Binlercesi sokaklara dökülüyor

17 Nisan Filistinli Esirler Günü. 1974 yılından bu yana her yıl kutlanan esirler günü için Batı Şeria'da binlerce Filistinli gösterilere başladı.

Binlercesi sokaklara dökülüyor
Binlercesi sokaklara dökülüyor
GİRİŞ 17.04.2014 15:02 GÜNCELLEME 17.04.2014 15:41

Taha Dağlı'nın haberi...

Filistin Kurtuluş Örgütü Esirler Günü nedeniyle İsrail cezaevlerinde işkence altında tutulan 5 bin esire vurgu yaptı. Örgüt, 1967'de Kudüs'ün işgalinden itibaren bugüne kadar tam 800 bin Filistinlinin tutuklanarak İsrail cezaevlerine gönderildiğini açıkladı.
 
Şu an İsrail cezaaevlerinde resmi rakamlara göre toplam 5 bin 224 esirin tutulduğunu belirten Filistin Kurtuluş Örgütü müzakerecisi Saeb Erakat, bu esirlerden 50'sinin milletvekili olduğuna dikkat çekti.
 
Cezaevlerinde tutulan esirler arasında El Fetih'in önemli isimlerinden olan Mervan Barguti ile Filistin Halk Kurtuluş Cephesi lideri Ahmet Saadet de bulunuyor.
 
İsrail, 2011 Ekim ayında, Hamas'ın 2006'da kaçırdığı asker Gilat Şalit'e karşılık 1027 Filistinli esiri serbest bırakmış ancak bu esirlerin bir bölümü bir kaç ay içerisinde yeniden tutuklanarak hapse gönderilmişti.
 
O esirler 2013 yılı içerisinde aylar süren açlık grevlerine başlamış ve eyleme cezaevlerindeki 5 bin esirden 3 bini katılmıştı. Samir İsavi adlı esir 8 ay süren açlık grevinin ardından hastalıp, bitkin halde serbest bırakılmıştı.
 
Şu an cezaevlerinde yaklaşık 300 kadar da çocuk esir var.
 
Cezaevlerindeki 5 bin esirden 1500'ünden haber alınamadığı biliniyor. Çünkü İsrail yönetimi esirlerin tutulduğu cezaevlerini sık sık değiştiriyor ve yerleri hakkında aileleriyle, avukatlarına bilgi vermiyor.

Ayrıca cezaevlerinde işkence altında tutulan esirler, 6 ayda bir bir uzatılan göz altı kararlarıyla yargı önüne çıkarılmadan cezaevinde tutuluyor. Böylece bir esir yıllarca hiç bir şekilde yargılanmadan sadece gözaltı kararıyla hapis yatabiliyor.
 
Filistin'de özgürlüğüne kavuşan ilk esir olarak bilinen Mahmud Bekir Hicazi'nin İsrail tarafından serbest bırakıldığı gün olan "17 Nisan", 1974'ten itibaren her yıl "Filistinli Esirler Günü" olarak kutlanıyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!