Ordu

"8 köşeli kasket" Rıza ustanın elinde şekilleniyor

11:19 12 Temmuz 2016 1 Yorum Var
"8 köşeli kasket" Rıza ustanın elinde şekilleniyor

SEFA EYİ - Ordu’nun Fatsa ilçesinde 8 köşeli kasket üretimi yapan Rıza Bodur, mesleğini titreyen ellerine ve zor gören gözlerine rağmen sürdürüyor.

Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'ndeki iki katlı evinin altında, 20 metrekarelik bir atölyede sipariş üzerine 8 köşeli kasket diken Bodur, ayrıca yıpranan kasketleri de onarıyor.

Bodur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 56 yıldır kasket diktiğini ve bunun yanında da terzilik yaptığını söyledi.

Karadeniz Bölgesi’nde mesleğinin tek temsilcisi olarak kendisinin kaldığına dikkati çeken Bodur, 8 köşeli kasketin her köşesinde farklı farklı anlamlar bulunduğunu ifade etti.

Bodur, bu anlamların cömertlik, mertlik, dürüstlük, yiğitlik, çalışkanlık, konukseverlik, alçak gönüllülük ve vatanseverlik olduğunu belirtti.

İlkokulu bitirdikten sonra terzilik mesleğine çırak olarak başladığını kaydeden Bodur, "Mesleğimi çok sevdim ve askerliğin ardından bu işi sürdürdüm. 1960 yılında 8 köşeli kasketi kullanan çoktu ama ustası yoktu. İstanbul’dan getirilen bu 8 köşeli kasketi söktüm ve kalıbını çıkardım. Uzun uğraşlar sonucunda bu kasketi dikmeyi başardım. O yıldan beridir bu kasketleri üretmeye ve onarmaya devam ediyorum.” dedi.

- "65 yaş üzerindekiler takıyor"

Rıza Bodur, 8 köşeli kaskete olan ilginin son zamanlarda azaldığını vurgulayarak, eskiden her gün 2 kasket dikerken şimdilerde ise ayda bir kasket diktiğini kaydetti.

Yeni neslin kasketlere karşı ilgisinin olmadığına işaret eden Bodur, “Eskiden herkesin taktığı bu kasketlere rağbet yok. 20 yıl öncesine kadar bu kasketler kafalardan eksik olmazdı. Şimdilerde ise 65 yaş üzeri kişiler takıyor. Keşke gençlik de bu kasketlere ilgi gösterse. Zaman ilerledikçe bu kasketleri kullanan kişiler ölüyor ve onlardan başka da takan olmuyor. Oysa bu kasketler müdavimlerine bir ağırlık ve efendilik katar” diye konuştu.

- "Kimse yanımda durmadı"

Türkiye’deki 8 köşeli kasket ustasının bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar az kaldığına vurgu yapan Bodur, şöyle devam etti:

"Ben Fatsa’nın ilk ve son 8 köşeli kasket ustasıyım. Karadeniz’de de benden başka ustası kalmadı. Türkiye’de ise bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar az var. Rağbet olmayınca bu kasketler de tarihe karışmak üzere. Yanımda çırak yetiştirmek istedim ama kimse yanımda durmadı ve bu işi sürdürmek istemedi. Onlar da haklılar, ben bile artık sipariş üzerine bu şapkaları dikiyorum. Artık benim de ellerim titriyor ve gözlerim zor görmüyor zaten.”

Bodur, 8 köşeli kasketi 40 liraya sattığını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • sbsb 7 yıl önce Şikayet Et
    resimler harika...
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.