Niğde

"Patates bu yıl bol ve ucuz olacak"

12:29 13 Kasım 2015
"Patates bu yıl bol ve ucuz olacak"

BETÜL ABBAK - Türkiye'de patates üretiminde birinci sırada yer alan Niğde'de, bu yıl rekoltenin artmasıyla patatesin kilogramı pazar tezgahlarında 1 liraya kadar düştü.

Niğde Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veli Kenar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kış ve ilkbahar aylarında patatesin kilosunun manav ve marketlerde 5 liraya kadar çıkması nedeniyle bu yıl üreticinin patatese yöneldiğini ve ekim alanlarının 150 bin dönümden 173 bin dönüme çıktığını söyledi.

Yörede patates hasadının tamamlandığını ve rekoltenin "yüz güldürücü" olduğunu dile getiren Kenar, fiyatların düştüğünü ve bunun tüketicileri mutlu edeceğini kaydetti. 

Geçen yıl yaşanan bazı olumsuzluklar nedeniyle patatesin tarladaki fiyatının 1 liraya kadar çıktığını anımsatan Kenar, şöyle devam etti:

 "Dekarda yaklaşık 3-4 ton verim alınıyor. Geçen yıl 600 bin ton ürün elde etmiştik, bu sezon ise 800 bin ton civarında rekolte oldu. Patates tarladan 50 kuruşa satıldı, depolardan da yine aynı fiyata satılıyor. Geçen yıl tarlada kilosu 1 liradan satılan patates, bu yıl pazarda 1 liraya kadar düştü. Rakamların değişmeyeceğini aynı seyirde devam edeceğini düşünüyorum. Patates bu yıl bol ve ucuz olacak. Ucuz ve bol olması tüketiciyi sevindirecek."

- "Fiyatların dengeli olmasını istiyoruz"

Kenar, üreticinin bu yıl maliyetinin altında satış gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Üretici, maliyetin altında sattığı için borcunu ödeyemiyor, önümüzdeki yıl ekim alanları otomatik olarak daralacak. Biz fiyatların dengeli olmasını istiyoruz. Patatesin kilogramının 3 liraya çıkmasını da maliyetin altında da satılmasını istemiyoruz" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.