Arap ülkelerinde 'kuraklık' tehlikesi

Kuraklık nedeniyle Arap ülkelerinin büyük çoğunluğunun "kıtlık tehlikesiyle" karşı karşıya olduğu belirtildi.

Arap ülkelerinde 'kuraklık' tehlikesi
Arap ülkelerinde 'kuraklık' tehlikesi
GİRİŞ 04.03.2014 11:33 GÜNCELLEME 04.03.2014 11:33

AA'ya konuşan Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) uzmanı Muhammed Hamdi, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle Arap ülkelerinin susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu, Yemen'in başkenti Sana'nın kuraklıktan "en çok etkilenecek bölge" olacağını söyledi.

"Kuraklık Sana'yı tehdit ediyor, eğer arıtma tesisleri kurulmazsa bu gidişle Sana'dan diğer şehirlere göç başlayabilir" diyen su kaynakları uzmanı Hamdi, bir yılda kişi başına düşen su oranı bin metreküpten aşağı olan bölgelerin, su yönünden "fakir" kabul edilen bölgeler katagorisine girdiğini kaydetti.

Irak, Sudan, Moritanya ve Somali'nin toprakları içerisinde "nehir" bulunması dolayısıyla kişi başına düşen su miktarı yönünden "en şanslı" Arap ülkeleri olduğunu dile getiren Hamdi, "Ürdün, Filistin ve Yemen'de kişi başına düşen su miktarı yılda 180 metreküp iken, bu oran Körfez ülkelerinde 40-50 metre küpe kadar düşmektedir. Geçmiş yıllarda susuzluğa rağmen doğru kullanım sayesinde böyle bir kriz yaşanmadı. Bu krizin giderek büyümesi, şehirlerdeki kalabalık nüfusun yüksek oranda su tüketmesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Deniz suyunu arıtabilen ülkelerin kuraklıktan etkilenmeyeceğini vurgulayan Hamdi, bazı ülkelerin rekolte düşüşü nedeniyle zirai ürünleri ithal etmek zorunda kalacağına dikkati çekerek, "Yemen ve Sudan bu konuda en riskli bölgeler arasında sayılabilir" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!