Peşmerge sözcüsünden çekilmeyle ilgili açıklama

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabar Yaver, PKK'lıların çekilmesiyle ilgili sevindirecek bir açıklama yaptı.

Peşmerge sözcüsünden çekilmeyle ilgili açıklama
Peşmerge sözcüsünden çekilmeyle ilgili açıklama
GİRİŞ 16.05.2013 12:08 GÜNCELLEME 16.05.2013 12:08

Çözüm süreci kapsamında Türkiye sınırları içerisinde bulunan PKK'lıların Irak'taki kamplara çekilmesine, 'Egemenliğin ihlal edildiği' iddiasıyla tepki gösteren ve Türkiye'yi BM Güvenlik Konseyine şikayete hazırlanan merkezi Irak Hükümeti'ne, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabar Yaver'den yanıt geldi. Yaver, PKK'lıların çekildiği sınırların bugüne kadar hiçbir devletin kontrolünde olmadığını, bugün de aynı durumun söz konusu olduğunu söyledi.

PKK'lıların çözüm süreci kapsamında yıllardır barındıkları Kuzey Irak'taki kamplara geri çekilmeye başlaması ile ilgili merkezi Irak Hükümeti'nin Türkiye'ye yönelik eleştiri ve Türkiye'yi BM Güvenlik Konseyini şikayet edeceğini açıklamasının yankıları sürüyor. Kürt internet sitelerinde yer alan habere göre, Kürt yönetiminin Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabar Yaver, Kandil Dağı ve bölgesi ile Türkye- Irak- İran sınırlarının kesiştiği üçgenin bugüne kadar hiç bir devletin askeri gücünün kontrolünde bulunmadığını, bugün de aynı durumun söz konusu olduğunu söyledi. Kürt yönetimi olarak, Kürt sorununun çatışma ve savaş ile değil diyalog, müzakere ve barış ile sonuçlamasından yana olduklarını belirten Yaver, "PKK, şimdi geri çekildiği alanlarda yıllardan beri kalmaktaydı. O bölgelerde hiç bir askeri gücün kontrolü yoktu, bugün de yoktur" dedi.

MERKEZİ YÖNETİM TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Merkezi Irak yönetimi Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, PKK'lı grupların ülkelerine girişinin, iki ülke çıkarlarına ve komşuluk ilişkilerine zarar verdiği ifade edilmiş ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet edileceği belirtilmişti. Türkiye ile PKK arasındaki anlaşma doğrultusunda PKK'lıların Irak'a çekildiğine vurgu yapılan açıklamada, Irak topraklarına yapılan geri çekilmenin, 'egemenliğin ihlali' anlamına geldiği öne sürülmüştü.

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!