor. KDV oranının yüksek olması nedeniyle ilçedeki bir çok çömlek üreticisi başka mesleklere yönelmek zorunda kaldı."

Yüzde 18 olan KDV oranının üreticiye büyük bir yük ve maliyet getirdiğini savunan Tokmak, "Hem geleneğin yaşaması hem ustanın mutlu olabilmesi, ailesiyle geçimini sağlayabilmesi için verginin düşürülmesini istiyoruz. Bana göre yüzde 18 KDV çok büyük bir rakam. Bu oranın yüzde 5'lere çekilmesinden yanayım. Çünkü bu bir gelenektir, kültürdür ve bunun yaşatılabilmesi için KDV oranlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.