Bir yanda iç savaş bir yanda salgın!

İç savaşla boğuşan Güney Sudan'da kolera salgını olduğu bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hastalıktan dolayı başkentte dokuz kişi yaşamını yitirdi.

Bir yanda iç savaş bir yanda salgın!
Bir yanda iç savaş bir yanda salgın!
GİRİŞ 20.05.2014 11:50 GÜNCELLEME 20.05.2014 11:50

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre beş aydır binlerce insanın evlerinden olduğu, gıda sıkıntısının çekildiği ve sağlık hizmetlerinin yeterince yapılmadığı iç savaşla boğuşan Güney Sudan'ın başkentinde kolera salgını başgösterdi.

WHO Sözcüsü Tarık Jasarevic dün yaptığı açıklamada kolera salgını nedeniyle dokuz kişinin öldüğünü düşündüklerini, eğer tedavi edilmedikler durumda önümüzdeki günlerde başka ölümlerin yaşanabileceğini söyledi. Güney Sudan'ın başkenti Juba civarında şu ana kadar 178 kişinin kolera olduğu bilgisi verildi.

Juba'dan ajanslara telefonla bilgi veren WHO Sözcüsü "Salgın çok yakında başladı ve yayılıyor. Doğrulanmamasına rağmen, başka bölgelerde de insanların aynı şekilde etkilendiği haberleri geliyor, yani kesinlikle yayılıyor" dedi.

UNICEF tedavi merkezlerine çadır, hijyen malzemeleri, temiz su ve ağızdan alınan rehidrasyon solüsyonları tedair etti. BM Çocuk Fonu yüzlerce insanın geçen 24 saat içinde muayene edildiğini, toplulukları bu konuda bilgilendirip mobilize ettiklerini açıkladı.

Salgın Güney Sudan'da beş aydır süren çatışmaları sona erdirmek için ordu ile isyancı güçlerin ateşkese varmasından hemen sonra başladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon bu ayın başında yaptığı açıklamada eğer çatışma devam ederse bu yılın sonunda 12 milyonluk nüfusun yarısının kaçacağını, aç kalacağını veya öleceğini söylemişti.

Ama yardım kuruluşları ateşkese rağmen ülkede korkunç insani durumun hemen çözülemeyeceğini belirtiyor.

WHO Sağlık Güvenliği Başkanı Keiji Fukuda Cenevre'deki Dünya Sağlık Kongresi çerçevesinde yaptığı konuşmada son durumla ilgili detaylı bilgi vermedi ama "Diğer başka salgınlar gibi, özellikle zor bölgelerde, hızlık şekilde nele olduğunu tasvir etmek zorundasınız ama orada yardım ve desteğe ihtiyaç var" dedi.

UNICEF Güney Sudan'da 80 bin kişinni koleraya karşı aşılandığını ama günlük çalışmanın iki katına çıkması gerelktiğini söyledi

(gazeteport)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama