Barzani: Bağımsız bir Kürt devletine doğru...

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, bağımsız bir Kürt devletine doğru adım atıldığını söyledi.

Barzani: Bağımsız bir Kürt devletine doğru...
Barzani: Bağımsız bir Kürt devletine doğru...
GİRİŞ 09.04.2014 11:28 GÜNCELLEME 09.04.2014 14:09
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Irak'ta, 30 Nisan'da yapılacak yerel ve genel seçimler öncesi Irak Merkezi Hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi yöneticilerinin yaptığı açıklamalar seçim ortamının daha da gerilmesine neden oldu. Kuzey Irak'ta yayın yapan Basnews sitesinin haberine göre, 30 Nisan'daki seçim öncesi yapılan açıklamalar iki kesim arasında iplerin gerilmesine neden oldu. Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Arapça yayın yapan Skynews kanalına yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi'nin Irak ile konfederal bir birlikteliğe doğru gittiğini ve bağımsız bir Kürt devletine doğru adım atıldığını ifade etti.

Barzani, geçen günlerde Irak'ın Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin "Kürtler Irak'ın petrolünü çalıyor" şeklindeki açıklamasını hatırlatarak şöyle eleştirdi:

"Berbat bir konuşmaydı. Siyasi sorumluluk sahibi insanların ağzından böyle sözler çıkmamalı. Eğer istiyorlarsa biz de bu dille konuşabiliriz ve cevabımız şöyle olur: ‘Asıl siz yüz yıldır Kürdistan'ın petrolünü çalıyorsunuz' Kürdistan petrolü olmasa Irak Devleti, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra toparlanamazdı."

Tartışmaların yaşandığı bölgedeki yerel kaynaklar da, bu tür demeçlerin dozunun artacağını belirtti. Seçimlerde en hassas bölgenin Kerkük olduğunu belirten kaynaklar burada seçim öncesinde, güç dengesi yüzünden, olası bir sıcak çatışmanın olabileceğini de dile getirdi. İki yönetim arasında uzun zamandır ihtilaflı bölgelerin idaresi, 140. maddenin işletilmesi, petrol gelirleri paylaşımı ve Peşmerge maaşlarının ödenmesiyle ilgili ihtilaflar yaşanıyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 21
  • la_edri_ 10 yıl önce Şikayet Et
    kuzey ırak zaten devletleşmiş durumdaki. sadece kağıt üzerinde ırak sınırları içinde görünüyor.yalnız bazı arkadaşların yorumlarının tam tersine bu bölgesel yönetimle türkiyenin yakınlaşması batının abdnin ve israilin hiç hoşuna gitmeyecek hatta iran ve rusyanın bile.ha olayların başlangıcı için dedikleriniz doğru,israil ve abdnin niyeti ıraktaki kargaşayla hem ırakı hemde kürtler eliyle türkiyeyi kontrol altında tutmaktı,ama işler onların istediği gibi gitmedi.hatırlarsanız bunlarla aramız bir ara ne kadar gergindi,şimdi hesaplar değişti.dış siyasette hiç bir zaman 2+2=4 değildir.orada işler çok farklı yürüyor.satranç gibi,rakibin hamlelerini tahmin etmelisiniz,ya da sizin yapacağınız hamle rakibin hamlesine göre değişmek zorunda kalabiliyor
    Cevapla
  • Muhammed 10 yıl önce Şikayet Et
    ben ırakta kürt devletine karşıyım. Başbakanımızın orayı desteklemesinede karşıyım. Bu politika nereye gider bilmiyorum ama bu izlenen yolda taraf değilim.
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 10 yıl önce Şikayet Et
    ben ırakta kürt devletine karşı felan değilim. Irak zaten anayasal olarak parçalandı.. tabi ki bizler herzaman Irak'ın toprak bütünlüğünü savunacağız. Kürt devleti de arap-şii devleti de olsa hiçkimse kendi ülkesinin toprak bütünlüğünden ödün vermek istemez. ben hayatım boyunca kürtmüş lazmış çerkezmiş ayrımına gitmedim ancak bu ülkenin birliği ve dirliği bölünmez bütünlüğü damarlarımda ki kan gibidir can gibidir. bunu herkes anlayamaz. bunu vatansızlar anlayamaz. bölücüler anlayamaz. bin yıllar boyu bu topraklarda savaşıyoruz. ne için? bu milletin varlığı için... Müslüman aleminin birliği ve dirliği için.. elimizde ki bu son toprak parçasını da kurda kuşa bölücüye teslim etmeyiz!.. bunu herkes bilerek hareket etmelidir.
    Cevapla
  • ali ersoy 10 yıl önce Şikayet Et
    YAVRU İSRAİL. Kuzey Irakta kurulan Kürdüstanın gerçek kurucuları ABD, İsrail ve Türkiyedir. Eminimki İsrailin tanınmasında olduğu gibi Kürdüstanı tanıyan ilk ülkelerden biri de Türkiye olur. Gelecekte Kürdüstan İsrail ile birleştirleceğinden bu çok zengin petrol bölgesi Kürtlere altın tepside sunuldu. Türkiye bu oluşuma ülke menfaati için köstek olması gerekirken sırf ABD ye kıyak çekmek için destek oldu. Bir zamanlar Kıbrısı İngilizlere çekilen kıyak sonucu kaybettik ama tabii anlayana ...
    Cevapla
  • oluk7 10 yıl önce Şikayet Et
    Irak. Vah Irak, yazık Irak ne hallere düştün. Sen de işgale uğradın, bölündün, küçüldün, güçsüz kaldın... Yazık yazık...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye müjdeleri peş peşe açıklarken skandal petrol bildirisi! Rahatsız oldular
Son Dakika: Erdoğan'dan 1915 mesajı!