Muhammed Mursi'nin duruşması ertelendi

Mısır'da, ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi ve 14 sanığın yargılandığı davanın duruşması 8 Ocak 2014'e ertelendi.

Muhammed Mursi'nin duruşması ertelendi
Muhammed Mursi'nin duruşması ertelendi
GİRİŞ 04.11.2013 07:45 GÜNCELLEME 04.11.2013 16:25
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer 14 sanık, yaklaşık 4 aylık tutukluluk süresinin ardından ilk kez hakim karşısına çıktı. Yargılama yoğun güvenlik önlemleri altında Kahire'nin doğusundaki polis akademisinde yapıldı.

Mursi ve 14 sanığın yargılandığı davanın duruşması 8 Ocak'a ertelendi.

Mursi mahkeme başkanına Rabia işaretiyle yanıt verdi

Mursi, takım elbiseyle geldiği mahkemede başkana Rabia işareti yaparak "Senin meşru başkanın benim" dedi.

Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanacağı yere takım elbiseyle geldiği belirtildi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mursi, tutukluların kıyafeti olan "beyaz elbiseyi" giymeyi reddetti.

Yargılanacağı yere takım elbiseyle gelen Mursi'nin davayla ilgili evrakları imzalamayı reddettiğini de kaydedildi.

Mursi'nin duruşmada esnasında "Rabia işareti" yaparak, mahkeme başkanına, "Senin meşru başkanın benim, hükmü geçersiz olan sensin" dediği ifade edildi.

Öte yandan, duruşma salonunda, sanıklardan Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Isam el-Aryan ile İhvan liderlerinden Muhammed el-Biltaci'nin de aralarında bulunduğu bazı sanıkların, duruşma başlangıcında, mahkeme aleyhinde slogan attığı belirtildi.

Yargı kaynakları, sanıkların "Yargılama geçersizdir" ve " Ordu yönetimi düşsün" şeklinde sloganlar attığını ve "Rabia işareti" yaptığını da dile getirdi.

Sanık yakınları katılmadı

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 14 sanığın yargılandığı davaya, İhvan liderlerinin yakınları, "mahkeme canlı yayınlanmadığı" gerekçesiyle katılmadıklarını açıkladı.

Mursi döneminin Cumhurbaşkanlığı Büro Sorumlusu Ahmed Abdulati'nin eşi Mina el-Mısri, duruşma canlı yayınlanmadığı ve mahkemenin meşruiyetini tanımadıkları için katılmaktan vazgeçtiklerini belirterek, "Adalet nerede? Burada adaleti çağrıştıran hiçbir şey yok. Bu mahkemenin meşruiyetini tanımıyoruz" dedi.

Duruşmanın canlı yayınlanmamasının, Mursi'nin meşruiyetini ve iradesini kırma amacı taşıdığını ifade eden Mısri, "Allah'ın izniyle Mursi'nin iradesine zarar veremeyecekler" diye konuştu.

Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan'ın oğlu ise duruşmaya resmi katılım izni alamadıklarını ifade ederek, duruşmanın canlı yayınlanmamasının da yargılamanın güvenilirliğini kaybettiğini bu nedenle katılımlarının söz konusu olmadığını söyledi.

MURSİ'NİN AVUKATI İSYAN ETTİ-"BU DAVA ANAYASAYA AYKIRI"

Muhammet Mursi'nin avukatlarından Muhammed Tosun, Kahire'deki duruşmanın yapıldığı Polis Akademisi önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tosun, Mursi ile Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in yargılanması arasında farklar olduğunu söyleyerek, "Mübarek halk ayaklanmasıyla devrilen bir liderdi, onun yargılanması hukuka aykırı değldi, oysa Muhammet Mursi bugün anayasaya göre Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanıdır ve onun yargılanması anayasaya aykırıdır" dedi.

Kardeş Mursi: Bu yargılama intikam için yapılıyor

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi, kardeşinin herhangi bir suç işlemedeğini belirterek, "Hafız bir cumhurbaşkanı, halkını nasıl öldürebilir" dedi.

AA muhabirine konuşan kardeş Mursi, söz konusu mahkemenin geçersiz olduğu ve herhangi bir delile dayanmadığını ifade ederek, bu yargılamanın "Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan (İhvan) intikam almak için" yapıldığını savundu.

Kendisinin Şarkiye'den ayrılmasına ve ağabeyinin duruşmasına katılmasına izin verilmediğini ifade eden kardeş Mursi, "Şarkiye'den mahkemenin olacağı Kahire'ye yönelik çıkışlar, pazar gününden bu yana kapatıldı" diye konuştu.

Hüseyin Mursi, duruşmanın yapılacağı mahkemenin önünde düzenlenecek gösterilerin her zamankinden daha güçlü olacağını beklediğini de dile getirdi.

Mursi'yi aklayacak

Öte yandan, Mısır'da 2012 yılında geçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin güçlü isimlerinden ve Güçlü Mısır Partisi Genel Başkanı Abdulmunim Ebu'l Futuh, Mısır halkının kendi iradesini hakir görenleri lanetleyeceğini, askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi ise aklayacağını belirtti.

Futuh, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabında yaptığı açıklamalarda, "İçlerinde yargıçların da bulunduğu onurlu Mısırlılar, komik mahkemede, seçilmiş ilk Mısır Cumhurbaşkanını aklayacak, halkın iradesini aşağılayanları lanetleyecek" ifadelerini kullandı.

Protestoculara müdahale

Mısır'ın Şarkıyye ilinde, ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanmasını protesto eden göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Mursi'nin doğduğu Şarkıyye'de, bir grup darbe karşıtı gösteri yapıp, bugünkü mahkemeyi protesto etti. "Duy ey Sisi, Cumhurbaşkanı kalacak Mursi", "Askeri yönetim düşmeli" ve "Yargılama geçersizdir" şeklinde adliye binası önünde slogan atan gösterilere, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Olayda göstericilerden bazıları atılan gazdan etkilendi.

Öte yandan Kahire'nin güneyindeki Anayasa Mahkemesi etrafında düzenlenen gösterilerde ise "İsrail'in Mısır'daki askeri darbede parmağı olduğu" iddiasıyla İsrail bayrağı yakıldı.

MAHKEMEDEN NOTLAR

BABAM ZORLA REHİN ALINMIŞTIR

Muhammed Mursi'nin oğlu Usame Mursi, dün yaptığı açıklamada, darbe yönetiminin babasını yargılama hakkı bulunmadığını kaydederek, alınacak hiçbir kararı tanımayacaklarını duyurdu. Oğul Mursi, "Babam zorla tutuklanmış ve rehin alınmıştır" dedi. Mahkemede Mursi'yi savunacak herhangi bir avukat heyetinin bulunmayacağı, savunma makamının sadece gözlem için salonda yerini alacağı kaydedildi.

Avukatları da, tıpkı ailesi gibi mahkemenin meşruiyetinin olmadığını düşünüyor. Muhammed Mursi hakkında hangi suçlamaların yapılacağı henüz resmen açıklanmadı. Ancak Mısır basınına sızan bazı bilgilere göre Mursi ülkenin milli menfaatlerini tehlikeye düşürmek, yabancı ülkeler adına ajanlık, terörist gruplarla işbirliği ve muhalif göstericilerin öldürülmesi emrini vermek gibi suçlamalara muhatap olacak.

SAVUNMA HEYETİNDEN 7 KİŞİYE İZİN VERİLDİ

Öte yandan Muhammed Mursi'nin savunma heyetinden 7 kişiye mahkeme salonuna girme izni verildiği bildirildi.

Heyetteki avukatlardan alınan bilgiye göre, Mursi ve beraberinde yargılanacak 14 kişiyi savunması için mahkeme salonuna girme izni istenen 30 avukattan yalnızca 7'sine izin verildi.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ'NDEN SÜRPRİZ TALEP

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mursi'nin duruşmasına gözlemci olarak katılmak istediklerini açıkladı.

HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Direktör Yardımcısı Joe Stork,  "Uluslararası yargı standartlarına uygun olup olmadığını saptamak için yargılamayı yakından takip etmek istiyoruz. Açılış mahkemesinde gözlemci sıfatı ile yer almak için başvurumuzu yaptık" dedi.

POLİS AKADEMİSİ ÇEVRESİNDE GERGİNLİK

Muhammed Mursi ve 14 sanığın yargılandığı polis akademisinin çevresinde toplanan darbe karşıtlarının Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi, karşıt görüşlü grup da Mursi aleyhirde slogan atınca, taraflar arasında arbede çıktı.

Polis akademisi önünde bulunan göstericilerden bazılarının iki grubun arasına girerek tarafları yatıştırmaya çalıştığı belirtildi.

DARBE KARŞITLARINDAN MAHKEME ETRAFINDA PROTESTO

Mısır'daki darbe karşıtları, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanmasını protesto etmek için, Anayasa Mahkemesi'nin etrafında toplanarak protesto etmeye başladı.

Darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanının yargılanmasına tepki gösteren protestocular, "Meşruiyet geliyor", "Hak, sahibine geri döner" yazılı dövizler taşıdı.

ÖZEL OKULLARDA TATİL

Öte yandan, ülkedeki bir çok özel okulun Mursi'nin yargılanması dolayısıyla ortaya çıkabilecek, muhtemel şiddet olayları sebebiyle öğrenci ve öğretmenlere izin verip bugun tatil ilan etti.

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi, Mursi'nin yargılanacağı Polis Akademisi ve Anayasa Mahkemesi'nin önünde ve diğer kentlerde gösteri düzenleme çağrısında bulunmuştu.

BAŞKA HAPİSHANEYE SEVK EDİLME İHTİMALİ VAR

Mursi'nin savunma heyeti sözcüsü Muhammed Demati, Mursi'nin daha önce tutulduğu yer hakkında bilgilerinin olmadığını belirterek, "Mursi daha önce muhtemelen askeriyeye ait bir yerde tutuluyordu ancak duruşmanın ardından bir hapishaneye sevk edilme ihtimali var" dedi.

MURSİ'NİN OĞLUNA ENGEL

Mısır'da ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Üsame Muhammed Mursi'nin, yurtdışına çıkışı 24 saat içinde 2 kez engellendi.

AA muhabirinin havaalanı kaynaklarından aldığı bilgiye göre Mursi, dün sabah erken saatlerde Kahire havaalanından Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'a gitmek için çıkış işlemlerini yaptırırken ismi belirtilmeyen bir güvenlik biriminin engeline takıldı.

Mursi'nin kardeşi Hüseyin Mursi ise, "Hafız bir cumhurbaşkanı, halkını nasıl öldürebilir" dedi.

YORUMLAR 25
  • Aziz Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    mısır halkı. en azından merhum adnan menderesi daraağcına götürülmesini seyreden o zamandaki milletten daha efdalmiş. menderesi alkışlayanlar,sonra orduyu alkışlamaya başladılar. sonuç: mahkeme karar idam ve ömür boyu hapsi diyecek. sonrada unutulup,gidecek. ben onun için diyorum ki,ey ihvan efdalliğini perçinle ve cihada başla!.. ve devrimi gerçekleştir. bu mahkemein,avrupanın,amerikanın sözlerine inanma güvenme. şeytan ne ise onlarda odur.
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. mursi mısırda seçilmiş cumhurbaşkanıdır bunun tersini söylemek akıl işi deyildir. sandıkla gelen sandıkla gider . mısırda darbe yaptıranlar israil oğulları olduguna göre darbeyi haklı bulmanın ahlaki kısmı olamaz .. mursi işlemiş oldugu birtanedahi suç bulamıyan siyonist emir erleri düzmece suç ları oluşturup dava acıyorlar devrik liderleri salıveriliyor işin en acı tarafıda bizim içimizdede siyonistlerin emir erlerin olması ve mursiye karşı zulumlerde menmun olmaları .. zalimi destekleyen zalimin ta kendisidir.. rabbim bunların şerrinden ümmeti muhammedi korusun.. nasilki ülkemizde israil ogullarını hareket alanı kalmadı ise mısırdada israil oğulları gidecekler ..hareket alanları daraldıkça çıldıracaklar .. zalimler için yaşasın çehennem..
    Cevapla
  • FatheR 10 yıl önce Şikayet Et
    MURSİYİ ÇOK SEVİYORUZ.. Ey Mursi gerçek müslüman Türk' ler olara seni çok seviyoruz seni ağabimiz, kardeşimiz olarak bizden biri görüyoruz, zulmün karşısında dimdik durman bizi onurlandırıyor, darbecilere, siyonistlere ve şerefsizlere boyun eğmemen bize onur ve güç veriyor, müslüman duruşu nasıl olmalı bunu öğreniyoruz senden zafer islamın olana kadar bu yoldan şahadet yolundan inşallah dönmeyeceğiz. Ebu Cehiller, Firavunlar ve Karunlar, Sisiler ve Siyonistler helak olmaya mahkumdur.
    Cevapla
  • Eray Yüksel 25 10 yıl önce Şikayet Et
    HALİL İBRAHİME SALDIRMAYI BIRAKALIM. Zafer yolunda ayağa takılan çakıl taşları her zaman olacaktır. Mısır halkı ve Mursi için çok dua edelim. Sadece Mısır için değil tün İslam ülkeleri için bir sınav olacak bu durum.
    Cevapla
  • vakanivüs 10 yıl önce Şikayet Et
    KÖPEKLERİN DUASI KABUL OLUNSAYDI. gökten kemik yağardı. ama insanın duası her zaman kabul olunduğundan gökten rahmet yağıyor, nasiplenmektir insan olanın işi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!