"Irak yönetimi idam hazırlığı içinde"

Libya Başbakanı Zeydan, Celal Talabani'ye seslendi.

"Irak yönetimi idam hazırlığı içinde"
"Irak yönetimi idam hazırlığı içinde"
GİRİŞ 26.02.2014 09:44 GÜNCELLEME 26.02.2014 09:44

Libya Başbakanı Ali Zeydan, Libya televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Irak yönetiminin Libya vatandaşı Adil Cuma Eş-Şalani'yi idam etmeye hazırlandığını belirterek, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye, Irak'taki Libyalı mahkumların affedilerek ülkelerine teslim edilmesi çağrısında bulundu.

Başbakan Zeydan, "Vatandaşımız Şalani hakkındaki idam kararı daha önce verilmiş ve Irak hükümeti nezdinde yaptığımız girişimler sonucunda kararın infazı ertelenmişti. Ancak şimdi yeniden kararın infaz edilmesiyle karşı karşıya geldi" dedi.

Bu arada Yurt Dışındaki Libyalı Mahkumlar Genel Koordinatörü Ferac el-Kabayili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke dışındaki mahkumların çoğunun, idam mahkumu Şalani'ye destek için açlık grevine başladığını ifade etti.

Irak'taki Libyalı mahkumların durumunada değinen Kabayili, mahkumların haklarıyla bağdaşmayan zor ve perişan bir durumda olduklarını söyledi.

Mahkumların ailelerinin, Libya Adalet Bakanı Salah el-Mergani'yi yakınlarının davalarıyla ilgilenmemekle suçladıklarına işaret eden Kabayili, Bakan Mergani'nin, ülke dışındaki Libyalı mahkumların komisyonunu ceza mahkemesi komisyonuyla birleştirmeyi kararlaştırdığını kaydetti.

İdam mahkumu Şalani'nin ailesi de yaptığı açıklamada, Libyalı bir heyetin Şalani hakkındaki idam kararının infazını durdurmak için yetkililerle görüşmek üzere Irak'ta bulunduğunu belirtti.

Şalani'nin kuzeni Ömer eş-Şalani de idamın infazını durdurmak amacıyla Irak'ta bulunan resmi Libya heyetiyle irtibat halinde olduklarını söyledi.

Şalani, Libya heyetinin, infazı durdurma talebinde bulunmak için Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile randevusunun bulunduğunu söyledi.

Libya'dan Irak'a 2007 yılında giriş yapan Şalani, 1 ay sonra terör suçlamasıyla tutuklanmıştı. Geçen yıl Şalani hakkında verilen idam kararı geçen hafta onaylanmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!