Niğde

Çocuk yaşta evliliğe karşı kapı kapı dolaşıyorlar

11:40 22 Nisan 2018
Çocuk yaşta evliliğe karşı kapı kapı dolaşıyorlar

ABDULLAH ÖZKUL - Niğde'de bir ilkokul müdürü ve öğretmeni, hazırladıkları "Evlilik oyun mu anne?" projesi kapsamında, kapı kapı dolaşarak aileleri çocuk yaşta evliliğe karşı bilinçlendiriyor.

Edikli Atatürk İlkokulu Müdürü Onur Bayır ve okul öncesi öğretmeni Özlem Çeltek, bir velinin toplantıda "Ben erken yaşta evlendim, çok pişman oldum. Bu konuda beni bilinçlendiren bir kişi olmadı" şeklindeki sözlerinden etkilenerek "Evlilik oyun mu anne?" adlı proje hazırladı.

Proje kapsamında, küçük yaşta evliliğin önüne geçilmesi, öğrencilerin üniversite okumaları, evliliğin bir oyun olmadığı anlatılarak, çocuk yaşta evliliğe karşı Edikli belde halkı, öğrenci ve veliler için seminer, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenledi.

Çalışmalara katılamayan ve risk durumundaki öğrencilerin ailelerine ulaşmak için belde ve civar köylerdeki evleri kapı kapı dolaşan öğretmenler, daha bilinçli bir toplum oluşması için çaba sarf ediyor.

Proje kapsamında çekilen kamu spotuna veliler, şair Ahmet Selçuk İlkan, Türk halk müziği sanatçısı Belkıs Akkale gibi sanatçılar ile Niğdespor Kulübü Başkanı Recep Canıtez, teknik direktör Yavuz İncedal da video göndererek destek verdi.

Okul müdürü Bayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en büyük amaçlarının erken yaşta evlilikle mücadele, geleceğe güvenle bakmak ve genç kız öğrencilerin eğitimlerini tamamlamaları olduğunu vurguladı.

Niğde Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ömer Halisdemir Üniversitesiyle proje kapsamında protokol imzaladıklarını aktaran Bayır, "Bu çerçevede valimizin eşi, belediye başkanımız, kasaba halkı ve Edikli'deki tüm öğrencilerin katıldığı seminerler düzenledik. Öğrencilerle resim ve kompozisyon yarışmaları yaptık. Özellikle çalışmalarımıza katılamayan ve risk durumundaki öğrencilerimizin velilerini evlerinde ziyaret ettik." dedi.

Bayır, bazı ünlülerin projeye destek veren kısa videolar gönderdiğini anlatarak, bunları velilerle çekilen videolarla birleştirilip kamu spotu hazırlandığını ve olumlu tepkiler aldıklarını ifade etti.

- "Başaracağımıza inanıyorum"

Bazı okulların projeyi uygulamak için kendilerinden bilgi aldıklarını aktaran Bayır, şöyle konuştu:

"Projede özellikle velilerin istekli olması bizi mutlu etti. Bütün mahalleleri ziyaret edeceğiz. Tüm evlere ulaşmayı, gidilmedik ev, görüşülmedik kimse bırakmamayı hedefliyoruz. Özellikle kamu spotunda velilerin yer almasının çok büyük takdir göreceğini inanıyorum. Proje sonunda erken yaşta evlilikle ilgili bilinçlenen bir toplum oluşması en büyük hedefimizdir. Başaracağımıza inanıyorum."

Okul öncesi öğretmeni Özlem Çeltek de önce bazı velilere ev ziyareti yaptıklarını, bunun üzerine başka velilerden de talep geldiğini dile getirdi.

Ziyaretlerde erken yaşta evlenenlerle de karşılaştıklarını anlatan Çeltek, şöyle konuştu:

"Görüştüklerimiz, bu konuda daha hassas. Evliliğin yükünü küçük yaşta kaldırmanın daha zor olduğunu, çocuklarını bilinçlendirerek evlendirmek istediklerini belirttiler. Liseden sonra evlenen öğrencilerimiz var. Evliliği bir oyun olarak görüyorlar ve küçük yaşta evlenince yükümlülüklerin altında eziliyorlar. Veli ve öğrencilerden olumlu tepkiler aldık. Bu durum projeyi geliştirmek için bize katkı sağladı. Veliler aslında böyle bir eğitimin olmasını çok istiyorlar. Hatta bir velimizin, 'keşke ben evlenmeden önce biri benim kulağıma oku, evlilik için biraz daha bekle, diye fısıldasaydı, her şey daha farklı olurdu' demesiyle amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum. Biz de diğerlerinin kulağına fısıldamış olduk."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.