Sınrımızda Kürt-Arap çatışması kapıda

Suriyeli muhalifler, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin geçici yönetim ilan etmesini ‘ülkeyi bölmeye yönelik bir girişim' olarak nitelendirdi.

Sınrımızda Kürt-Arap çatışması kapıda
Sınrımızda Kürt-Arap çatışması kapıda
GİRİŞ 14.11.2013 08:14 GÜNCELLEME 14.11.2013 08:14

PYD kontrolündeki bölgelerde farklı etnik grupların yaşadığını belirten muhalifler,  bu adımın ülkenin kuzeyinde Kürt-Arap savaşına yol açabileceği söylüyor.

Son dönemde El Kaide bağlantılı gruplar karşısında üstünlük elde eden terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD, ülkenin kuzeydoğusunda ‘geçici özerk yönetim' ilan etti. Ancak özerklik ilan edilen bölgelerin arasında muhalif grupların kontrolündeki yerleşim yerleri de mevcut. PYD'nin nüfuzunu güçlendirmek için bu ilçelere saldıracağı belirtiliyor. Türkiye sınırındaki bu kentlerde Arap nüfusu Kürt nüfusundan fazla. Muhalifler, bu durumun kesinlikle kabul edilemeyeceğini söylüyor.

Son dönemde El Kaide bağlantılı gruplar karşısında üstünlük elde eden terör örgütü PKK'nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi (PYD), ülkenin kuzeydoğusunda ‘geçici özerk yönetim' ilan etti. PYD hakimiyeti altındaki bölgeler Afrin, Kobani ve Cezire olarak üçe ayrılırken 82 kişilik kurucu meclis oluşturuldu. Ancak PYD'nin geçici yönetim ilan ettiği bu bölgelerin arasında muhalif grupların kontrolünde bulunan yerleşim yerleri de mevcut. Kamışlı-Halep otoyolu üzerinde bulunan Azzez, Tel Abyad, Cerablus ilçeleri bunlar arasında. PYD'nin nüfuzunu güçlendirmek için bu ilçelere saldıracağı belirtiliyor. Bu bölgelerin Kürt şehirleri olduğunu iddia eden PYD temsilcileri, El Kaide yanlısı grupların varlığını öne sürerek ABD ve Rusya başta olmak üzere uluslararası camianın da desteğini kazanmaya çalışıyor. Ancak Türkiye'nin sınırında yer alan bu kentlerde Arap nüfusu Kürt nüfusundan fazla. Zaman'a konuşan muhaliflerin çatı örgütü Suriye Milli Koalisyonu (SMK) yetkilileri bu durumun kesinlikle kabul edilemeyeceğini ifade ediyor. Yetkililer, “PYD, başından beri Esed rejimine karşı savaşmadı. Amaçları bir oldu-bitti ile Kuzey Irak'takine benzer bir fiili yapılanma kurmaktı. Şimdi ilan ettikleri bu bölgelerde Arap-Türkmen nüfusu Kürt nüfusundan fazla. Kaldı ki bu Kürt nüfusun büyük kısmı da PYD'yi desteklemiyor. Ancak burada ısrar kaçınılmaz şekilde büyük bir Kürt-Arap savaşına kapı açacak.” uyarısında bulundu. PYD'nin, Suriyeli muhaliflerin, ‘Esed rejimiyle ilişkinizi kesin, muhalefete katılın' talebine, ‘Esed iktidarda kalacak, biz ona göre planlama yapıyoruz.' şeklinde cevap verdikleri aktarıldı.

Uzun yıllardır Esed rejiminin baskısı altında yaşayan Suriyeli Kürtler, ülkenin kuzeyinde ‘Rojova' olarak adlandırılan bölgede daha fazla özerlik elde edebilmek için iç savaşı bir fırsat olarak görüyor. Ancak PKK ile bağlantılı PYD'nin giderek artan nüfuzu, başta Iraklı Kürt lider Mesud Barzani'nin desteklediği diğer bazı Kürt gruplarını rahatsız ediyor. Alınan bilgilere göre PYD, hakim olduğu bölgelerdeki okulların eğitim dilini Arapçadan Kürtçeye çevirdi. Ayrıca bu bölgelerdeki Kur'an kursları ve İlahiyat fakülteleri de kapatıldı.

Bu arada Cenevre'de yapılması planlanan barış konferansı öncesi iç savaşın seyri açısında kritik önemdeki başkent Şam ve Halep'teki çatışmaların şiddetlendiği bildiriliyor. Rejime bağlı birliklerin dün Şam'ın güneyindeki Hucayra bölgesini muhaliflerden geri aldığı kaydedildi. Esed rejimi, yıl sonuna kadar yapılması öngörülen barış konferansına sahada elde ettiği kazanımların psikolojik üstünlüğü ile gitmeyi hedefliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi