Ordu

Trabzon'da "Mazisini Özleyen Şehir" defilesi

19:50 29 Nisan 2016
Trabzon'da "Mazisini Özleyen Şehir" defilesi

Trabzon'da kent mimarisindeki sanatın ölümsüzleştirilmesi amacıyla "Mazisini Özleyen Şehir" defilesi düzenlendi.

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünce bir otelde gerçekleştirilen etkinlikte, hat sanatı, taş ve ahşap oymacılığının örnekleri, kıyafet, fotoğraf ve çeşitli eserlerle sergilendi.

Vali Abdil Celil Öz, yaptığı konuşmada, Trabzon adına gurur duyduklarını belirterek, "Trabzon'un medeniyet şehri olmasından gurur duyduk. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu güzellikleri yaşatmamız gerekiyor." dedi.

Enstitü Müdürü Zarife Akdeniz ise kentin mimarisine ilişkin hazırladıkları sergiden mutlu olduklarını dile getirdi.

Trabzon'da bulunan tarihi konak, köşk, cami, çeşme ve mezar taşlarının belirlendiğini anlatan Akdeniz, "Buralar tek tek ziyaret edilerek ayrıntılı fotoğraf çekimleri yapıldı. Çekimi yapılan tüm desenler, enstitümüz atölyelerinde işlenerek birbirinden güzel sanat eserlerine dönüştü. Bu çalışmayı yaparken Trabzon'da ne kadar çok tarihi değere sahip mimari yapıların bulunduğuna şahit olduk. Etkinliğimizde de görüleceği gibi birbirinden muhteşem desenler bu yapıları süslemekte." diye konuştu.

"Mazisini Özleyen Şehir" projesi fikrinin ilk olarak 2012'de ortaya çıktığını belirten Akdeniz, şunları kaydetti:

"İlk temayı 'eski Trabzon'un yaşam kültürü' olarak belirledik. Bu tema doğrultusunda Trabzon'un köklü aileleri, yazarları, şairleri, araştırmacı yazarları ve sanatçılarıyla görüşmeler yaptık. Daha sonra eski Trabzon'un yaşam kültürüne dair bir çok bilgi ve belge elde ettik. Sandıklara saklanan değerli el sanatı ürünler gün yüzüne çıkarıldı ve yeniden hayat buldu. Çalışmalar 2013 yılında sergilenerek halkla buluşturuldu. 'Mazisini Özleyen Şehir' olarak Trabzon'da kına ve düğün geleneği teması belirlendi. 2014'te sergilenen bu tema çalışmasında kına ve düğün gelenekleriyle ilgili kültürel özellikleri araştırarak sunduk. Projenin üçüncü ve bu sergiye konu son teması olan Trabzon mimarisi, 2 yıllık çalışmanın sonucu ortaya çıkmıştır."

Konuşmaların ardından, defile gerçekleştirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.