Ordu

Emir Kümbet ve 6 bin şehit Perşembe Yaylası'nda anılacak

17:54 03 Temmuz 2018
Emir Kümbet ve 6 bin şehit Perşembe Yaylası'nda anılacak

Ordu'nun bin 500 rakımlı Perşembe Yaylası'nda 1105 yılında Trabzon Rum Devletine karşı savaşırken şehit düşen Danişment Gazi'nin komutanı Emir Kümbet ve 6 bin şehit düzenlenecek programla anılacak.

Ordu Valiliği ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan proje kapsamında Danişmentliler döneminde yapılan savaşta şehit düşen Emir Kümbet ve 6 bin asker için Perşembe Yaylası'nda anma programı düzenlenecek.

Ordu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Perşembe Yaylası'nın Türkiye için çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Ordu'nun Perşembe Yaylası'nda 1105 tarihinde büyük bir savaş olduğunu anımsatan Genç, "Bu savaşta Trabzon Rum Devleti'nin 70 bin kişilik ordusuna karşı Danişmentlilerin 10 bin kişilik ordusu savaşmıştı. Daniştment Gazi bu önemli savaşta yararlanmış ve üç gün sonra şehit olmuştu ve aynı zamanda Danişmentliler Beyliğinin Ordu Komutanı Emir Kümbet ve 6 bin askeri de burada şehit olmuştu." dedi.

"Aybastı Belediyesi savaşın olduğu yere bir şehitlik yaptı ve oradaki türbeyi onardı" diyen Genç, şöyle konuştu:

"Biz de inşallah orada 6 Temmuz Cuma günü 19 ilçeden toplanan iki bin gencimizle bir anma programı gerçekleştireceğiz. Yaşanan bu kahramanlığı savaşın olduğu yerde yeniden yaşayacağız. Böylelikle bin yıl sonra gençlerimiz atasını yeniden anacak. Perşembe Yaylası Türklerin Karadeniz'e giriş kapısı olması açısında da önemli bir yer. Buradaki amaç gençlerin tarih bilincini arttırmak, gençlerin tarihi daha çok özümsemelerini, yaşadığımız olayları sorgulamalarını sağlamak."

- "Yaylada okçuluk gösterisi olacak"

Projenin Aybastı Perşembe Yaylası için çok büyük öneme sahip olduğuna vurgulayan Genç, "Bu projeyle aynı zamanda Ordumuzun doğal güzelliği olan Perşembe Yaylamızın ulusal anlamda da tanıtımına katkı sağlamış olacağız. Program içinde çok güzel etkinlikler yer alacak bunların en önemlisi atlı ve geleneksel okçuluk gösterileri olacak. Perşembe Yaylası atlarla, oklarla şenlenecek, her şeyden önemlisi gençlerle şenlenecek."

Genç, programa destek veren Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak olmak üzere, Ordu Valiliği ve bakanlık yetkililerine teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.