Ordu

Ordu'da "ev tozu akarı" araştırıldı

11:08 23 Şubat 2016
Ordu'da "ev tozu akarı" araştırıldı

"Ordu İli Ev Tozu Akar Türlerinin ve Populasyonlarının Belirlenmesi" isimli proje kapsamında Ordu'daki 31 evde süpürgelerin toz torbalarının incelendiğiifade edilen açıklamada, inceleme doğrultusunda 100 toz örneği aldığı ve evlerin tümünde ev tozu akarına rastlandığı bildirildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ), araştırmasını yaptığı evlerin tamamında ev tozu akarı olduğunu tespit etti.

ODÜ'den yapılan yazılı açıklamada, ODÜ Bilimsel Araştırmalar Proje Birimi tarafından desteklenen ve Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rana Akyazı tarafından ev tozu akarı konusunda araştırma yapıldığı belirtildi.

Araştırma kapsamına giren evlerden alınan örneklerin hepsinde alerjen etkiye sahip ev tozu akarlarının tespit edildiğine işaret edilen açıklamada, Yrd. Doç. Dr. Akyazı'nın şu ifadelerine yer verildi:

"Evler söz konusu akarlar için uygun ortamı oluşturmaktadır. Halı, koltuk, yatak gibi yerlerde ve nemin çok olduğu bölgelerde yaşayan bu canlı türleri insan vücudundan dökülen deri tozlarıyla beslenmekte ve astıma yol açabilmektedir. Bu canlılar, nem oranının yüzde 70-80, sıcaklığın da 25-27 derece olduğu yerlerde gelişip çoğalabilmektedir. Ordu'da hakim olan nemli ve ılıman iklim koşulları ev tozu akar türleri açısından uygun özelliklere sahiptir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.