Ordu

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş:

20:24 28 Mart 2017
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş:

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, anayasa değişikliğine ilişkin Avrupa'da oy verme işleminin başlamasına yönelik, "Vatandaşlarımız ümit ediyorum ki çok büyük bir oranda öncelikle sandıklara gidecekler ve yapılan bütün bu haksızlıkları, saygısızlıkları, terbiyesizlikleri en güzel şekilde cevaplandıracaklardır." dedi.

Ordu'da katılacağı program öncesi Ordu-Giresun Havalimanı'na gelen Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylaması için oy verme işleminin Avrupa ülkelerinde başladığını hatırlatması üzerine Kurtulmuş, "Türk vatandaşlarımız Avrupa'da ilk sefer oy kullanmıyor. Bilindiği üzere 2014'te de cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanıldı." diye konuştu.

Kurtulmuş, cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası sırasında, bütün adayların Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde programlar yaptığını anımsatarak, "Bunun yanı sıra mitingler ve salon toplantıları yapıldı. Çok şükür o zaman ki kampanya sırasında en ufak bir engelle karşılaşılmadan ve bir tek vatandaşımızın burnu kanamadan çok mükemmel bir seçim kampanyası yürütüldü." açıklamasında bulundu.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Şimdi aynı şeyin bu kampanya, bu referandum sürecinde yürütülecek iken maalesef bütün dünyanın gözü önünde, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına karşı, aslında sadece vatandaşların oy verme işlemine değil, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenliğine karşı yapılan son derece ciddi saygısızlıklar ile karşı karşıya kaldık. Bunları kabul etmek mümkün değil. Atlarıyla, köpekleriyle halkın üzerine saldıran polisler mi isterseniz, Avrupa'nın büyük şehirlerinde hem de demokratik standartları çok yüksek olan şehirlerde son derece profesyonel sahneler düzenleyip, o sahnelerde sayın Cumhurbaşkanı'mızın tam şakağının hizasından bir tabanca fotoğrafı ve altına 'Erdoğan'ı öldürün' yazısı yazan pankart mı istersiniz, PKK'nın, PYD'nin, DHKP-C'nin açıktan hayır kampanyası yaptığı seçim kampanyaları mı istersiniz? Her türlü rezalet yaşandı."

- "Vatandaşlarımızdan en yüksek oranda katılım sağlamalarını istirham ediyoruz"

"Şimdi bundan sonra söz vatandaşların" diyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımız ümit ediyorum ki çok büyük bir oranda öncelikle sandıklara gidecekler ve yapılan bütün bu haksızlıkları, saygısızlıkları, terbiyesizlikleri en güzel şekilde cevaplandıracaklardır. Artık başlamış olan oy verme işlemi var. Avrupa'daki yurttaşlarımız bu oy verme işlemi ile ilgili hem 'evet' ya da 'hayır' oyu verecekler ama daha da önemlisi Türkiye'ye aidiyetlerini ortaya koyacaklar. Onun için vatandaşlarımızdan en yüksek oranda katılım sağlamalarını istirham ediyoruz."

Kurtulmuş, bunun aynı zamanda bir vatanseverlik görevi olduğunu işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bir yurttaşlık görevidir. Türkiye'ye bağlılıklarını gösteren son derece sembolik değeri olan bir katılımdır. Ümit ediyorum ki yüksek katılım temin etmiş oluruz. Hayırlı uğurlu olsun. Artık sandıklar oy verme işlemi başladıktan sonra bizim söyleyecek pek bir şeyimiz yok. Türkiye'den önce, Avrupa'daki kardeşlerimiz oy veriyor. İnşallah 16 Nisan akşamı da son oylar verilerek bu referandumu geride bırakmış olacağız."

- Anadolu basınının desteklenmesi

Bir gazetecenin Anadolu basının desteklenmesine yönelik sorusunu da yanıtlayan Kurtulmuş, "Geçen hafta Beştepe'de çok güzel bir yerel medya toplantısı yapıldı. Yaklaşık 500'e yakın yerel medya mensubu Anadolu'nun dört bir tarafından gelerek, sayın Cumhurbaşkanı'mızın başkanlığında bir toplantı yapıldı." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, yerel medyanın sorunlarını çok yakın olarak takip ettiklerini de vurgulayarak, "Bunlardan bir tanesi de Anadolu Ajansının üyelik fiyatlarının düşürülmesiydi. Mesela Türksat ücretlerinin bir miktar düşürülmesi. Ayrıca Anadolu'nun yerel basınına kamu reklamlarından, ilanlarından pay verilmesi gibi alanlarda bunları orada sayın Cumhurbaşkanı'mızla da müzakere ettik." diye konuştu.

Bunların üzerinde duracaklarını belirten Kurtulmuş, "Her zaman demokrasinin yanında duran, her zaman milli iradenin yanında duran, 15 Temmuz'da da 17-25 Aralık sürecinde de her zaman milli iradenin destekçisi olan Anadolu basınımızı bütün gücümüzle destekleyeceğiz. Bu bizim boynumuzun borcudur. Anadolu Ajansının abonelik ücretini indirmesi bunlardan belki başlangıcı, ilklerden birisidir. Hayırlı uğurlu olsun." değerlendirmesinde bulundu.

- Ordu Şehir Hastanesi projesi

Kurtulmuş, Ordu'ya yapılması planlanan şehir hastanesine yönelik bir soruya da "Sayın Bakan'ımızın (Sağlık Bakanı) Ordu ziyareti öncesinde bu konuyu müzakere etmiştik. Sonrasında da müzakere ettik. Dolayısıyla orada istişareli bir süreç işliyor. İnşallah en kısa zamanda yer tespiti ve seçimi bitirildikten sonra hızlı bir şekilde inşaatın yapımına geçilecek." dedi.

Buradaki amaçlarının en fazla yatak sayısına ulaşmak olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, "Bunu yanı sıra hastanenin yapılmasının çok kolay olduğu bir yer seçimi gerçekleştirmek. Bununla ilgili sayın Bakan'ımız da açıklamaları yaptı. Sağlık Bakanlığı Ordu'ya ciddi şekilde önem veriyor ve eğiliyor. Burada en kısa zamanda bu hastanemizi bitireceğiz. Böylece güzel bir şehir hastanesine Ordu ilimiz kavuşmuş olacak." şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, hastanenin yeri konusunda çok seçeneklerin olduğu bilgisini de paylaşarak, "Burada hem inşaatın kolay ve maliyetinin düşük olması, hem de arazinin elverişli olması kriterleri bakımından son tespitler yapılacak. İnşallah ondan sonra da kazma vurulup, inşaata başlanacak." ifadelerini kullandı.

- Samsun-Sarp Demiryolu Projesi

Samsun-Sarp Demiryolu Projesi'nin Ordu'dan geçeceği yönünde bir çalışmanın olup olmadığı yöndeki soruyu da cevaplandıran Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu projeler uzun yıllardır konuşuluyor. Seçim kampanyasında biz de bunu konuştuk. Buradaki Ordu-Giresun Havalimanı'mızın açılışında o zaman sayın Başbakan Davutoğlu, Bolaman'a kadar gelecek olan tren hattının yürütüleceği ile ilgili konuyu gündeme getirmişti. Şimdi önce Sarp demiryolunun yapılabilmesi için önce Samsun'a kadar olan tren yolunun gelmesi lazım. Bütün bunlar aşama aşama gündeme geliyor. Ayrıca dikey geçişleriyle ilgili, hem tren geçişleriyle ilgili hem kara yoluyla geçişleri ile ilgili de Ulaştırma Bakanlığımızın çalışmaları var."

Kurtulmuş, bunların büyük projeler olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunlar mega projeler diyeceğimiz projelerdir. Türkiye en az 150-200 yıldır projeleri konuşuyor ve gündemine getiriyor. Mesela kuzey-güney demiryolları ve karayolları Sultan Abdülhamid döneminde gündeme gelmiş projelerdir. Hatta bunların bir kısımlarının çizimlerinin yaptırıldığı bilinir. Dolayısıyla bunlarla ilgili önce alt yapının hazırlanması, en uygun yerlerin tespit edilmesi, projenin sürdürülmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bunlar mega projelerdir. Bunları takip etmek lazım. Allah'a çok şükür Türkiye'de artık her türlü projeyi yapabiliyoruz. Bunlar olacak projelerdir. İnşallah gerçekleşir."

Açıklamaların ardından Kurtulmuş, AK Parti Ordu İl Başkanlığını ziyaret ederek, il ve ilçe başkanlarıyla basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.