Gazze'den "tünellere karşılık ticari sınır kapısı" talebi

Gazze'deki Filistin hükümetinin Ekonomi Bakan Yardımcısı Uveyda, "Mısır yönetiminden, yıktığı tüneller yerine Refah Sınır Kapısı'nı ticari geçiş noktasına dönüştürmesini talep ediyoruz" dedi.

Gazze'den "tünellere karşılık ticari sınır kapısı" talebi
Gazze'den "tünellere karşılık ticari sınır kapısı" talebi
GİRİŞ 09.09.2013 22:00 GÜNCELLEME 09.09.2013 22:00

Uveyda, düzenlediği basın toplantısında, Mısır ordusunun tünelleri yıkmasının, İsrail ablukası nedeniyle Gazze'yi çok şiddetli bir krize sürüklediğini, bunun ekonomik ve sosyal hayatı çok farklı boyutlarıyla etkileyeceğini belirtti.

Tünellerin kapatılmasıyla İsrail'in Gazze'ye girmesine izin vermediği inşaat malzemesi, ham madde gibi çok sayıda hayati önem taşıyan üründe sıkıntı yaşanacağını ifade eden Uveyda, "Mısır yönetiminden, yıktığı tüneller yerine Refah Sınır Kapısı'nı ticari geçiş noktasına dönüştürmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Uveyda, İsrail'in Gazze'yi çevreleyen bütün sınır kapılarını kapatmasının ardından, ticari geçişe izin verilen tek nokta olan Gazze-İsrail arasındaki Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nın, Gazze'nin ihtiyacının yalnızca yüzde 40'ını karşıladığını hatırlattı.

"FİYAT ARTIŞINA MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ"

Uluslararası müesseselerden, fırın, değirmen ve bazı hizmet sektörleri için yakıt yardımı talep eden Uveyda, "Yaşanan zorluktan faydalanılarak ürünlerde fiyat artışına gidilmesine kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek" ifadesini kullandı.

Uveyda, bölgesel ve uluslararası güçlere, ablukanın sonlandırılması ve sınır kapılarının tamamının açılması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulundu.

Gazze'de demokratik seçimle işbaşına gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Refah Sınır Kapısı ticari geçişler için kullanıma kapatılmıştı. İsrail ambargosu ve söz konusu sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti.

Gazze-Mısır sınırındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzemeyle akaryakıt geçiriliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi