Beşar Esed'den Rojava'ya ittifak teklifi

Suriye Devlet Başkanı Esed, Türkiye sınırında savaşan Rojava Kürtlerine ‘Biz dostuz' mesajı göndererek ittifak teklif etti. Esed, orduya da ‘Kürtleri öldürmeyin' talimatı verdi.

Beşar Esed'den Rojava'ya ittifak teklifi
Beşar Esed'den Rojava'ya ittifak teklifi
GİRİŞ 21.10.2013 02:10 GÜNCELLEME 21.10.2013 03:44
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Suriye muhalefeti, 2. Cenevre konferansına hazırlanırken ülkenin kuzeyini denetim altında tutan Kürtler, Suriye Ulusal Konseyi ile ittifak şartlarını açıkladı. Suriye Devlet Başkanı Esed ise Kürt Milletvekili Ömer Ose aracılığıyla Suriye'deki Kürtlere haklarını vermeye hazır olduğunu iletti.

Milliyet'in haberine göre; Ankara'da Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşen Kürt Ulusal Konseyi heyeti içerisinde yer alan İlham Ehmed, Kasım sonunda düzenlenecek Cenevre toplantıları öncesinde Kürtlerin taleplerini açıkladı.

MECLİS'TE YER TALEBİ

Suriye Ulusal Koalisyonu'nun tek mezhep ve tek ulus dayatmalarını sürdürmesi durumunda bu güçlerle diyaloğun bir anlamının kalmayacağını belirten Ehmed, Kürtlerin ittifak için özerklik ve Rojava Kürtlerinin haklarının anayasal güvence altına alınarak ulusal meclisin yüzde 18'inin Kürtlere ayrılmasını talep etti.

IRAK'A TEMSİLCİ GİTTİ

Esed'e yakınlığı ile bilinen Suriye Barış Komitesi Başkanı Kürt Parlamenter Ömer Ose, görevli olarak Kuzey Irak'a gönderildi. Bölge gezisini Kuzey Irak'taki Rudaw ve Avestakurd adlı internet sitesine değerlendiren Ose, şunları söyledi.

"İki ay içinde Esed'le iki defa görüştüm. Kürdistan bölgesini ziyaret edeceğime dair onu bilgilendirdim ve buna sevindi. Başkan Esed, Ordu'yu bilgilendirerek Kürtleri öldürmemesini, onlarla savaşılmamasını istedi. Şu anda Suriye ve Suriye Kürtleri karşısında Türkiye'nin durumu çok kötü ve Kürtlere karşı savaşan terörist çeteleri destekliyor. Esed, geçen yıl Kamışlı hava alanına uçak gönderip Kürt liderleri Şam'a, kendisiyle oturmaları için davet etti. Bir yıl önce de, resmi olarak Kürdistan Bölgesel yönetimi başkanı Mesut Barzani'yi Şam'a davet etti. Ama bu davetler reddedildi."

BARZANİ'DEN MESAJ VAR

Ose, Kuzey Irak Kürt yönetiminin Türkiye ve ABD ile yakın ilişki geliştirmesini anlayışla karşıladığını belirterek, "Esed, Kürdistan'ın durumunu, Türkiye, ABD ve Avrupa ile ilişkilerini biliyor. Bu ilişkilere saygı da duyuyor. Esed, ' Kürdistan'a gidersen onlara karşı olmadığımızı, onlarla dost olduğumuzu söyle. Suriye düşerse daha sonra sıranın İran'a, ardından Kürdistan'a geleceğini söyle' dedi" diye konuştu.

Barzani'nin Rojava'da PYD dışındaki bazı Kürt partilerine verdiği desteğe Esed'in olumsuz bakmadığını ifade eden Ose, "Gerçekten Esed, Mesut Barzani ve Neçirvan Barzani'nin tutumundan çok memnun" dedi.

Ose, "Esed, Kürdistan bölgesinin rolünü oynayıp Rojava Kürtlerini Şam'a yaklaştırmasını istiyor. Barzani ile iyi ilişkiler geliştirmek istiyor. Esed, Kürtlere bazı haklarını verme konusunda razı olmuş. Okullarda Kürtçe eğitim, kimliklerin verilmesi, Kürtçe kanal ve radyoların açılması ve diğer haklar..." diye devam etti.

Ose, Şam'ın Rojava Kürtlerine yardım ettiği iddialarına ise, "Hayır, öyle bir şey yok. Ama YPG'ye silahların Kürdistan(Kuzey Irak) bölgesinden geldiği herkes tarafından bilinen bir şey" dedi. Ose, "Esed için Peşmerge güçlerinin Rojava'ya gidip Kürt şehirlerini koruması yasak değil. Ama Kürtler arasında bir savaş çıkmamalı. Peşmerge de Rojava'ya girerse Kürtler arasında çatışma çıkabilir" diye konuştu.

YORUMLAR 5
  • kadir kaya 10 yıl önce Şikayet Et
    devrik suriye lideri esed hiç bir ülkeyle anlaşma yapamaz. ırakda hakimiyetin yüzde 90'ını kaybetmiş, korkudan şamda bile gezemeyen, yedi milyon suriyeli aile ile kan davalı, hiç bir ülkeye kendisi ve adamlarının resmi ziyaret yapamayacağı bir esed resmen yönetimden düşmüş demektir. hiç kimseyle anlaşma falan yapamaz, çünkü suriye halkının düşmanıdır kendisi.
    Cevapla
  • ihsen emmi 10 yıl önce Şikayet Et
    Sunnileri Turkmenleri çoluk çocuk öldürün, Kurtleri oldurun..... ... gerçi onlarda sunni ama su an onlari kullanmak daha mantikli. Kullanilmaya da cok yatkinlar zaten. Sunnileri Turkmenleri bitirelim ondan sonra sunni kurtlerin isini bitiririz. Demeye getiriryor eleman.
    Cevapla
  • Aslan Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    biri islam düşmanı mı dedi. islam düşmanı olan türkiye değil mi ? abd ırakta 2 milyon müslümanı türkiye deki üslerinden vurmadımı ?
    Cevapla
  • NEZİR YALÇIN 10 yıl önce Şikayet Et
    kürtler bunu yer mi!. rojava;federasyonu elde etmek üzere,senin aklın yeni başına geliyor.tabi kürtlerin bütün haklarını mahvetmek üzere olan bir pyd var orada.bu da takdiri ilahi.
    Cevapla
  • erdal islam 10 yıl önce Şikayet Et
    pyd bunu yer tabiki. 300 bin kürde vatandaşlık verme siz kölemizsiniz muamelesi yap her yerde ve her zaman şimdide işin kürtlere düşmüş savaşın en başından beridir bunu yapıyorsun zaten neden açıklama yapma gereği duyuyorsunki yoksa ordaki kürtler bunun farkındada onları etkilemenmi gerekiyor pyd dışında hiç bir grup senin bu oyunlarını yutmaz pyd de ipleri islam düşmanlarının elinde olduğu için bunu yapar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'