Obama'dan Suriye mesajı: Operasyon fikri masada

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye olası askeri müdahale konusunda halktan destek alabilmek ve tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla ulusuna seslendi.

Obama'dan Suriye mesajı: Operasyon fikri masada
Obama'dan Suriye mesajı: Operasyon fikri masada
GİRİŞ 11.09.2013 09:37 GÜNCELLEME 11.09.2013 09:54
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Obama, Suriye'ye yönelik ABD'nin neden askeri müdahale yapması gerektiği yolundaki sorulara tek tek yanıt verdi.

21 Ağustos günü Esed güçlerine bağlı askerler tarafından kimyasal silah kullanıldığı, rejim askerlerinin maske takarak sivillerin ölümüne seyirci kaldığı yolundaki gelişmelere değinen Obama, böyle bir manzaranın tekrar yaşanma ihtimaline binaen gerekli tedbirlere başvurulması gerektiğini kaydetti. Obama, Amerikan halkının Irak ve Afganistan savaşları nedeniyle artık askeri bir müdahaleden bıktığını ve istememesini anladığını belirterek, askerin Suriye'ye kesinlikle ayak basmayacağını söyledi. Obama, başkanlığı süresince geçen zamanda bugüne kadar hep savaşı bitirmek için çalıştığına dikkat çekti.

Suriye konusunda kamuoyunda yöneltilen soruları bir bir yanıtlayan Obama, ABD'nin ulusal güvenliğini ilgilendirmediği yolundaki değerlendirmeye, ‘‘Bugün kimyasal silah kullananlara gerekli ceza verilmezse yarın başka yerlerde birileri bunu yapmaktan geri durmaz. Kimyasal silahlar teröristlerin eline geçerse masum sivillere karşı kullanmaktan çekinmezler'' dedi. Obama ayrıca, Esed'in elindeki kimyasal silahları teslim etmesi için Rusya'nın başlattığı girişimin önemli olduğunu, ancak askeri operasyon fikrinin de masada olması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında sık sık 21 Ağustos'taki kimyasal saldırıda ölen çocukların dramını dile getiren Obama, ABD'nin Suriye konusunda askeri müdahale azminin ülkenin gelecek nesilleri adına önem arz ettiğini savundu. Obama, ‘‘21 Ağustos'ta ölenlerin görüntüleri, dünyaya kimyasal silahın ne demek olduğunu gösterdi. Kimse o gün kimyasal silah kullanıldığını inkar etmiyor ve gelen görüntüler neler olduğunu gösteriyor'' dedi.

Hayatını kaybeden masum çocukların cansız bedenlerinin hastanelerin soğuk odalarında yerde yattığı görüntüsüne dikkat çeken Obama, ‘‘Mesele, Amerika ile uluslararası toplumun bu durum karşısında ne yapacağıdır. Eğer Esed rejimini cezalandırmazsak, diğer diktatörler de halklarına karşı kimyasal silah kullanacak ve ordumuz bunlarla karşılaştığında tehdit altında olacak. Müttefikklerimiz Türkiye, İsrail ve Ürdün gibi ülkeler bu silahlar karşısında tehdit altında kalacak'' şeklinde konuştu.

Kimyasal silahların Birinci Dünya Savaşı ile İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde kullanıldığına ve Yahudi soykırımında Hitler'in bu yola başvurduğuna değinen Obama, uluslararası toplumun artık böyle toplu katliamlara müsade etmemesi gerektiğini kaydetti.

Kongre'nin ve halkın kendisine mektuplarla yönelttiği soruları sırası ile yanıtlayan Obama, "Bana, 'Irak savaşının yaraları sarılıyor ve halk savaştan bıkmış durumda' deniyor. Evet öyle ancak ABD ordusunun Suriye'ye gitmesine yani karaya ayak basmasına izin vermeyeceğiz'' dedi.

Suriye'ye müdahalenin Irak, Afganistan ve Kosova gibi olmayacağının altını çizen Obama, yapılacak operasyonun da Esed'i yalnızca ‘iğneleme' (etkili olmama) olmayacağı ve rejimin kimysal silahı bir daha kullanamaz hale getirecek şekilde olacağını aktardı. Amerika'nın dünyanın jandarmalığına soyunmadığını ve böyle bir şeyi kendisinin tasvip etmediğini aktaran Obama, ‘‘Ancak şu an bir şey yapılmazsa ve inanların ölmesi engellenmezse daha kötü şeyler olur'' diye konuştu.

Esed yönetiminin Rusya'nın önerisini kabul ederek kimyasal silahlarını uluslararası toplumun denetimine açacağı ve ‘Kimyasal Silah Kullanmama' sözleşmesine imza atacağı yolundaki açıklamasını ise Obama, ‘‘Esed rejiminin verdiği sözü tutması gerekiyor. Bu diplomasinin başarıya ulaşacağını söylemek için henüz erken. Rusya'nın desteğiyle bu adım olumu sonuç verebilir fakat bu çabalar sürerken, askeri operasyon fikrinin de masada bulundurmak gerek'' diye yorumladı. Obama'nın ulusa seslenişi 15 dakika sürdü.

YORUMLAR 8
  • murat 10 yıl önce Şikayet Et
    Irak operasyonu ırakın Kuveyiti işgal etmesi sebep gösterilerek başlamıştı. Kuveyitte petrol zengini ve avrupalıların önemli ekonomik yatırımlarının olduğu bir ülkeydi.Amerikayı ikna eden tarafı ise ırakın petrol zengini olmasıydı.Netice olarak ırak operasyonu sadece şiilerin ve kürtlerin işine yaradı.Suriye operasyonu ise kimyasal silahların muhaliflerin eline geçmesi ve israil için önemli bir tehlike getirmesi nedeniyledir.Rusyanın abd yi ikna etmeye çalışması bu maksada yönelik.Amerika veya türkiye muhaliflere ağır silah verse savaş zaten bitecektir.Bir haftada esed yönetimi devrilir.Fakat kimyasal silahlar yeni kurulacak suriyede hakim faktör olan islamcıların eline geçecektir.Amerikayı ve israili asıl kaygılandıran bu sonuçtur.Diğer yandan kuzeyde bir kürt devleti veya kürt kökenli bürokratların suriye idaresine getirilmesi ancak abd nin müdahalesi sonucu gerçekleştirilebilir ve suriyede tepki görmezse israilin güvenliği açısından önemli bir alternatif olarak görülüyor.
    Cevapla
  • tolga ceyhan 10 yıl önce Şikayet Et
    ırak a girmeden önceki senaryoda böyleydi. kitle imha silahları var dendi müttefikler tehlikede dendi eee ırakta fiyasko oldu yanlış istihbarat alınmış dendi bittimi hayır daha ırak ozamanın izlerini silemedi uzun zamanda silemez suriye senaryosunda fark var mı resimler resimler başka bişey yok evet çocuk resimleri engüzel noktadan dokunuluyor ya bu kimyasal silahlar sadece çocuklara etki ediyor yada bu resimlerde bir iş var tıpkı gezi olaylarında tomanın ezdi dendiği adamın resimlerinin de internette gezdiği gibi aynı resim aylar önce internete atılmış aslında her ne hikmetse müdahaleyi isteyenlerin hepsi silah üreten ülkeler ellerinde günü geçmek üzere imha edilmesi gerekn bombalar mermiler var galiba stokları eritmek istiyorlar gibi
    Cevapla
  • Hürriyetçi 10 yıl önce Şikayet Et
    Gözünüzü Açın. Fotoğraflara cesetleri bulunan o çocukları öldüren her kimse, Allah belasını versin. Ama şunu unutmadan yorum yapın ; O fotoğraflarda neden hep çocuklar var? Neden hiç yetişkin cesedi yok? Mesela o çocukların annesi-babası olması gerekmez mi? Bir habere atlamadan önce akıl süzgecinden geçirin, provakasyona gelmeyin. Başkanın açıklamalarına gelince; diyelim abd suriyeyi bombaladı. Bu bombalar dağa taşa değil, insanların üzerine atılacak. Ölümler daha fazla artacak. Ağır bombardıman olursa Esad nasıl davranacak sizce? Abi büyüksünüz deyip vazmı geçecek yoksa daha da yıkıcı şekilde mi davranacak? Bombalamada kaç çocuk, anne-baba ölecek Bombalamada sadece Esad ın zarar göreceği ne malum? Zamanında Iraka girerken ne demişlerdi; kitle imha silahları var? Peki nerde şimdi o silahlar? Yoktuki :) Bahaneydi, aynen Esad kimyasal kullandı demek gibi.
    Cevapla
  • hakkı demirkol 10 yıl önce Şikayet Et
    ABD VE AVRUPA BUNLAR KUTARICIMI YOKSA GİRDİĞİ ÜLKEYİ FELAKETEMİ SÜRÜKLÜYORLAR. kurtarıcılar uluslararası olmalı herkes ortak hareket etmelidir.herkes kendi kafasına göre hareket etmemeli
    Cevapla
  • hakkı demirkol 10 yıl önce Şikayet Et
    ULUSLARARASI MÜDAHALE BİRLİĞİ OLUŞTURULSUN NE ABD NEDE FRANSA TEK BAŞINA HESAP SORMAYA KALKMASIN. müdahale edilen ülkeden yapılan masraflar alınsın abd nin yağtığı gibi kendi müdahale edip petrolü-parayı cebe indirmesin ırak'a müdahale ettiler petrolün %70 abd el koydu. kalan %30 kürtlere ve yöre halkına sus payı verdler bekleki ırak toparlansın ırakta 4-5 yönetim var ülkeyi iyice parçaladılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var