ABD'den İsrail'e 'can sıkıcı' cevabı

Kerry'nin ateşkes çabalarına İsrail'den gelen eleştirilere ABD'den Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice'dan tepki geldi.

ABD'den İsrail'e 'can sıkıcı' cevabı
ABD'den İsrail'e 'can sıkıcı' cevabı
GİRİŞ 29.07.2014 09:42 GÜNCELLEME 29.07.2014 09:42

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Gazze'de ateşkes çabalarına yönelik İsrail basınında çıkan bazı haberlerin "can sıkıcı" olduğunu söyledi.

ABD yönetiminin, Kerry'nin geçen hafta bölgede yürüttüğü ateşkes çabalarına yönelik İsrail'den yapılan eleştirilere gösterdiği tepkilerin bir yenisi de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice'dan geldi.

Rice, Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen Ulusal Yahudi Liderler Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Kerry'nin ateşkes gayretlerine yönelik İsrail'deki bazı kesimlerin yönelttiği eleştirilere de değindi.

Susan Rice, "Size şunu söylemeliyim: İsrail basınında, Kerry'nin geçen hafta bir ateşkese ulaşılması için gösterdiği çabaları yanlış niteleyen bazı haberlerden canımız sıkıldı. Bu yanıltıcı haberlerin ABD'de endişelere yol açtığını biliyoruz" dedi.

Hem kamuoyu önünde hem de özelde İsrail'in roket ve tünel saldırılarına karşı kendisini koruma hakkına kuvvetli destek verdiklerini, birlikte hassas müzakereler yürüttüklerini ve bunu yapmaya devam edeceklerini belirten Rice, "Ve herhangi bir kişi gerçekleri saptırdığında da doğruları ortaya koymayı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

ABD yönetimi yetkilileri de gün içerisinde yaptıkları açıklamalarda, Kerry'ye yönelik İsrail'den gelen eleştirilere sert tepki göstermiş ve İsrail'deki bazı kesimleri Kerry'yi "yanlış bilgilendirme" kampanyası yürütmekle eleştirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, "Ortaklar ve müttefikler birbirlerine bu şekilde muamele etmezler" ifadesini kullanmıştı. Psaki, İsrail kabinesinin de onay verdiğine dikkati çektiği Mısır'ın teklifini temel alan ve üzerinde "gizli" ibaresi bulunan taslağın kamuoyuna sızdırılmasından ABD olarak "şaşkınlık ve hayalkırıklığı duyduklarını" kaydetmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Tony Blinken da, eleştirilerin, "insanların ya yanlış bilgi içeren şeyleri sızdırmaları ya da onların yanlış bilgilendirme girişiminden" kaynaklandığını belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry de bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, "Şu konuda şüpheniz olmasın; İsrail halkı sığınaklara akın ederken, İsrail ve Filistinli gençler kaçırılıp öldürülürken, yüzlerce masum sivil hayatlarını kaybederken, angajmanımızdan dolayı özür dilemeyeceğim ve dilemeyeceğiz" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler