ABD'de 'Suriye itirafı' tartışması

Amerikan basınında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Başkan Barack Obama'nın Suriye krizine yönelik politikasının işlemediğini kabul ettiği yönünde iddialara yer verildi.

ABD'de 'Suriye itirafı' tartışması
ABD'de 'Suriye itirafı' tartışması
GİRİŞ 03.02.2014 23:21 GÜNCELLEME 04.02.2014 00:18

Washington Post'taki habere göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Münih Güvenlik Konferansı sırasında, 15 Amerikalı Kongre üyesiyle kapalı kapılar ardında bir araya geldi.Gazete haberini, Kongre içerisinde ABD'nin Suriye politikasını en ağır eleştiren isimlerden olan Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsey Graham'in görüşmenin içeriğiyle ilgili bir grup Amerikan basın organına verdiği bilgiye dayandırdı.

Haberde, görüşmede Kerry'nin, Beyaz Saray'ın Suriye'de üç yıldır devam eden krize yönelik politikasına dair itiraflarda bulunduğunu yazdı.

Haberde yer alan iddiaya göre Kerry, Obama yönetiminin Suriye krizine yönelik yaklaşımının işlemediğini kabul etti.Haberde, Cenevre'de yürütülen barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını ve yeni yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu kabul ettiği belirtilen Kerry'nin, yerel El Kaide bağlantılı unsurların ABD'ye saldırmaya yeltenmesinden önce, şimdi ılımlı muhalifleri silahlandırmanın zamanı olduğunu söylediği öne sürüldü.

Beşşar Esed rejiminin elindeki kimyasal silahların zamanında teslim edilmesine yönelik sözünü yerine getirmediğine inanan Kerry'nin, Rusya'nın yaklaşık 130 bin kişinin ölümüne neden olan savaşı sona erdirmeye yardımcı olmadığını, organize edilmesinde emek harcadığı Cenevre-2 görüşmelerinin başarılı olmadığını söylediği ileri sürüldü.

Senatörler Graham ve McCain'in benzer yöndeki açıklamaları, Dailybeast ve Bloomberg'te de yer alıyor.

'POZİSYON DEĞİŞİKLİĞİ' İTİRAFI

Haberde, toplantıya katılan Senatör Lindsey Graham'ın şu ifadelerine yer veriliyor:

"Kerry, kimyasal silahlarla ilgili planın yavaş ilerlediğini, Rusya'nın silah sağlamayı sürdürdüğünü, bizim şu anda pozisyonumuzu değiştirmek zorunda olduğumuz bir noktada bulunduğumuzu kabul etti. O açıkça muhalifleri silahlandırmaktan bahsetti. Direkt tehdit olan El-Kaide'ye karşı açıkça koalisyon oluşturmaktan söz etti."

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ'NDEN YALANLAMA

Söz konusu toplantıda olan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise, görüşmenin içeriğini basınla paylaşan senatörlerin yanlış nitelendirmelerde bulunduğunu belirtti.

Gazete, Psaki'nin, "İnsanlık krizi ve iç savaş sona erdirilene kadar bu yönetimdeki kimse bizim yeterince birşeyler yaptığımızı düşünmüyor. Bu, Bakan Kerry'nin özel görüşmede naklettiğinden farklı değil" açıklamasında bulunduğunu yazdı.

Psaki'ye göre Bakan Kerry, toplantıda muhaliflere öldürücü silah konusunu gündeme getirmedi. Senatörleri, toplantıda konuşulanlara dair gerçekleri değil, kendi duymak istediklerini yansıtmakla eleştiren Psaki, "Bu, üyelerin ne duymak istediklerini yansıtmaları ve tartışılanlara dair gerçeklikleri doğru biçimde belirtmemelerinin bir örneği" ifadesini kullandı.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'