Ordu

Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı

18:57 24 Mayıs 2017
Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı

Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu mayıs ayı olağan toplantısı, Ünye Ziraat Odası ev sahipliğinde gerçekleşti.

Ünye’de bir restoranda düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Aslan Soydan, koordinasyon kurulu toplantılarını bir araya gelmek ve tarımsal sorunları dile getirmek amacıyla düzenlediklerini söyledi.

"Sorunlarımızı dosya haline getirerek başta Türkiye Ziraat Odaları Birliği olmak üzere, Bakanlık düzeyinde ve diğer kurumlara taleplerimizi iletiyoruz" diyen Soydan, "Ziraat odaları olarak üreticilerimizin tarımsal sorunlarımızı en iyi şekilde takip ediyoruz." dedi.

TMO’nun fiyatı revize ederek fındık alımına devam etmesi gerektiğini vurgulayan Soydan, şöyle konuştu:

"TMO yaklaşık bir ay önce devreye girdi ve bu zaman zarfında TMO’ya çiftçilerimiz belli bir düzeyde fındığını verdi. Buradaki amaç, aşağıya doğru düşme riski ile karşı karşıya olan bir piyasada TMO’nun müdahale alımı, düşecek olan fiyatı frenledi. Yani fındıkta bir taban fiyat olmuş oldu. Yani üretici 10 liranın altına fındık satmayacak anlamına gelen bir açıklama olmuştur. Ama önemli olan TMO’nun fiyatı revize ederek önümüzdeki sezon piyasaya girmesidir. Yoksa piyasa aynı sıkıntılarla devam eder. TMO’nun aynı şekilde piyasada olması lazım. Serbest piyasa düzelmiş değil. TMO piyasada olmazsa serbest piyasa rekabeti olmadığı için tekelleşmenin devam ettiği bir serbest piyasayla karşı karşıya kalırız. Bu yönüyle bizim talebimiz TMO’nun piyasada olmasıdır."

Soydan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan rekolte tahmininden başka açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Birkaç gündür görüyoruz rekolte ile ilgili açıklamalar var. 2016 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı açıklamada ‘Rekolte tespit çalışmalarını tek çatı altında Bakanlık yapacak’ şeklinde bir karar alındı. Ancak bakıldığında bazı kurumlar rekolte açıklamaları yaptılar. TZOB ve ziraat odaları rekolte çalışması yapıyor diye kızanlar, Bakanlığın emrine uymayarak rekolte açıklaması yapıyorlar. 2017 yılı rekoltesini Bakanlığın haricinde kamuoyu ile paylaşılması uygun değildir. Üreticilerimizin bu tür açıklamalara itibar etmemesini istiyoruz. Biz sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının haziran ayında yaptığı rekolte çalışmasına itibar ediyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.