Ordu

Fındık ihracatçıları Rusya'nın yaptırımlarından endişelenmiyor

11:12 01 Aralık 2015
Fındık ihracatçıları Rusya'nın yaptırımlarından endişelenmiyor

HAYATİ AKÇAY - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, "Rusya'nın Türkiye'ye karşı almış olduğu yaptırımlarından fındık ihracatçıları olarak çok fazla endişe duymuyoruz" dedi. 

Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar öngören kararnameyi imzaladığını anımsatarak, "Bu yaptırımlar arasında Türkiye'den bazı tarım ürünlerinin ithalatının yasaklaması yer alıyor" diye konuştu. 

Türkiye'nin fındık ihracatı yaptığı ülkeler arasında Rusya'nın da yer aldığını hatırlatan Sevinç, "Ancak son yıllarda Rusya gerek ekonomisinin kötü olması ve gerekse Türkiye'de fındık fiyatlarının pahalı olmasından dolayı Türkiye'den fındık alım miktarını iyice düşürmüştü. Şimdi Rusya'nın bu yaptırımları bizim ülke olarak ihracatımızı çok fazla etkileyeceğini düşünmüyoruz. Rusya zaten pazar payımızın çok azını oluşturuyordu" ifadelerini kullandı. 

- Rusya daha ucuz olan Gürcü fındığına yöneldi

Türkiye'nin Rusya'ya ihraç ettiği fındık miktarının sezonluk 4 bin tonlara kadar düştüğüne işaret eden Sevinç, Rusya'nın daha ucuz olan Gürcü fındığına yöneldiğini söyledi. 

Sevinç, Rusya'ya son 5 sezon ihracat edilen fındık miktarlarını da açıklayarak, "Rusya'ya 2010-2011 sezonunda 7 bin 288 ton, 2011-2012 sezonunda 4 bin 539 ton, 2012-2013 sezonunda 8 bin 930 ton, 2013-2014 sezonunda 5 bin 826 ton ve 2014-2015 sezonunda ise 4 bin 027 ton fındık ihracat etmişiz" dedi.

Rakamların Rusya'nın ihracat pazarının küçük bir bölümünü oluşturduğunu dile getiren Sevinç, "Geçen sezon Türkiye'nin toplam ihracat miktarını 217 bin ton olarak düşünürsek Rusya'nın burada payının çok az olduğunu görebiliriz. O açıdan baktığımızda Rusya'nın bu yaptırımları Türkiye'nin fındık ihracat pazarına bir darbe vurması söz konusu olamaz. Rusya'nın Türkiye'ye karşı almış olduğu yaptırımlarından fındık ihracatçıları olarak çok fazla endişe duymuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sevinç, süreci ihracatçılar olarak takip ettiklerini, henüz olumsuz bir tablo ile karşılaşmadıklarını belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.