İsrail Cumhurbaşkanı Viyana'da

Resmi ziyaret için Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İran'ın "dünyada en büyük tehdidi oluşturan ülke olduğunu" ve Tahran yönetiminin nükleer bomba ve 2000 km menzile sahip nükleer başlıklı füzeler ürettiğini iddia etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Viyana'da
İsrail Cumhurbaşkanı Viyana'da
GİRİŞ 31.03.2014 14:58 GÜNCELLEME 31.03.2014 14:58

Peres, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile yaptığı resmi görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. İran'ın nükleer programıyla ilgili soru üzerine, İran'ın 5+1 ülkeleriyle Cenevre'de yaptığı anlaşma ve uygulanması için tanınan altı aylık süreye işaret eden Peres, "İran ile ilgili laf değil icraat beklediğini" belirterek, İran'ın nükleer bomba ve 2000 km menzilli füze ürettiğini" ileri sürdü.

Dünya üzerinde İran kadar tehdit oluşturan başka bir ülke bulunmadığını savunan Peres, İran'ın Hamas ve Hizbullah gibi örgütleri finanse ettiğini söyledi. Peres, eğer altı ay içinde İran ile 5+1 ülkeleri arasında nihai bir anlaşmaya varılmazsa "İran'ın normal bir ulus devlet olarak değerlendirilemeyeceği" yorumunu yaptı.

"İran'ın bomba üretmeyi sürdürmesi ve terörü, terör tehdidini yaymaya devam etmesi halinde durdurmak için elimizden gelen her şeyi yaparız" diyen Peres, ABD Başkanı Barack Obama'ya atıfta bulunarak, "Başkan Obama'nın söylediği tüm seçenekler masada duruyor" ifadesini kullandı.

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'in İran'a yapacağı ziyaret nedeniyle Fischer'e bir mesaj verip vermediğini soran bir gazeteciye Peres, "Bizim İran konusundaki tavrımız bellidir. İran nükleer bomba üreten ve dünyaya tehdit oluşturan bir devlettir" yanıtını verdi.

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer de Peres ile ikili görüşmesinde ikili ilişkiler, bölgesel sorunlar, İsrail-Filistin barış süreci, Arap Baharı ve Mısır'daki olaylar, Ukrayna ve Rusya'daki gelişmeleri ele aldıklarını aktardı. Fischer, İsrail-Avusturya ilişkileri hakkında ise "İsrail ile zaman zaman sorunlar yaşasak da yoğun ve dostane ilişkilerimiz var" ifadesini kullandı.

Peres, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Fischer ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından Avusturya Başbakanı Werner Faymann'ı kabul ederek bir süre görüştü. Peres'in resmi temaslarını tamamlamasının ardından yarın ülkesine dönmek üzere Viyana'dan ayrılacağı bildirildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki