ABD'nin Irak işgalinin yıl dönümü

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in akrabaları, ABD'nin ülkeye müdahalesinden bu yana "sadece Saddam'ın yakını olmaları" nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadıklarını belirtiyor.

ABD'nin Irak işgalinin yıl dönümü
ABD'nin Irak işgalinin yıl dönümü
GİRİŞ 10.04.2014 16:14 GÜNCELLEME 10.04.2014 16:14
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Devrik liderin mensup olduğu, Tikrit'teki El-Beycat aşiretinin reisi Hasan en-Nida, Saddam'ın doğduğu ve idam edildikten sonra defnedildiği El-Avca köyünde yaşayan yakınlarının ayrımcılığa maruz kaldığını ifade eti.

Bu nedenle bir çok sorun yaşadıklarını anlatan Nida, "ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından Saddam'ın yakınları olarak ötekileştirildik, ABD'nin Irak'taki yöneticisi Paul Bremer tarafından alınan kararla çocuk, kadın, yaşlı demeden taşınır taşınmaz tüm mallarımıza el konuldu, hayatımız bir nevi durma noktasına geldi. Başbakan Yardımcısı Salih el-Mutlak başkanlığında oluşturulan heyetin 'haczin kaldırılması' yönünde aldığı karara parlamento onay vermedi" dedi.

"Aşiretimize, hala işlemedikleri bir suçun bedeli ödetiliyor''

Baas rejimi döneminde köylerinin farklı bir muameleye tabi tutulmadığını, Saddam'ın kendi köyünün yanısıra ülkenin diğer bölgelerindeki muhtaç insanlar için de evler yaptırdığını savunan Nida, "Saddam rejiminin bir kalıntısı olarak bakılan aşiretimize hala işlemedikleri bir suçun bedeli ödetiliyor" dedi.

İdamından sonra memleketi Tikrit'e gömülen Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in "türbeye dönüştürülen" mezarı geçen yıllarda çok sayıda ziyaretçiyi ağırlarken, son dönemlerde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı köyde türbeyi ziyaret ederek, fotoğraf çekmek isteyenlerin artık engellendiği belirtiliyor.

George Bush yönetimindeki ABD, 9 Nisan 2003'te Saddam Hüseyin liderliğindeki Irak'ı, "kitle imha silahı olduğu" iddiasıyla işgal etmişti. Saddam Hüseyin, 24 yıllık iktidarının sona ermesinin ardından yargılandığı davada, "148 Iraklı Şii'nin öldürülmesinden" sorumlu tutularak, 2006 yılında idam edilmişti.

ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgalinden sonra Geçici Koalisyon Yönetimi'nin başkanı olarak atanan Paul Bremer, ülkeyi bir yıl yönetmiş, "Irak ordusunu dağıtma ve Baas Partisi üyelerini kamu görevinden men etme" gibi kararlara imza atmıştı. Bremer, bir çok Iraklı tarafından "ABD'nin Irak'taki diktatörü" olarak anılıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    ALLHTAN belanı bulasın ABD, girdiğin yeri 200sene geriye atıyon !. Aslında kabahat ıraklıların kendilerinde şimdi çeksinler bakalım,ABD bastığı yerde ot bitmez Afganistan Irak ve daha bir çok yerler kan ağlıyor !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti