Cinsel çağrışımlı taraftar 'esprileri'

Cinsel göndermeli taraftar söylemleri haber yapılırken çok dikkatli olmak gerek. GS-TS maçı öncesi hoş olmayan bir haber yayınlandı. Başlık başka, içerik başka diyorsa...

Cinsel çağrışımlı taraftar 'esprileri'
Cinsel çağrışımlı taraftar 'esprileri'
GİRİŞ 14.04.2011 21:29 GÜNCELLEME 14.04.2011 21:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Galatasaray-Trabzonspor karşılaşması öncesi yapılan bir haberi hoş bulmadım.

Vahşetle dehşet karışmış, yangın vahşete dönüşmüş…

Başlık başka içerik başka diyorsa vardır bir nedeni. Tabiî ki çözümü de var.

 

CİNSEL GÖNDERMELİ FUTBOL ‘ESPRİLERİ’

Galatasaray-Trabzonspor maçı öncesi Haber7’deki bir haber beni çok rahatsız etti. Fenerbahçe taraftar sitesinin yaptığı bir ‘espri’ Haber 7’de haber olarak kullanılmıştı.

Şunu belirterek konuya gireyim; ben de bir FB taraftarıyım ama fanatik değilim. Taraftarların zeka dolu göndermeleri, güzel tezahüratları futbola ayrı bir zevk katıyor. Ama bahsi geçen haberde kaba bir cinsel söylemle hatır şikesi göndermesi yapılıyordu.  

Futbol erkek egemen bir oyun. Tezahüratlarında bolca cinsellik var zaten. Fakat bir taraftar sitesine dahi yakıştıramadığım cinsel göndermeli mizah çabasının Haber 7’de yer bulması hoş olmamıştı.

VAHŞET NEREDE?

Geçen hafta dikkatimi çeken bir başlık vardı: “Rusya’da benzin istasyonu alev alev yandı” Haberin üst başlığı ise “BENZİN İSTASYONUNDA VAHŞET” Spotu şöyle: “Rusya’nın Saratovv kentindeki bir benzin istasyonunda çıkan yangın çevrede korkulu saatler yaşattı. Benzin yüklü tankerin devrilmesi sonucu çıkan yangın, yakında bulunan otoparka da sıçradı.” Ben ortada bir vahşet göremedim. Zaten bir okurumuz da ‘vahşet’ nerede diye sordu. Ben de editör arkadaşıma sordum. Ortada bir vahşet olmadığına anlaşıp başlığı değiştirdik.

BAŞLIKLA İÇERİK UYUŞMUYORSA!

Önemli bir gelişme yaşandığında haber ajansları, televizyonlar bu gelişmelerden en çarpıcı kısmı flaş olarak geçer. Biz de bu çarpıcı kısmı başlığa çekip açıklamanın geri kalan kısmını bekleriz. Açıklamanın tamamının gelmesi ise yarım saatten fazla sürebiliyor.

Geçen hafta iki örneği yaşanan bu durum ortaya şöyle bir sorun çıkarıyor; Flaş geçilen kısım önemli olduğu için bu kısım başlıkta kullanılıyor. Ama olayın detayı içerikte verilmiyor. O an haberi okuyan okurlar, ‘Başlıkla içerik alakasız’ diyerek bizi eleştiriyor. Okur sonuna kadar haklı.

Örneğin geçen hafta ‘Bahçeli: İktidar olursak sınavlar kalkacak’ başlığına tıklayıp haberi okuyan 6 bin kişi MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin bu sözünün detaylarını haberin içinde bulamadı. Haber metninde ayrı açıklamalar yer alıyordu. Editör arkadaşımız açıklamanın devamının henüz gelmediğini, geldiği anda başlıktaki konuyla ilgili açıklamanın ekleneceğini söyledi. Dediği gibi de oldu. Ama bu sırada haber 6 bin kişi tarafından okunmuştu.

Bu tür durumlarda izlenecek bir yol belirlemekte fayda var. Mesela detayı olmayan kısmı başlıkta kullanmayabiliriz. Mutlaka başlıkta kullanılacaksa haberin içinde haberin ayrıntılarının gelmeye devam edeceği açık bir biçimde belirtilebilir ve başlıkta kullanılan kısım metin içinde hatırlatılarak, bu konudaki açıklamaların ekleneceği vurgulanabilir.

Not: Zaruri bir nedenden dolayı köşedeki geç güncelleme nedeniyle özür dilerim.

İhsan AYDIN - Haber 7
OKUR TEMSİLCİSİ
ihsan.aydin@haber7.com
http://ihsanaydin.net/
http://twitter.com/iaydin
 

YORUMLAR 1
  • Kamil 13 yıl önce Şikayet Et
    haberin devamı gelecek -:). bir yaşıma daha girdim,önce öncü haber sonra devamı ))) ,arkadaşlar biraz daha bekleyip hepsini vermeye sabredememişler anlaşılan, bu arada nihayet siteye yorum yazma sorunumu çözebildim,Adblock Plus diye Firefox'un bir eklentisi engelliyor, belki problem yaşayan olur düşüncesiyle yazayım dedim ...!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir
MSB kaynakları: (İsrail-İran gerilimi) Muhtemel gelişmelere yönelik tüm tedbirler alındı