Yemen'de Türkiye heyecanı

Türkiye'den Yemen'e işbirliği için giden heyete yoğun ilgi gösterildi.

Yemen'de Türkiye heyecanı
Yemen'de Türkiye heyecanı
GİRİŞ 05.03.2014 12:44 GÜNCELLEME 05.03.2014 12:44

Yemen'in başkenti Sana'da Sivil Toplum Kuruluşları Arası İşbirliği ve Kalkınma Konferansı'na katılmak için bu ülkeye giden Türkiye heyeti yoğun ilgi ile karşılandı. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve işadamları derneklerini de içinde barındıran İDSB heyetinin ziyareti nedeniyle Yemen sokakları süslendi, Cumhurbaşkanı özel destek verdi. YDN, Islah Cemiyeti, Yetimler Merkezi, Tevasul Vakfı ve Taybah Vakfı gibi birçok etkin kuruluşu ziyaret eden Türkiye heyeti Türkiye Büyükelçiliği ve TİKA tarafından da özel olarak ağırlandı.

Sivil Toplum Kuruluşları arası İşbirliği ve Kalkınma Konferansı nedeniyle Yemen'in başkenti Sana'ya giden İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) heyeti Yemen'de büyük heyecana neden oldu. Başkentin bütün caddelerini pankartlarla süsleyen Yemenliler Türkiye'den gelen heyeti bağırlarına bastılar. Yemen Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın da destek verdiği konferans nedeniyle Yemenli aydınlar seferber olurken heyetler arası görüşmelere de Türkiye'deki gelişmeler damgayı vurmaya devam ediyor.

“BİZ KARDEŞİZ”

Türkiye'den çeşitli sivil toplum kuruluşları, meslek birlikleri ve işadamları derneklerini de içinde barındıran İDSB heyetinin ziyaret ettiği YDN isimli Yemenli çatı kuruluşunun başkanı Abdulragıp Obayd, Yemen halkı olarak her zaman Türkiye'nin yanında olduklarını ifade etti. Bünyelerinde 426 adet sivil toplum kuruluşu bulunan ve açılımı “Yemeni Development Network for NGO” olan YDN'nin başkanı Obayd; “Biz Osmanlı'yı nasıl seviyorsak Türkiye'yi de aynı şekilde seviyoruz. Türkiye'nin yaşadığı bütün sıkıntılar bizim de sıkıntımızdır. Biz kardeşiz” şeklinde konuştu. Türkiye Yemen Kalkınma Vakfı'nda da büyük bir teveccüh ile karşılanan İDSB heyeti, Türkiye Yemen Büyükelçiliği'nde ise büyükelçi Fazlı Çorman tarafından ağırlandı.

“YEMEN'İ İHMAL EDEMEYİZ”

Türkiye ile Yemen arasındaki ilişkilerin tarihsel zemine dayanmasına rağmen uzun süre ihmal edildiğini ifade eden Türkiye'nin Yemen büyükelçisi; “Biz Yemen'i artık ihmal edemeyiz. Yemen'de şimdi sükunet var ancak güç odaklarının ne yapacağı belli değil. Ülkenin karışmasını istiyorlar. Yemen tam manası ile bir geçiş dönemini yaşıyor. Bu geçiş döneminden sonra Türkiye ile ilişkilerde sıçrama yaşayacağız. Yemen'de Türkiye'nin etkinliği de giderek artıyor. Yemen'in üçüncü büyük ticari partneri Türkiye'dir. Yemen ile yaptığımız vize muafiyeti anlaşmasının Meclis'ten geçmesini bekliyoruz. Yemen basını da bize sürekli bu konuyu soruyor” diye konuştu. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt da elçilikte yaptığı değerlendirmede İDSB çalışmalarını anlattı.

“YEMEN'Lİ 600 YETİM'E TÜRKİYE BAKIYOR”

İhvan-ı Müslimin'in Yemen'deki teşkilatı olan Islah Hareketinin Genel Başkanı Dr. Albulmecid Farhan da İDSB heyetinin ziyareti esnasında cemiyetlerini anlattı. Farhan; “24 Şube, 236 Merkez ve 1000'in üstünde çalışanı ile Islah Hareketi Yemen için mücadele veriyor. Çocuk, kadın, yetim ve eğitim gibi alanlarda çalışıyoruz. 1990 yılında kurulduk. Devlete bağlı olmayan ilk sivil toplum kuruluşuyuz” şeklinde konuştu. Yemen hakkında da bilgi veren Dr. Farhan; “25 Milyon nüfusun 10 milyonu açlık sınırının altında yaşıyor. En fakir Arap ülkesi Yemen'dir. Nüfusun %55'i sağlık hizmetlerinden hiç faydalanamıyor. Islah cemiyeti olarak 34.000 yetime sahip çıkıyoruz. Bunlardan 17 Bin adedine yurtdışından dostlar sahip çıkıyor. 600 yetime de Türkiye'den hayırseverler bakıyor. Cemiyet olarak, Tıp, Eczacılık ve Hukuk fakülteleri yaptık. Hastanemiz 1200 yataklı hale geldi. Külliyeler açıyoruz, bağımlılıklarla mücadele derneklerimiz var” dedi.

“ALLAH BİZİ YEMEN İLE KARDEŞ KILDI”

İDSB heyetinin ziyaret ettiği bir diğer sivil toplum kuruluşu olan Tevasul Vakfı ise fakir ailelere yardım için mücadele veriyor. 22 bölgede çalışan vakıf aynı zamanda hafız da yetiştiriyor. Başkanlığını Raid İbrahim Kasem'in yaptığı Tevasul Vakfı, Kur'an eğitimi için birçok proje geliştirmiş ve hayırseverlerin yardımlarını bekliyor. Türkiye'den gelen heyetin büyük bir heyecanla ağırlandığı Taybah Vakfı ise eğitim alanında faaliyet gösterirken 600 yetimin barındığı Yetimler Vakfı da ülkedeki yetimlere el uzatıyor. Yetim Merkezi'nde konuşan İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt, gösterilen yoğun ilgi nedeniyle teşekkür ederken; “Allah bizi birbirimize kardeş kıldı. Kıblemiz bir, kalbimiz bir, kitabımız bir, peygamberimiz bir. Biz Yemen'de ya da Türkiye'de olsak da biriz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tasarruf edilecek emekliye verilecek - Gazete manşetleri
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor