Uluslararası Af Örgütü'nden İŞİD uyarısı

Uluslararası Af Örgütü, Suriye'nin kuzeyinin büyük bir kısmını kontrol altında tutan El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) gizli gözaltı merkezlerinde çok sayıda kişiye işkence yaptığını açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü'nden İŞİD uyarısı
Uluslararası Af Örgütü'nden İŞİD uyarısı
GİRİŞ 19.12.2013 13:21 GÜNCELLEME 19.12.2013 13:21

Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan örgüt, yayımladığı 18 sayfalık "Korkunun Egemenliği: IŞİD'in Kuzey Suriye'deki Gözaltı Merkezlerinde İşlediği İnsan Hakları İhlalleri" adlı raporunda, silahlı örgütün sadece Rakka ve Halep'te en az yedi gözaltı merkezini kontrolü altında tuttuğunu belirtti.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Direktörü Philip Luther, "IŞİD tarafından kaçırılan ve gözaltında tutulanlar arasında 8 yaşında çocuklar da bulunuyor. Bu çocuklar, yetişkinlerle aynı insanlık dışı ve korkunç muamelelere maruz kalıyor" dedi.

Söz konusu merkezlerde kalanlardan bazıları ile görüşmeler yapıldığını kaydeden Luther, tutsakların elektrik kabloları ve dinamo kayışları ile dövüldüklerini ve elektrik verilerek işkenceye uğradıklarını anlattıklarını söyledi.

Görgü tanıklarının Rakka'daki Sad el-Bat gözaltı merkezinde 14 yaşındaki bir çocuğun 90 kez kamçılandığını aktardığına işaret eden Luther, "Bırakın bir çocuğu, herhangi birinin bu şekilde dövülmesi, insan haklarının ihlali anlamına gelir. IŞİD'in dayak ve diğer acımasız cezalara bir an önce son vermesi gerekir" diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü, uluslararası topluma Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren IŞİD ve diğer silahlı gruplara silah ve mali destek akışının kesilmesi için somut önlem alması çağrısında bulundu.

Luther, "Özellikle Türkiye hükümeti, IŞİD'in Suriye'ye silah getirmek ve asker toplamak için topraklarını kullanmasını engellemeli. Suriye hükümetine karşı mücadele eden silahlı grupları destekleyen Körfez ülkelerinin de IŞİD'e silah sevkiyatının engellenmesi için harekete geçmesi gerekmektedir" ifadesini kullandı.

IŞİD'in tutsaklardan bazılarını hırsızlık gibi adi suçlardan, bazılarını ise İslamiyet'e karşı suç işlemekten, diğerlerini ise silahlı örgütün egemenliğine karşı gelmekten gözaltında tuttuğu belirtildi.

Silahlı örgütün aralarında gazetecilerin de bulunduğu bazı yabancıları da kaçırdığı sanılıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme