Michael Jackson'dan ilahiler...

Michael Jackson'un Müslüman olması ve ilahi söylemesi güzel bir haberdir. Ancak haberin yanlış olduğunu bile bile bu haberi devam ettirmek pek de güzel bir davranış değildir.

Michael Jackson'dan ilahiler...
Michael Jackson'dan ilahiler...
GİRİŞ 06.07.2009 09:38 GÜNCELLEME 06.07.2009 09:38
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Zain Bhinka’nın şarkısını Michael Jackson’a mal etmek bir hataysa, bu hatada ısrar etmek daha büyük bir hatadır. Ve biz bu hataya devam ettik.

İkbal Gürpınar haberiyle ilgili kısa bir açıklama,  ‘AA’ya ne oldu?’, ‘Okurları eğitiyor muyuz?’  bu haftaki konularımız arasında.

Geçen hafta yayınladığımız Michael Jackson’ın söylediği iddia edilen bir ilahi haftanın dikkat çeken haberlerinden biriydi.

Michael Jackson’ın ölümünden sonra sanatçıya artan ilgiyi aktaran haberin detayında ‘Jackson’ın Müslüman olduğu iddiası’ vardı. AA’nın haberinde Müslümanlık iddiasına değinilerek , “Jackson'ın birkaç yıl önce seslendirdiği öne sürülen ‘Allah'ın isimlerinin sıralandığı' bir şarkı da tıklanma rekorları kırıyor” denilmişti.

''Give thanks to Allah'' adlı şarkının Jackson tarafından söylenip söylenmediğinin bilinmediği de haberde belirtilmişti.

Bizim de ‘Michael Jackson’ın Allah’a şükrettiği şarkı’ başlığıyla verdiğimiz haber bir anda okurlarımızın dikkatini çekti. Hemen uyarılar gelmeye başladı. Bu şarkının Zain Bhinka adlı sanatçıya ait olduğunu belirten okurlarımız, konuyla ilgili ayrıntıları da veriyorlardı.

HABER AKIŞI HAKKINDA BİLGİ

Bu konuya devam etmeden önce bir parantez açarak, haber işleyişi hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Abone olduğumuz ajanslardan ve diğer kaynaklardan günde yüzlerce haber akıyor. Editörlerimiz bu haberler içerisinden seçim yaparak sitemizde bunlara uygun bir şekilde yer veriyor.

Tereddüt duyulan haberlerle ilgili ek bir araştırma yaparken, bazı haberler de ajanstan geldiği gibi kullanılabiliniyor. Tüm ajansların haberlerini geçmeden önce haberleştirdikleri konuları titizlikle değerlendirdiklerini biliyoruz. Özellikle Anadolu Ajansı’nda bir haberin servise konmadan önce sıkı bir editoryal denetimden geçtiğini meslektaşlarımız bilir. Ancak geçen hafta Anadolu Ajansı’nın prestijini sarsmak için birileri çelişkili haberler servis ediyordu sanki. Özellikle Ergenekon haberlerinde. Bu konuyla ilgili kısa bir not yazının altında olacak…

HATAYA ORTAK OLDUK

Haber akışı bu şekilde olurken, kamuoyunun dikkatini çekecek Jackson haberi de editörlerimiz tarafından yayına alınmıştı. Aslında kısa bir araştırmayla şarkının kime ait olduğu bulunabilecekken, sanki herkesin nutku tutulmuştu. Bu haber sadece bizde yayınlanmadı. Birçok haber sitesi de haberi bu şekilde verdi. Yanlışı bir tek biz yaptık sananlar için bu notu düşelim.

Birinci hatamız araştırma imkanları içinde olan ve oldukça spesifik bir iddia içeren bu haberin araştırılmadan verilmesiydi.

BU DA OLMADI!

Peki, uyarılar üzerine ne yaptık? Haberin altına okurlardan gelen uyarıları not düşerek haberi aynı başlıkla vermeye devam ettik. Başlığını dahi değiştirmeye gerek duymadan... İçerdiği bilginin yanlış olduğunu bile bile ‘Michael Jackson’ın Allah’a şükrettiği şarkı’ başlığıyla haberi sunmaya bir süre daha devam etmek, haberi okutmak adına yapılan bir yanlıştı.

Daha sonra başlık “Kral'ın Allah'a şükrettiği şarkı iddiası” şeklinde değiştirildi. Ben bu başlığı da tasvip etmediğimi, bu haberde ısrar etmek yerine yeni bir haber yapılarak bu yanlışın aydınlatılması gerektiğini düşünüyorum.


AÇIKLAMAYI VERDİK AMA…

Yine geçen haftanın tartışmalı konularından biri İkbal Gürpınar’ın eşinden boşandığı yönündeki haberdi. İkbal Gürpınar’ın boşandığına dair başka bir yayın kuruluşunda yer alan haberi kullandık.

Haberde Gürpınar’ın verdiği dilekçe içeriğinden bile bahsediliyordu. İkbal Hanım editörlerimizi arayarak böyle bir şeyin olmadığını sitem ederek söyledi. Biz de haberi geri çekerek, İkbal Gürpınar’ın açıklamasına yer verdik. Özür diledik, haberi düzelttik ama…

Bu “ama”dan sonra koyduğumuz üç nokta daha sonra aydınlığa kavuşacağı için bu konuyu şimdilik burada bırakıyorum.

OKURLARI EĞİTMEK!

Haber 7’nin sıkı takipçilerinden Mimiga takma adıyla yazan bir yorumcumuz var. Yapıcı eleştirilerinin yanı sıra zaman zaman da eğlendirici yorumlarıyla Haber 7’ye renk katıyor. Bazen kendisini kızdırdığımızı fark edebiliyorum. Bize kızmasına rağmen Haber 7’ye katkıları için kendisine teşekkür ediyorum.

Bir mailinde Okur Temsilcisi olarak yazdıklarım için ‘okurları eğitim politikası’ tanımlamasını kullanmış. Eminim ki burada bulunan okurlar gerekli eğitimi almıştır. Görevimizi ‘öğretmenlik’ gibi yükü ağır bir iş olarak tanımlayamayacağımız gibi, ‘insanları eğitmek’ kadar da iddialı değiliz. Doğru bilgiye doğru şekilde ulaşıyor ve bunları okurlarımıza ulaştırabiliyorsak ne mutlu bize. Biz sadece bazı kuralları hatırlatarak sonradan üzüleceğimiz işler yapmayalım istiyoruz.

AA’YA NE OLDU?

Anadolu Ajansı’nın çelişkili haberleriyle ilgili bir not düşeceğimi belirtmiştim. Bu haftanın en önemli olayı Albay Dursun Çiçek’in tutuklanması ve 18 saat sonra tahliye edilmesi oldu. Tutuklanma ve tahliye sürecinde Anadolu Ajansı çelişkili haberler geçti. Çelişkili haberlere ilişkin haberi buradan okuyabilirsiniz.

Bu haberlerin yanı sıra Michael Jackson haberindeki hatayı da AA’nın yaptığını belirtirsek AA’da bu hafta ne oldu diye merak ettiğimizi belirtelim.

Görüşlerinizi, eleştirileriniz bize bildirmenizi rica ederim. Mail adreslerimiz bilgi@haber7.com ve ihsan.aydin@haber7.com

İhsan AYDIN - Haber 7
Okur Temsilcisi
ihsan.aydin@haber7.com

YORUMLAR 21
  • ibn Adem 14 yıl önce Şikayet Et
    Yüce Allah arşa istiva etmiştir. istiva bilinen şeydir, farklı bir anlam verilemez (hükmü altına aldı, istila etti vb. gibi). Yüce Allah'ın arşta olması da Kur'an ve Sünnetle de sabittir, akide gereği kimse bunu inkar edemez. Fıtrat da bunu doğrular. Tıpkı yorumcu kızımız Mimiga'nın fıtraten yukarı yönelmesi gibi.
    Cevapla
  • Aziz Tekin 14 yıl önce Şikayet Et
    akaiden. ''Allah heryerdedir'' demekte doğru değildir.çünkü zaman ve mekan insan içindir.Allah için ''mekandan münezzehtir'' demek gerekir.Müslüman olarak ilk bilmemiz gereken akait bilgileridir.
    Cevapla
  • Kurt Adam 14 yıl önce Şikayet Et
    NE DEMİŞLER?. Güzelliğine güvenme bir sivilce yeter,malına mülküne güvenme bir kıvılcım yeter,ilmine ve bilgine de güvenme bir hafıza kaybı yeter.Daha da yetmiyorsa kara toprak yeter.Dünya için daha da ötesi var mı?Dünyadaki son nokta orası değil mi?
    Cevapla
  • doğrucu davut 14 yıl önce Şikayet Et
    birilerinin yazması gerekmiyor.. bu bilgiler,müslümanım diyen herkesin bilmesi gereken meseleler.30-35 sene öncesinden beri bu bilgiler hala hafızamda.
    Cevapla
  • Mimiga 14 yıl önce Şikayet Et
    Mevlüt Özcan kitaplarını erken yazdı!. Biraz daha bekleyip buralara da bakmalıydı! Ne kadar orjinal ne kadar üretkensiniz yahu!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!