Esed'in askerleri Hz. Ömer Camii'ni yerle bir etti

Suriye ordusuna ait savaş uçakları dünkü saldırıda başkent Şam'daki tarihi Hz. Ömer Camii'ni yerle bir etti. İslam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer döneminde yaptırılan caminin yerinde artık moloz yığınları var.

GİRİŞ 14.04.2013 12:40 GÜNCELLEME 14.04.2013 15:50
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Abdurrahman Koç'un haberi

Caminin bulunduğu Busra el Şam bölgesi Dera şehrine bağlı Roma ve Bizanslılardan kalma önemli bir antik kent olarak biliniyor.

Kentte İslam'ın ikinci halifesi Hz. Ömer döneminde yaptırılan Ömeri Camii Suriye'nin en eski tarihi camilerinden biri olarak gösteriliyor.

Esed'e bağlı askerler daha önce de Halep'te bulunan Emevi Camii'ne yaptığı saldırıda caminin büyük bir bölümünün yanmasına neden olmuştu.

Suriye muhalefetinin bir sosyal paylaşım sitesinde yayınladığı görüntülerde, Dera'daki tarihi Hz. Ömer Camisi'nin minaresinin, büyük bir patlamanın ardından yıkıldığı görülüyor. Muhalifler, caminin minaresinin, rejime bağlı güçlerin saldırısı sonucunda yıkıldığını belirtirken, minarenin yıkılışı sırasında caminin bulunduğu sokaktan bir tankın geçtiği dikkati çekiyor.

Dün kaydedildiği belirtilen görüntülerde, saldırının ardından cami de büyük hasar oluştuğu fark ediliyor. Video kaydında, camiye yönelik saldırıdan ordu birliklerini sorumlu tutan kalabalığın tepkileri de işitiliyor.

Hicret'in 14'üncü yılında Hz. Ömer döneminde inşa edildiği belirtilen tarihi cami, Dera'da rejime karşı mücadele veren muhaliflerin başlıca toplanma merkezleri arasında yer alıyordu.

Suriye'de Mart 2011'de Devlet Başkanı Beşşar Esed aleyhine duvar yazıları yazdığı gerekçesiyle bir grup gencin gözaltına alınması ve işkence gördükleri iddiaları, ilk olarak Hz. Ömer Camisi çevresinde düzenlenen gösterilerle protesto edilmişti. Çeşitli kentlerde haftalık düzenlenen barışçıl gösteriler daha sonra ülke geneline yayılmıştı.

Tarihi Hz. Ömer Camisi, devrimin başlangıcında muhalifler tarafından bir süre hastane olarak kullanılmıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 13
  • nur dülger 11 yıl önce Şikayet Et
    tabii insana kıymet verin binaya değil. sanki esat kafirini yıktığı binalar hayvan çiftliği.içlerinde yüzlerce insan yok.ne olmuş camiyi yıktıysa sayın eset. suudi arbistan varakları yıkacak diye vayy vahhabiler vay kafirler diye bağrışıp duranlar yıkan alevi esat olunca içinde binlerce can ölse ,sakat kalsada noolmuş sanki diyebiliyor.sizi insafsızlar.sizin kuş kadar beyniniz yok vicdanınız hele hiç yok.zulüm işleyen halkından yüzbinlerce insanı katleden adam sadece Siyonist olsaydı o zamanmı yaptığı zulüm sayılacaktı.velev kuş beyninize göre golan tepelerini hediye ettikleri halde İsrail düşmanı olsalar bile İsrail düşmanı olmak bu zalimliği işleyebileme hakkını verirmi
    Cevapla
  • GERÇEKLER 11 yıl önce Şikayet Et
    Her defasında Hz.Ömere Lanetler okuyan Şii İranın işidir.. Neyi bekliyoruz ey İslam Alemi. Rahatlık çok mu tatlı geliyor bize? Orada Fitne Kaynağı Şii İran camilerimizi yıktırıken, müslüman kardeşlerimiz vahşice ve hunharca katlettirirken, Rahatlık çok mu tatlı geliyor bize. Vallahi biz böyle tepkisiz ve korkakça oturduğumuz sürece onlar da bizim bu halimize dalga geçerek mutluluktan gülüyorlar. Biz çok tatlı gelen rahatlığımıza kıyıp Oradaki Müslüman kardeşlerimizi umursamayıp durduğumuz kaldığımız sürece her türlü alçalmaya layığız ve müstahakız. Tarihte Fitne Kaynağı olan ve Yüce Peygamberin davetini yırtıp parçalayan Münafık Şii İrana Karşı İslam Aleminin Savunmaya geçme zamanı geldi de geçiyor bile
    Cevapla
  • Nurbaki BEYDOĞAN 11 yıl önce Şikayet Et
    eses rejimin yerle bir olsun.. Esed moğollardan beter çıktı. hala şu habere bile tepki göstermekte çekinen yok abd, israil diye yalpalayan, iranı pürü pak zanneden aklı evveller var ya, ne diyeyim. ya kendinize gelin yada dost bildiklerinizle haşrolun.
    Cevapla
  • M_Yzb 11 yıl önce Şikayet Et
    Hiç Şaşırmadım! Bu Haberi Bekliyordum!. Irakta şiiler Ebu Hanife Camiine saldırmak için çok fırsat kolladılar.Allah imkan vermedi. Suriyede yine aynı zihniyete sahip insanlar Emevi Camiini vurdular. Şimdide Hz Ömer Camiini vurdular. Zaten yıllardır hep bu anı bekliyorlardı. Bu arada ben emevileri savunmuyorum. Onların yaptıkları yanlışlardan Allaha sığınıyorum. Yezidin ve haccacı zalimin ve diğer mahlukların yaptıklarını biliyorum. İmam Ebu Hanifeye yapılan işkenceleri ve ümmetin diğer Müslümanlarına yaptıklarını biliyorum. Bunlardan Allah'a sığınırım. Ama şimdi Suriyede katliam yapan şii zihniyetin yezidden ve haccacı zalimden zerre farkı yok.
    Cevapla
  • MERT*OL 11 yıl önce Şikayet Et
    insana kıymet verin insana, binalara değil.... kimin yaptığı bile belli değil... insan boğazlayanlar... o minare restore edilir yeniden inşa edilir... ama suriyeyi karıştıranlar onbinlerce insanın "mezhebi ırkı ne olursa olsun" sebebiyet verenler... asıl onlar şeytanla birlikte hareket edenlerdir... münafıklardır ve kafirlerdir... bu işin arkasında sionistler ve amerika var... bunları yapanların hiçbiri müslüman değil müslümanlık diye bir dertleri de yok... sizi uyutuyorlar siz de oltaya geliyorsunuz...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye Gazze'ye en çok yardım yapan ülke unvanını bırakmadı
Son dakika: Milyonları gözü Beştepe'de! Erdoğan başkanlığında kritik toplantı başladı...