Mısır'da idamlar için kritik gün

Dünyanın gözü bugün Mısır'da. 1 polis memurunun öldürülmesi sebebiyle idam cezasına çarptırılan 529 kişiyle ilgili son karar bugün açıklanacak.

Mısır'da idamlar için kritik gün
Mısır'da idamlar için kritik gün
GİRİŞ 28.04.2014 09:44 GÜNCELLEME 28.04.2014 12:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mısır yönetimi bugün insanlık tarihinin en önemli sınavlarından birini verecek. Ya yüzlerce eve ateş düşürecek ya da ülkede bir bayram havası yaşatacak. 529 kişinin idam edilip edilmemesi kararı bugün Mısır yönetimi tarafından açıklanacak.

3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan askerî darbenin ardından yapılan gösterilerde 1 polis memurunun öldürülmesiyle suçlanan 529 kişi, 20 dakika süren duruşmanın ardından idam cezasına çarptırılmıştı. Karara, başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok ülkesi tepki göstermişti. Sanıkların kendilerini savunmasına bile izin vermeyen mahkeme, kararı istişare için müftüye sevk etmişti. Mısır kanunlarına göre müftü reddetse bile hakim idam cezasını uygulayabiliyor. Mahkeme, idam cezasının uygulanıp uygulanmaması konusunda nihai kararını bugün sanıkların yüzüne okuyarak açıklayacak.

Bu arada Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in "göstericileri öldürmek" suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya dün devam edildi. Duruşmada fenalık geçiren Mübarek'e ilk müdahale sanık kafesinde yapılırken, hakim duruşmayı yarına erteledi.

Öte yandan Mısır, ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbe ile görevinden uzaklaştırılmasının ardından ardından sandığa gitmeye hazırlanıyor. Darbeye karşı faaliyet gösteren en önemli hareketler arasında yer alan Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak, seçiminin boykot edilmesi için çağrıda bulundu. İttifak, Mısır'ın cumhurbaşkanının hâlâ Muhammed Mursi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 26-27 Mayıs, ikinci turu ise 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak. Seçimlerde iki aday yarışacak; darbeyi yapan dönemin Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi ve Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi.

YORUMLAR 1
  • B.Ali KÖKTAŞ 9 yıl önce Şikayet Et
    80 ler gibi. sadece ülke ve isimler değişik.Türkiye 1980'de neleri yaşadıysa Mısır bugün aynı şeyleri yaşamakta.sisi kenan evrenin kopyası gibi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...