Ordu

Define umuduyla defalarca kazıldı, bir şey çıkmadı

18:54 10 Eylül 2018
Define umuduyla defalarca kazıldı, bir şey çıkmadı

Ordu'da, 60 ton altın bulma umuduyla 6 kez yapılan define kazısı, herhangi bir emareye rastlanamamasıyla sona erdi.

Alınan bilgiye göre, Akkuş ilçesindeki bir alanda gizlendiği iddia edilen 60 ton altın için bir kişi, Ordu Müze Müdürlüğüne ruhsatlı izin başvurusunda bulundu. Söz konusu defineci, beraberindeki ekiple birlikte farklı tarihlerde 6 kez yaptığı kazılarda hiçbir bulguya rastlayamadı.

Aynı kişi, Fatsa ilçesi Bolaman mevkisinde 9 kez yaptığı kazıdan da sonuç alamadı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan kazı başvurularının bilgiye değil, söylentiye dayalı olduğunu ifade ederek, "Bu durum orayı kazanların hayali, '60 ton var' diyor. Bu konularda efsaneye dayalı hareket ediliyor. Bir kayda veya bilgiye dayanmıyor." dedi.

Akkuş ilçesinde altın bulmak amacıyla sürdürülen kazılara son verildiğini dile getiren Toparlak, "Define arayanlar efsanelere dayalı olarak hareket ediyor. Ruhsatı öyle alıyorlar. Biz gelen kişilere gerekli uyarıları yapıyoruz ama maalesef alıyorlar. Neticede bu zamana kadar bu anlamda hiçbir kazıda hiçbir emareye rastlanmamıştır. Hepsi efsane." diye konuştu.

Toparlak, bu yıl 8 aylık dönemde 10 kazı başvurusu yapıldığını, bunlardan 3'üne izin verildiğini kaydetti.

Türkiye'deki mevzuata göre, yapılan define kazısında buluntunun yüzde 10'u mülk sahibinin, yüzde 40'ı definecinin, yüzde 50'si de devletin olduğu bildirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.