Kendi topraklarında kiracı oldular

Filistin Yönetimi'nin verilerine göre, Batı Şeria'nın Ağvar bölgesinde Filistinlilere ait toprakların yüzde 90'ına İsrail tarafından el konuldu.

Kendi topraklarında kiracı oldular
Kendi topraklarında kiracı oldular
GİRİŞ 06.08.2013 13:53 GÜNCELLEME 06.08.2013 13:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

El konulan arazilerin bir bölümü askeri bölgeye dönüştürülürken, çoğunluğu yerleşim birimlerine tahsis edildi. Topraklarına el konulan Filistinliler ise kendi vatanlarında kiracı durumuna düştü. Sahip oldukları arazileri büyük ölçüde kaybeden, mevcut arazilerinde ise ziraat için yeterli su kaynağı bulamayan Filistinliler, geçimlerini sağlamak için, ellerinden alınan arazileri kira karşılığında kullanıyor.
 
Batı Şeria'nın Ağvar bölgesindeki Filistinliler, 20 yıl önce kendilerine ait olan ancak siyonist İsrail tarafından Yahudi yerleşimcilere tahsis edilen toprakları kiralayarak bu topraklarda işçi olarak çalışmak zorunda bırakılıyor.
 
Batı Şeria'nın Ağvar bölgesinde yaşayan Filistinliler, tarım yapabilmek için, 20 yıl önce kendilerine ait olan ancak İsrail tarafından Yahudi yerleşimcilere tahsis edilen toprakları kiralamak zorunda kalıyor.
 
Geçimlerini Sağlamak İçin, Ellerinden Alınan Arazileri Kiralıyorlar
 
Filistin Yönetimi'nin verilerine göre, Batı Şeria'nın Ağvar bölgesinde Filistinlilere ait toprakların yüzde 90'ına İsrail tarafından el konuldu. El konulan arazilerin bir bölümü askeri bölgeye dönüştürülürken, çoğunluğu yerleşim birimlerine tahsis edildi.

Topraklarına el konulan Filistinliler ise kendi vatanlarında kiracı durumuna düştü. Sahip oldukları arazileri büyük ölçüde kaybeden, mevcut arazilerinde ise ziraat için yeterli su kaynağı bulamayan Filistinliler, geçimlerini sağlamak için, ellerinden alınan arazileri kira karşılığında kullanıyor.

Ağvar sakinlerinden Ramazan ailesi, topraklarının ellerinden alınmasının ardından yaşadıkları zorlukları AA muhabirine anlattı. Daha önce geniş ve elverişli tarım arazilerine sahip olan, çalışmak ya da bu arazileri işletmek için diğer kentlerden bile talepler alan Filistinli Said Ramazan'ın toprakları İsrail tarafından Yahudi yerleşimcilere tahsis edildi. Ramazan'ın oğlu Hasan ise daha önce babasının tarım yaptığı arazileri şimdi yerleşimcilerden kiralayarak geçimini sağlamaya çalışıyor.
 
Bize Bir Dönüm Bile Arazi Bırakmadılar
 
Hasan Ramazan, rızkını temin etmek için “kendi topraklarını kiralamak zorunda kaldığını” belirterek, “Ben küçüklüğümden beri tarımla uğraşıyorum. Ama bize bir dönüm bile arazi bırakmadılar. Toprakların neredeyse tamamı İsrail'in kontrolü altına geçti. Bize hakımızı geri verecek kimse yok.

Topraklarımızı geri alacağımıza dair ümidim de yok. Ama her ay İsrailli yerleşimcinin gelip 15 bin şekel kira bedeli istemesi acılarımızı daha da artıyor” dedi. Ramazan, “İsrail, topraklara el koyarak tarım arazilerindeki su kuyularını da elimizden aldı. 2007 yılından beri yüzlerce su kuyusu gasp edildi. Koyunlarımız susuzluk çekerken kiraladığımız arazilerde ayaklarımızın altında su şırıltıları duyuyoruz.

Ama herhangi bir müdahalede bulunamıyoruz” diye konuştu. Bölge köylerinden Berdevil'de tarımla uğraşan Ahmed Iyd, geçimini kazanmak için İsrailli yerleşimcilerin arazilerinde çalıştığını belirterek, “Sabah 4'ten ikindi vaktine kadar çalışıyorum ama tüm çalışmalarım kira bedeline gidiyor” ifadesini kullandı.

Filistin'deki Birzeit Üniversitesi'nden Siyaset ve Ekonomi Profesörü Adil Semare, “Ağvar'da yapılanlar İsrail'in işlediği suçtur. Filistin yönetimi ise barış müzakerelerinin konuşulduğu şu dönemde kendi halkına ait bir karış toprağı geri almaktan bile aciz. Filistin yönetiminin, öncelikle Ağvar'daki vatandaşlarının hakkını koruması gerekir” dedi.
 

Milli Gazete

YORUMLAR 1
  • BÜLENT AKGÖZ 10 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH'IN LANETİ ÜZERİNE OLSUN İSRAİL. şu mübarek ramazan günü ettiğim tek dua İsrail yok olması üzerine. Nasıl ki onlar Müslüman kardeşlerimize soykırım uyguluyorlar bir gün inşallah Hitlerin yarım bıraktığını birileri tamamlar. Tamamalar da insanlık İsrail denen musibetten kurtulur. Yazıklar olsun biz Müslümanlara yada Müslüman geçinenlere. Adını siz koyun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'