Ordu

Kurtulmuş ve Canikli, Ordu'da

15:56 06 Temmuz 2016
Kurtulmuş ve Canikli, Ordu'da

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ordu'da son 10 yıllar boyunca en kuvvetli, en etkili yağışla karşılaştıklarını, metrekareye 300 kilogram yağmur düştüğünü belirterek, "Dün akşam üzeri başlayan yağmurdan sonra 2 vatandaşımız vefat etti, 2 vatandaşımız yaralandı, 2 vatandaşımız da kayıp vaziyette." dedi.

Kurtulmuş, Ordu'da yaşanan sel ve heyelandan etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

İlk olarak Altınordu ilçesinin Kumbaşı Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Kurtulmuş, vatandaşların sorunlarını dinledi.

Numan Kurtulmuş, Altınordu'dan Perşembe ilçesine geçişi sağlayan ve yağış yüzünden çökme yaşanan Akçaova Köprüsü'nde de incelemede bulundu.

Daha sonra Kurtulmuş ve beraberindeki heyet, Perşembe ilçesinin Yumrutaş Mahallesi'nde gerçekleşen heyelan bölgesini ziyaret etti. Buradaki çalışmaları yerinde inceleyen Kurtulmuş, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile Fatsa ilçesinde bir araya gelen Numan Kurtulmuş, Fatsa Organize Sanayi Bölgesi'nde şiddetli yağış yüzünden zarar gören iş yerlerini gezdi. Canikli ve Kurtulmuş, buradaki esnafa "geçmiş olsun" dileklerini ileterek, sorunlarını dinledi.

İncelemenin ardından Kurtulmuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, önceki gün gece saatlerinde başlayan yağışın, kentteki bazı ilçelerde büyük hasara yol açtığını belirtti.

Dar bir alanda ama etkili bir yağışla karşı karşıya kalındığına dikkati çeken Kurtulmuş, "Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, son 10 yıllar boyunca en kuvvetli, en etkili sağanak, yağışla karşılaştık. Metrekareye 300 kilogram düşen bir yağmur var. Bu, maalesef bazı yerlerde büyük hasarlar verdi. 10'un üzerinde köprü yıkıldı. Bazı yollarımız ciddi şekilde tahrip oldu ve maalesef bütün bu hasarın karşılığında özellikle dün akşam üzeri başlayan yağmurdan sonra 2 vatandaşımız vefat etti, 2 vatandaşımız yaralandı, 2 vatandaşımız da kayıp vaziyette." dedi.

Numan Kurtulmuş, ilk andan itibaren bütün imkanlar ile devletin tüm birimlerinin seferber olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bütün eldeki imkanlarla sahada çalışmalar hızlandırıldı, yürütüldü ve bunun sonucu olarak da özellikle mahsur kalan vatandaşlarımız kurtarıldı. Belli yerlerde, büyük alanda da hayat normale döndürülmüş oldu fakat maalesef toprağın çok kaygan olması, heyelana müsait olması bazı yerlerde de çalışmaları güçleştiriyor. Az evvel Perşembe'de böyle bir köyümüze, heyelanın olduğu ve bir vatandaşımızın kayıp olduğu, bir vatandaşımızın maalesef vefat ettiği köyümüze uğradık. Orada da çalışmalar sürdürülüyor. Şimdi bundan sonra zarar gören vatandaşlarımızın, zararlarının karşılanması için devlet olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz."

Fatsa Organize Sanayi Bölgesi'nde ciddi maddi kayıpların olduğunu bildiklerini aktaran Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyerek, yaralıların en kısa sürede sağlıklarına kavuşması temennisinde bulundu.

Kurtulmuş, Giresun'da askeri helikopterin düşmesine ilişkin, "Mustafa Paşamıza acil şifalar diliyorum. İnşallah en kısa zamanda o da sağlığına kavuşur. Maalesef eşi ve çocuğu vefat etti. Allah rahmet eylesin. İki subayımız şehit oldu. Allah rahmet eylesin." ifadesini kullandı.

- Başbakan Yardımcısı Canikli

Başbakan Yardımcısı Canikli ise dün saat 17.15 sularında bir kaza neticesinde, içinde 15 askeri personelin bulunduğu helikopterin düştüğünü anımsattı.

Canikli, 7 şehit, 8 yaralının bulunduğunu ve yaralılardan 5'inin dün GATA'ya götürüldüğünü, diğerlerinin Giresun'da tedavi edildiğini belirterek, "2 tane yaralımızın durumu ağır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Gerçekten acı veren bir hadise." dedi.

Kazanın, tamamen hava şartları ve helikopterin bu şartlardan teknik olarak etkilenmesinden kaynaklandığını anlatan Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O arada o bölgede çok sayıda gurbetçi vatandaşlarımız var. Tabi mesafe de hayli bir uzak ve yola mesafesi de bir kilometreden fazla ve son derece sarp bir arazi. Doğal olarak yardım ekiplerinin ulaşması zaman alıyor. Bütün ilçelerden bütün yardım ekipleri en kısa sürede harekete geçirildi. Hava şartlarından dolayı ambulans helikopterler inemedi. Kara ambulanslarıyla sevk edildi fakat kaza olur olmaz, hemen dakikalar içerisinde 3 bin vatandaşımız orada bu yardıma katıldı. Bu, son derece önemli. Hatta içlerinde doktorlar da var. Acil müdahaleler doktorlarımız tarafından orada, o esnada yapıldı ve karayoluyla sevk edildi. O bölgedeki vatandaşlarımızın duyarlılığı son derece önemli, takdire şayan."

Başbakan Yardımcısı Canikli, "Görgü tanıklarının ortak ifadesine göre, önce inmeye çalışıyor fakat arazi müsait olmadığı için inemiyor. Muhtemelen bir teknik arıza nedeniyle, inmeye çalıştı. Daha sonra tepe üzerine tırmanarak, tepe üzerine inmeye çalışıyor fakat orada tırmanma gerçekleşemiyor, yeteri kadar yükselemiyor ve ağaçlara çarpıyor. Ağaçları görürsünüz, ağaçlar parçalanmış vaziyette. Kuyruk ağaca çarpıyor, daha sonra da helikopter maalesef düşüyor." bilgisini paylaştı.

- "Bilinçli bir şekilde müdahaleler yapıldı"

Sosyal medyada, kazayı başka şekillerde yorumlamak isteyenler ve yanlış bilgilendirme, propaganda söz konusu olduğuna işaret eden Canikli, "Yaralılarımızın ve şehitlerimizin tamamında, özellikle başta ve göğüste darbeye bağlı komplikasyonlardan kaynaklanıyor. Yani en ufak yanık, barut, patlama, hiçbir şey söz konusu değil. Zaten helikopterin fotoğraflarının bir kısmı kamuoyuyla paylaşılmış. Dolayısıyla tamamen teknik arıza veya hava şartlarından kaynaklanıyor. O saatlerde zaten çok yoğun bir sis söz konusu." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Canikli, olaya ilişkin hiçbir gecikme meydana gelmediğine işaret ederek, bilinçli bir şekilde müdahalelerin yapıldığını bildirdi.

Ordu'da yaşanan sel ve heyelanlara da değinen Canikli, "Karadeniz'in zaman zaman karşılaştığı afetlerden bir tanesi, büyük bir afet. Ordu'ya 'geçmiş olsun' diyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza başsağlığı diliyoruz." dedi.

Nurettin Canikli, dere ıslahlarının hemen hemen tamamlanmış vaziyette olduğunu vurgulayarak, "Dere ıslahı çalışmalarını böyle 50 ya da 100 yılda bir meydana gelen hadiselere göre dizayn edemiyorsunuz. Normalin üzerinde yağış miktarı dikkate alınarak bunlar yapılıyor ama çok geldiği zaman da buna artık afet... Ama yine de ekiplerimizin, arkadaşlarımızın, belediye başkanlarımızın ve diğer ekiplerimizin çalışmaları bu zararların, kayıpların daha da büyük boyutlara ulaşmasını engelliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tüm ekiplerin koordineli şekilde alanda çalışmalarını yürüttüğünü aktaran Canikli, vatandaşların kayıplarının da belli bir çerçevede ödeneceğini sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.