Arap liderlere ' dilinizi kullanın çağrısı

Arap Dili Yüksek Konseyi üyesi Abdulhamit Medkur, Arap liderlerine, konuşmalarında kendi dillerini kullanmaları çağrısında bulundu.

Arap liderlere ' dilinizi kullanın çağrısı
Arap liderlere ' dilinizi kullanın çağrısı
GİRİŞ 03.04.2013 16:07 GÜNCELLEME 03.04.2013 16:07

Arap Dili Yüksek Konseyi'nin 79. olağan kongresi toplantılarına katılan Medkur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arap liderlerin uluslararası toplantı ve ziyaretlerde genellikle Arapça konuşmadıklarına dikkati çekti.

''Dil insanın ruhani varlığının, milli varlığının bir parçasıdır'' diyen Medkur, kişilerin siyasi, zor ve hassas konuları yabancı bir dil yerine kendi lisanıyla daha iyi ifade edileceğini belirtti.

Bir sözcüğün anlamı ve yansımalarını o dilin ehlinden başkasının tam anlayamayacağını dile getiren Medkur, ''Bundan dolayı kendi dilinin dışında başka bir dille konuşan kimse, anlatmak istediği konuda yanlış bir ifade kullanabilir'' diye konuştu.

Medkur, ''Başkanlarımız yabancı dil kullanıyor. Bunu da izleyenlerin gözünde bir üstünlük vasfı, bir statü göstergesi olarak görüyor. Oysa bu utanılması gereken bir durum'' dedi.

Arap liderleri Avrupalı mevkidaşlarıyla karşılaştıran Medkur, şunları kaydetti:

''Örneğin Fransız bir yetkili ancak Fransızca konuşur. Yine bir İngiliz ve Alman yetkili ancak kendi dilinden konuşur. Bizdeki büyük sorun, üst düzey siyasi yetkililer ve yönetimdekilerin Arapça konuşmayla mükellef olmadıklarını düşünmesidir. Zira onlar Arapça uzmanı olmadıklarını dile getiriyorlar.''

Arap dilinin karşılaştığı sorunlar

Medkur, Arapçanın karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin de ''Ammice'' (Sokakta kullanılan bozuk Arap lehçesi) olduğunu ifade etti.

Arap dünyasında tiyatro, televizyon ve radyo programlarında hatta bazı kanallarda haber bültenlerinde dahi ''Ammice'' kullanıldığını vurgulayan Medkur, kimi Arap ülkelerinde İslami ilimlerle ilgili eğitimin de yabancı dille yapılması şeklinde yönelişlerin olduğunu anlattı.

Bazı ''Körfez ülkeleri''nde bu şekilde eğitim yapılacağı konusunda duyumlar aldıklarını ifade eden Medkur, bunun Arapça için büyük bir tehlike olduğunu vurgulayarak, ''Pilot eğitimi yapan ilköğretim okullarında, eğitim Arapça yapılmadığı gibi konuya özen de gösterilmiyor'' dedi.

Arap Dili Yüksek Konseyi üyesi Medkur, ''Tüm bu tehlikelerin'' içerden ve dışardan Arapçanın ''alandan çekilmesi''ne yönelik planlı bir çalışma olduğunu öne sürdü.

İngilizcenin ''dünya dili'' olduğu ve bundan dolayı bazı derslerin bu dille yapılması gerektiğiyle ilgili görüşlerin hatırlatılması üzerine de Medkur, şunları kaydetti:

''İngilizcenin bir yabancı dil olarak öğretiminin yapılması, en derinlerine kadar inilmesi ve öğrenilmesi farklı bir şey. Bu arzu edilen, olması gereken bir durumdur. Ancak tarih, coğrafya gibi derslerin eğitiminin İngilizce yapılması arzu edilmeyen bir şeydir. Bizler mühendislik, fizik, kimya, botanik, zooloji, tıp gibi ilimlerin İngilizce değil Arapça yapılmasını istiyoruz.''

Medkur, böyle bir durumun Arapçaya çok sayıda terminoloji kazandıracağına ve dilin böylece bir çok yeni ifadeyle zenginleşeceğine işaret etti.

Basın yayın kuruluşlarının kullandığı Arapçaya da değinen Medkur, gazetelerde, çoğunluğunda düzeltme yapılmamış, bazen de manşetlere taşınan büyük gramer hatalarının bulunduğunu söyledi.

Arap Dili Yüksek Konseyi üyesi Abdulhamit Medkur, Arapçanın önemli olduğunu vurgulayarak, ''insanların özel mülkiyet, ev ve evlatlarını korumaya yönelik'' çabayı, Arapçayı korumak için de göstermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi