IŞİD tarihi manastıra saldırdı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Musul yakınlarındaki tarihi bir manastıra el koyup, burada yaşayan rahipleri kovdular.

IŞİD tarihi manastıra saldırdı
IŞİD tarihi manastıra saldırdı
GİRİŞ 22.07.2014 12:26 GÜNCELLEME 22.07.2014 12:26

Görgü tanıkları Mar Behnam Manastırı'nın rahiplerinin, üzerlerindeki giysiler dışında hiç bir şey alamadan dışarı atıldıklarını anlatıyor.

4'üncü yüzyıldan kalma Mar Behnam Manastırı, Hristiyanlık aleminde hac yeri sayılan önemli bir kutsal mekan.

Hristiyanlar, Musul'u ele geçiren IŞİD militanlarının kendilerine Müslüman olma, yüksek bir vergi ödeme ya da ölüm seçeneklerini sunması üzerine bölgeden kaçmıştı.

Musul kentinde artık Hristiyan kalmadığı bildiriliyor.

Süryani Katolik Kilisesi'ne bağlı olan Mar Behnam, Irak'ın Musul eyaletinin güney doğu kesimindeki Hristiyan kasabası Karakuş yakınlarında.

Süryani bir din adamı militanların manastırda kalanlara "Burada işiniz yok hemen terk edin" dediğini aktarıyor.

Aynı din adamı rahiplerin manastırdaki bazı kutsal eşyayı almak istediklerini ama militanların izin vermediğini de söyledi.

Peşmergeye sığınmışlar

Bölgede yaşayan Hristiyanlar Fransız Haber Ajansı AFP'ye, manastırdan atılan rahiplerin kilometrelerce yürüdükten sonra Kürt peşmergeler tarafından bulunduklarını anlattılar.

Bu ayın başlarında IŞİD, Musul'da, İslami toplumlarda yaşayan ve din değiştirmeyi reddeden gayrimüslimlerin cizye adı verilen bir vergi ödeyerek himaye altına girebileceklerini duyurmuştu.

Açıklamada Hristiyanlar "Bunu reddederlerse sonları sadece kılıç olur" denilerek ölümle tehdit edilmişti.

IŞİD Suriye'de Şubat'ta ele geçirdiği Rakka şehrinde de benzeri bir uygulamaya başvurmuş, Hristiyanların güvenlikleri karşılığında 14 gram altın tutarında vergi vermelerini istemişti.

Irak dünyanın en eski Hristiyan toplumlarından birinin ana vatanı. Fakat ülkedeki Hristiyan nüfus 2003'deki ABD öncülüğündeki işgalden bu yana sürekli azalıyor.

BBC yorumcusu Sebastian Usher, "Iraklı Hristiyanlar IŞİD yönetimi altında ayrımcılığa uğruyor ve cezalandırılıyor olabilir ama diğer dini gruplar örneğin Ezidiler ve Şii Müslümanların durumu çok daha kötü, çünkü inançları yüzünden hemen öldürülme tehlikesiyle karşı karşıyalar" diyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri