Esed kimyasal yerine füze yapıyor iddiası

Ünlü strateji ve savunma dergisi Jane's Defence'e göre uluslararası yaptırımlar sonrası Suriye, kimyasal silahları bir kenara koyup tahrip gücü yüksek füze üretimine odaklandı.

Esed kimyasal yerine füze yapıyor iddiası
Esed kimyasal yerine füze yapıyor iddiası
GİRİŞ 30.01.2014 12:07 GÜNCELLEME 30.01.2014 12:07

Savunma sanayi ve askeri silahlanma konusundaki makaleleriyle bilinen Jane's Defence Weekly dergisi, Suriye rejiminin tahrip gücü yüksek ve geniş çaplı katliamlarda kullanılabilecek füzeler üretme ihtimalinin ortadan kalkmadığını yazdı.

Dergide yayımlanan bir makaleye göre; Rusya, Kuzey Kore ve Beyaz Rusya'yla işbirliği içinde olan Suriye rejimi vurucu gücünü artırmaya devam ediyor.

MALZEME G. KORE'DEN...

Jane's Defence, ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletler'in Suriye'deki kimyasal silahların imhası konusunda adımlar attığını fakat diğer kitle imha silahları konusunda ortaya hiçbir yaptırım koymadığını bildiriyor. Derginin yayımladığı rapora göre; kimyasal silahların geliştirilmesi ve üretilmesi çalışmalarını da yöneten Suriye Bilimsel Araştırma Merkezi (SSCR) uluslararası bir kısıtlamaya tabi olmaksızın rahatça çalışmalarına devam ediyor. SSRC'nin uluslararası örgütler tarafından yasaklanan kimyasal silahları üretmeyi bir kenara bıraktığını fakat daha kısa menzilli, isabet oranı daha düşük fakat tahrip gücü daha yüksek füzeler üretmeye odaklandığı söyleniyor. Rejimin bu silahları üretmede iki ana amacı olduğu belirtiliyor; muhaliflere karşı etkili bir savaş yürütmek ve Lübnan'da bulunan Hizbullah militanlarına cephane sağlamak. Jane's Defence Weekly, SSCR'nin yurt dışında ticari anlaşmalar yürüten paravan şirketler kurarak Beyaz Rusya ile Güney Kore'den malzeme aldığını ve bu sayede füze üretim fabrikalarını geliştirdiğini öne sürdü. Derginin yaptığı analize göre Suriye'deki üretim merkezleri, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın direktifiyle kısa sürede çok güçlü füzeler üretebilecek durumda.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin