'Türkiye ile Irak iki kardeş ve dost ülkedir'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesi için birçok sebep var. Çünkü Türkiye ile Irak iki kardeş, dost ve komşu ülkedir. Dolayısıyla bu bölgenin iki kilit ülkesidir" dedi.

'Türkiye ile Irak iki kardeş ve dost ülkedir'
'Türkiye ile Irak iki kardeş ve dost ülkedir'
GİRİŞ 26.11.2013 14:43 GÜNCELLEME 26.11.2013 14:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Resmi ziyaret için Irak'ta bulunan Çiçek ile Irak Ulusal Meclis Başkanı Usame El-Nuceyfi, heyetler arası görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Çiçek, Nuceyfi'nin daveti üzerine TBMM adına davete icap ettiğini belirterek, "Iraklı kardeşlerime ve parlamentosuna en iyi dileklerimi sunuyorum" dedi..

İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde çok önemli bir rol üstlenen Nuceyfi'ye teşekkür eden ve Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesi için bir çok sebep olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:

''Çünkü Türkiye ile Irak iki kardeş, dost, komşu ülkedir. Dolayısıyla bu bölgenin iki kilit ülkesidir. Hepimiz kabul ediyoruz. Birlikte paylaştığımız bu coğrafyada çok sıkıntılı, dramatik olaylar yaşıyor. Dolayısıyla bir araya gelip, karşılıklı görüş alışverişinde bulunup, dayanışma içerisinde olmakta ve bölgedeki gelişmeleri ele almakta iki ülkenin yararı vardır."

Çiçek, ilişkilerin gelişmesinde parlamentolara da önemli görevler ve sorumluluklar düştüğünü, bu konuda görüş birliği içerisinde olduklarını dile getirerek, "Kaldı ki bu bölgede hepimizi rahatsız eden önemli gelişmeler oluyor. Bunların başında maalesef terör geliyor. Biz Türkiye olarak terörün her türlüsüne, sebebi ne olursa olsun, hangi maksatla işlenirse işlensin, kimin tarafından ortaya konulursa konulsun bunların hepsine karşıyız. Bunları insanlığa karşı işlenen bir suç olarak kabul ediyoruz" şeklinde konuştu.

Suriye'de üzücü gelişmeleri yaşandığını, kaos ortamı oluştuğunu ve pek çok insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Çiçek, bu durumun sadece Suriye halkını etkilemediğini aynı zamanda Türkiye ve Irak'ın da en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğini söyledi. Çiçek, bu konuda da birlikte yapılabilecekleri bir çok şey olabileceğini vurguladı.

"İki ülke ilişkilerini çok çeşitli alanlarda geliştirmek, daha da derinleştirmek için bir çok sebebimiz ve imkanımız var" diyen Çiçek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çünkü bizler kardeşiz. Biz Türkiye olarak tüm Iraklı vatandaşlarımızı bağrımıza basıyoruz ve kardeş olarak kabul ediyoruz ve ilişkilerimizi bir kardeşlik temeli üzerinde sürdürmeye gayret ediyoruz. Bu düşüncelerle bu niyetle bu ziyareti gerçekleştirdiğimiz için sayın başkana teşekkür ediyorum."

Nuceyfi: "Ortadoğu kritik bir dönemden geçiyor"

Nuceyfi ise heyetler arası toplantıda, iki ülke ilişkilerini, bölgedeki durumu, aşırı grupları ve Suriye'deki krizi görüştüklerini söyledi.

Nuceyfi, ilişkileri geliştirmek ve su konusunda çalışma yürütmek için bir komisyon kurulacağını ifade etti.

Ortadoğu'nun çok kritik bir dönemden geçtiğine işaret eden Nuceyfi, "Bu dönem, bölge liderlerinin, bu karışıklığın içerisinde nasıl başarılı bir şekilde çıkabileceklerinin bir sınavıdır" dedi.

Görüşmede İran'ın nükleer silahlar konusunda anlaşmaya varmasını da ele aldıklarını aktaran Nuceyfi, "Kesinlikle bu konu, bölgenin istikrarı için çok önemlidir. Ama en önemli konu Suriye krizidir. Bu krizden ancak karşılıklı görüşmelerle çıkılabileceğine bütün taraflar inanıyor" şeklinde konuştu

Çiçek ve beraberindeki heyet, Irak Başbakanı Nuri Maliki ile görüşmek için Yeşil Bölge'deki Bakanlar Kurulu binasına geçti.

YORUMLAR 1
  • ertan tan 10 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ya, iyi ki söylediniz biz de El-Haşimi'yi aylarca angolalılar beslediler sanıyorduk.. Şimdi Irak yetkilileri bunu bizim yüzümüze vurmazlar biliyorum ama eminim içlerinden bizim bu zavallı halimize gülüyorlar. Eminim bizi yarı yolda bırakan eski can dostlarımızın siparişi üzerine ve Arapların parasıyla onların ülkesini karıştırdığımız günleri unutmamışlardır. Eminim tekrar aynı hatayı yapabileceğimiz gözüyle bize bakacaklardır ve hiçbir zaman bize güvenemeyecekler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti