Niğde

Kasım ayı ihracat rakamları açıklandı (4)

15:06 01 Aralık 2015
Kasım ayı ihracat rakamları açıklandı (4)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)  Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin Rusya'ya olan ihracatına ilişkin, "Şu anda yaptırım payının etkisi daha hissedilmedi. Geçen sene kasım ayında 511 milyon dolar ihracat yapmışız. Bu sene 331 milyon dolar, yüzde 35 düşüş var" dedi.

Büyükekşi, 2015'in kasım ayına ilişkin ihracat verilerini Niğde'de düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Büyükekşi, yaptığı konuşmada, kilogram bazında ihracatın kasım ayında yüzde 3,4, yılın 11 aylık döneminde ise yüzde 0,9 arttığını belirterek, birim fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ihracat gerilerken, kilogram bazında yükseliş trendinin sürmesinin ihracatçının umutlarını 2016’ya taşımasına neden olduğunu söyledi. 

Bu yıl orta vadeli programda 143 milyar dolarlık bir ihracat hedefi konmasına rağmen, ihracatta parite etkisinden 13 milyar dolar, emtia fiyatlarından 6,5 milyar dolar ve çevre ülkelerdeki olumsuz tablodan dolayı 4 milyar dolar olmak üzere toplamda 24 milyar dolar negatif etki beklendiğini belirten Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Aslında her şeyi normal haline bıraksak parite etkisi olmasa, emtia fiyatı etkisi olmasa ve komşu çevre ülkelerdeki düşüş olmasa 10 milyar dolar artış sağlayacağız. Kayıp 14 milyar dolar olacak. Aslında gerçekleştirdiğimiz ihracatın bütün bu olumsuz koşullara rağmen iyi bir performans olduğunu özellikle belirtmek istiyoruz. Diğer ülkelerin rakamlarından daha az bir düşüş var. Demek ki iyi bir noktadayız. 2016'ya da daha bir ümitle bakıyoruz."

- Rusya ile ticaret 

Gazetecilerin Türkiye'nin Rusya'ya ihracatına yönelik soruları üzerine de Büyükekşi, şunları söyledi:

"Şu anda yaptırım payının etkisi daha hissedilmedi. Geçen sene kasım ayında 511 milyon dolar ihracat yapmışız. Bu sene 331 milyon dolar, yüzde 35 düşüş var. Bizim yaş sebze meyve dışında bütün sektörlerde Rusya'da düşüşümüz var. En çok ihracat yaptığımız yaş sebze meyveden sonra tekstil, kimyevi maddeler, otomotiv sektörü, deri sektörü bunların hepsinin aşağı yukarı yüzde 40 ile yüzde 60 arası ihracat düşüşü var. Rusya'daki olaylardan bağımsız olarak gerçekleşen rakamlar. Özellikle şunun altını çizmek istiyorum. Rusya'daki ekonomik krizden dolayı geçen sene, gerek Brent petrolün fiyatının yarıdan fazla düşmesi, Ukrayna ile Rusya'nın arasında oluşan ekonomik gerginlik, Rusya'da yüzde 100, yüzde 150'ye varan devalüasyon gerçekleşmesi zaten ihracatımıza olumsuz yansımıştı. Yaklaşık yüzde 40'a varan ilk 10 aya baktığımızda mevcut bir düşüş vardı. Kaldı ki biz ihracatçılar olarak 2016-2017 yılında da yine olaylardan bağımsız olarak bir artış öngörmüyorduk. Çünkü ufukta petrol fiyatlarıyla ilgili uzmanların düşüncesi çok bir artış beklenmiyor. Bu rakamların korunacağı düşünülüyor. O yüzden ekonomisinde bir iyileşme beklemediğimiz için orada bir artış da öngörülmüyor."

- İhracatta 2023 hedefi 

Büyükekşi, 2023 ihracat hedefine ilişkin soru üzerine de şunları kaydetti:

"500 milyar dolar ihracat stratejisini 2008 yılında yaptık. 2008 yılında dünya dış ticareti 18,2 trilyon dolardı. Şu anda, yani 7 yıl sonra 16,5 trilyon dolara düştü. Şimdi biz bu çalışmayı yaparken ekonomistlere '2023 yılında dış ticaret dünyada ne olur, bize bir çalışma yapın getirin' dedik. 3 senaryo geldi. Bir tanesi dünya dış ticaretinin 25 trilyon, bir tanesi 35 trilyon, diğeri ise 50 trilyon dolar olacağını öngörüyordu. Biz 50 trilyon doları çok yüksek diye almadık. Senaryo olarak 34,5 trilyon dolar varsayım yaptık. Orada 34,5 trilyon dolardan yüzde 1,5 pay alırsa Türkiye 500 milyar dolar yapıyor. Bu yıl itibarıyla dünya dış ticaretinden binde 92 pay alacağız. Hedef şuydu; 2018 yılında dünya dış ticaretinden yüzde 1 pay almak,  2023'te de yüzde 1,5 pay almak."

- "İhracat hedefini revize etmiyoruz"

Her şeyin rakamlardan ibaret olmadığına vurgu yapan Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diyelim ki 2023 yılında dünya dış ticareti 25 trilyon dolar olursa biz de yüzde 1,5 pay alırsak 375 milyar olacak. Biz hedefi gerçekleştirmiş olacağız. Tersini düşünelim 50 trilyon dolar oldu. Dünya dış ticaretinde birden bire önümüzdeki yıllarda artışlar oldu, ticaret hızlandı. Biz de 500 milyar dolar yaptık ama dünya ticaretinden yüzde 1 pay aldık. Biz hedefi gerçekleştirmemiş olacağız. Onun için her şey rakam değil. Rekabet yaptığımız ülkeler nerede, biz neredeyiz, o önemli. Yarışta sadece kilometrenin süresi değil, rakiplerin arasında kaçıncı olduğumuz da önemli. O yüzden ihracat hedefini revize etmiyoruz."

Toplantının ardından, ihracat yapan Niğdeli iş adamları ödüllendirildi. 

(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.