Ordu

Ünye'de ilahi korosu kuruluyor

14:02 21 Aralık 2015
Ünye'de ilahi korosu kuruluyor

Ünye Müftüsü Başsan: "Bu işi daha disiplinli yapmak ve bütün olmak için ilahi korosu oluşturduk"

Ünye Müftülüğünce din görevlilerine, musiki eğitim verilerek ilahi korosu kurulacak.

Cami Musiki Eğitim Kursunda gerçekleştirilen kursta din görevlileri, Samsun Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Kuranı Kerim ve Musiki Eğitim Görevlisi Mehmet Çolakoğlu'ndan eğitim almaya başladı.

Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ünye Müftülüğü'nün teşviki ve din görevlilerinden gelen taleple musiki eğitim çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Eğitim kapsamında din görevlilerimize Rast, Uşşak, Saba, Hicaz, Hüzzam gibi birçok makam öğretiliyor. Amacımız mübarek kandil gecelerinde yapılacak olan programlarda ilahi, mevlit bahirleri ve Kur'an-ı Kerim ile güzel birer program icra etmek" dedi.

İlahi türü musikilerin iki bölüme ayrıldığını anlatan Çolakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim bu eğitimde öğrendiğimiz tekke, tasavvuf musikisinden olan ilahiler değil, daha çok cami musikisi için bestelenmiş ilahilerden oluşmakta. 11 din görevlimizle yaptığımız musiki eğitim çalışmalarımızda bugüne kadar mevlit programında okunabilecek kadar eser öğrenip sonra mevlit bahirlerini ayarlayıp, daha sonra bu ilahilerin sayısını artırmayı düşünüyoruz. Şu anda bir aylık çalışma süresindeyiz ve bu çalışmamızı 4 ay sürdürmeyi düşünüyoruz. Ünye'de bundan sonra inşallah mevlit programları daha güzel olacak."

- "Gönüllere daha güzel hitap etmek istiyoruz"

Ünye Müftüsü Vedat Başsan ise  kursu tamamlayan din görevlilerinden oluşacak olan ilahi grubunun dini gün ve gecelerde programları daha güzel seslendirerek gönüllere hitap edeceğini vurguladı.

Daha disiplinli ve profesyonel bir ekip kurmayı amaçladıklarını dile getiren Başsan, şunları kaydetti:

"Bu işi daha disiplinli yapmak ve bütün olmak için ilahi korosu oluşturduk. İnşallah ses, makam uyumu, hepsi bir arada olacak. Bu durum Ünye için ihtiyaçtı. Haftada bir gün 5 saatlik bir çalışmayla gönüllü din görevlilerimiz çalışmaya başladı. Cami Musikisi, makamı ve sanatsal yönü ağırlıklı olan bir çalışma. Dini musiki adı altında bu işten para kazanan insanlar var. Biz bunu para adına yapmıyoruz. Sadece vatandaşa hem dini musiki, hem cami musikisini daha iyi yapmak için uğraşıyor, gönüllere daha güzel hitap etmek istiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.