İsrail'in özrü dünya basınında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinde Netanyahu'nun özür dilemesi dünya basınında da geniş yer buldu.

İsrail'in özrü dünya basınında
İsrail'in özrü dünya basınında
GİRİŞ 22.03.2013 17:28 GÜNCELLEME 22.03.2013 20:52
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Dünya basını gelişmeyi, "İsrail Türkiye'den özür diledi ve gemide can veren 9 kişi için tazminat ödeyecek" ifadelerini kullandı.

NEW YORK TİMES GAZETESİ: OBAMA'NIN ESERİ

Amerikan New York Times gazetesi, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin ABD Başkanı Obama sayesinde olduğunu yazdı.

İsrail'in Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Türkiye'den özür dilemesi ve tazminat ödemeyi kabul etmesi ABD Başkanı Barack Obama'nın "diploması zaferi" olarak tanımlandı.

Amerikan New York Times gazetesi, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini ABD Başkanı Barack Obama'nın sağladığını yazdı.

JERUSALEM POST: TARİHİMİZDE İLK KEZ ÖZÜR DİLEDİK

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, Netanyahu'nun Mavi Marmara olayı için Türkiye'den özür dilemesini 'İsrail tarihinde bir ilk' diye duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, İsrail'i ziyareti sırasında Başbakan Netanyahu'yu uyardığını belirten gazete, Türkiye ve İsrail başbakanlarının 3 yıldır ilk defa iletişim kurduklarına vurgu yaptı.

EL CEZİRE

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2010 yılında Gazze filo olayında dokuz Türk vatandaşının ölümüne yol açan baskın için Türk devletinden özür diledi.

THE WALL STREET JOURNAL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türk yardım gemisine yapılan baskınla ilgili olarak, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dan özür diledi.

WASHINGTON POST

Washington Post gazetesi de, gelişmeyi internet sitesinin ilk sırasına yerleştirdi. Gazete, Obama'nın, Erdoğan ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesini organize ederek, İsrail'den, ''yıllardır barıştırmaya çalıştığı iki bölgesel gücü bir araya getirdikten'' sonra ayrıldığını yazdı.

Gazetenin haberinde, Obama'nın, Mavi Marmara saldırısından bu yana, Netanyahu'dan bu tür bir özür yayınlamasını istediği, ancak Netanyahu'nun bugüne kadar bunu reddettiği belirtildi.

Habere göre, Obama ile seyahat eden Amerikan yönetiminden üst düzey yetkililer, Obama'nın hafta içindeki görüşmeleri sırasında Netanyahu'ya, Erdoğan'a telefon açmasının önemini dile getirdiğini söylediler.

LOS ANGELES TİMES

Los Angeles Times gazetesinin haberinde de, Netanyahu'nun, Obama'nın yanında Türkiye'den özür dilemesinin, iki eski müttefik arasında diplomatik ilişkilerin tekrar normale dönmesinin yolunu açtığı kaydedildi.

BLOOMBERG

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 2010 yılında Gazze'ye yardım filosu götüren gemide öldürülen 9 Türk için Erdoğan'dan için özür diledi.

CNN

CNN televizyonu, gelişmeyi son dakika olarak duyururken, İsrail'in özrü, birçok gazetenin internet sitesinde de manşet haberler arasında yer aldı.

CNN'in haberinde, Erdoğan-Netanyahu telefon görüşmesinin, Netanyahu'nun, İsrail'den ayrılışının hemen öncesinde ABD Başkanı Barack Obama ile Ben Gurion Uluslararası havaalanında yaptığı görüşme sırasında düzenlendiği belirtildi.

Haberde, bu gelişmenin, her iki ülkenin müttefiki olması itibariyle ABD için önem taşıdığına dikkati çekildi.

FOX NEWS

Netanyahu Obama ile birlikte aradığı Türkiye Başbakanı'ndan Gazze'deki olaylarla iligli özür diledi.

USA TODAY

USA Today de, konuyla ilgili haberinde, İsrail Başbakanı'nın, Obama'nın çağrısı üzerine Türkiye'den özür dilediğine işaret edilerek, görüşmeyi Obama'nın ayarladığına ve görüşme yapılırken de Netanyahu'nun yanında olduğuna değinildi.

ALMAN MEDYASI

İsrail'in Mavi Marmara baskını sebebiyle Türkiye'den özür dilemesi Alman medyasında da geniş yer aldı.

DİE WELT

Die Welt gazetesi haberi, internet sitesinde, ''Netanyahu Mavi Marmara'da ölenler için özür diledi'' şeklinde duyurdu. Haberde, İsrail Başbakanı'nın Gazze'ye giden yardım filosuna yapılan baskın sırasında 9 Türk aktivistin öldürülmesinden dolayı Türkiye'den özür dilediğine dikkati çekildi ve telefon görüşmesini ABD Başkanı Barack Obama'nın organize ettiği belirtildi.

DER SPIEGEL

Der Spiegel dergisi, ABD Başkanı Obama'nın, İsrail ziyaretinin sonunda beklenmedik bir iş yaptığını yazdı. Dergi, Obama'nın arabuluculuğunda Netanyahu'nun Başbakan Erdoğan ile telefonla görüştüğü ve 2 yıl önce Gazze aktivistlerine yapılan saldırıdan dolayı özür dilediğini kaydetti.

Böylelikle dondurulan diplomatik ilişkilerin yeniden başlayacağı belirtilen haberde, Ortadoğu'da ve özellikle Suriye'deki durum sebebiyle ilişkilerin normalleşmesinin çok önemli görüldüğüne işaret edildi.

ALMAN N-TV KANALI

Alman özel televizyon Kanalı ''n-tv'nin'' internet sayfasında da, İsrail'in Türkiye'den özür dilediğine dikkati çekilerek, ''Eski düşmanlıklar gömülecek'' ifadesi kullanıldı.

Diğer gazetelerin ve televizyonların internet sayfalarında konu ile ilgili haberler geniş bir şekilde yer aldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 32
  • ali veli 11 yıl önce Şikayet Et
    panzehir israil. başbakan baldıran zehiri içmekten bahsediyordu. başbakan baldıran zehrini şehit ailelerine içirdiğinin de farkında mıydı acaba. başbakan panzehiri israilden aldı. ya şehit ailelerine panzehiri kim verecek.
    Cevapla
  • Karlı Zigana Dağları 11 yıl önce Şikayet Et
    evet israil özür dilemidi. evet İsrail yaptığı barbarlıktan özür dilediğin açıkladı, ancak İsrail ve İsrail destekçilerinin özgürüne ve eşekliğini kabul etse de güvenilmez, bu zihniyetin amacı tüm orta doğuya sahip olmaktır. çünkü bunlar insan düşmanıdırlar.
    Cevapla
  • Fehmi DOĞAN 11 yıl önce Şikayet Et
    Sayın YORUMCULAR,. İsrail hatasını anladı. geç de olsa özür diledi. özür dilemek erdemlikltir. bu erdemliği geçde olsa yerine getirdi. Ya CHP ve yavru muhalefet, nezaman yaptıkları hataları farkına varacak ve özür dileyecek? Olayların çıktığı günlerde Anamuhalefet neler söylediğini bir hatırlayalım. Ben olsam bunu yapmazdım demedimi? israilin yanında yer almadımı? Anamuhalefet ve yavru muhalefet bu olayı siyasi malzeme yapıp aylarca hükümeti eleştirmedimi? şimdi ne oldu? İsrail ben yanlış yaptım özür dilerim dedi. Bakalım Ana muhalefet ve yavru muhalefet özür diliyeceklermi? yoksa başka malzemeye mi baş vuracak görelim.
    Cevapla
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    nelerle uğraştırıyorlar.... sovyet rus cumhuriyeti dağılmadan önce araştırmalar yapılıyor, basında türk devletlerinin, nufusun hesapları yapılıyordu. aklı başında olan herkesin önüne haritayı alıp... türkiyenin hem müslüman, hem de türk dünyasının yanıbaşında olmasına, yüz ölçümüne, doğal kaynaklarına, büyüme potansiyeline bakması lazım. bizi avrupa ile, mossad yetiştirmesi pkk ile niçin uğraştırdıkları, niçin yollarımızı kesmek için israil güdümünde kürdistan kurmaya çalıştıkları belli olur.
    Cevapla
  • mehmet ali çelik 11 yıl önce Şikayet Et
    sezarın hakkı nerde. Abi küfür tek millettir derler yaa işte tamda onu yaşıyoruz. İsrail özür diledi hiç kimsenin bunda payı yok hatta obamanın elinde olsa özür diletirmezdi. Ama Allahın izni ile Türkiye nin güçlenmesi ve dik duran bir liderinin olması münasebetiyle özür diledi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süleymancıların hedefindeki Denizolgun kendisini bakanlıkta tehdit eden kişiyi ifşa etti!
8 ilde operasyon! 'Odacılar' suç örgütü çökertildi