Şii ittifakı Maliki'den vazgeçti

Irak'ta Şii Ulusal İttifakı, başbakanlık makamı için Başbakan Maliki'ye karşı aday gösterilecek isim üzerine anlaşmaya vardı.

Şii ittifakı Maliki'den vazgeçti
Şii ittifakı Maliki'den vazgeçti
GİRİŞ 30.07.2014 12:09 GÜNCELLEME 30.07.2014 12:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

 Irak'ta Şii Ulusal İttifakı, başbakanlık makamı için mevcut Başbakan Nuri el-Maliki'ye karşı aday gösterilecek isim üzerine anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

El-Ahrar Bloğu Genel Sekreteri Ziya el-Esedi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şii Ulusal İttifakı'nın başbakan adayının kimin olacağına dair uzlaşmaya vardığını belirterek, "İttifak, Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'ye karşı kimin aday olacağı konusunda kararını verdi" dedi.

Başbakanlık makamı için aday olacak kişinin ismini açıklamayan Esedi, "Mevcut Başbakan Maliki hükümetine katılmayacağımız gibi aldığımız bu karardan da vazgeçmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Esedi, Şii Ulusal İttifakı ve diğer tarafların oy birliğiyle olabilecek başka alternatifleri kabul edeceklerini söyledi.

Şii Ulusal İttifakı çatısı altında Sadr Hareketi, Ammar el-Hakim başkanlığındaki Irak Yüksek İslam Konseyi, Fazilet Partisi ve Reform Akımı bulunuyor.

Irak'ta 2003'te gruplar arasında varılan gayriresmi anlaşmaya göre, cumhurbaşkanı Kürtlerden, başbakan Şiilerden, meclis başkanı ise Sünnilerden seçiliyor.

Son seçimlerde, Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu "Kanun Devleti Koalisyonu" 93, "Muttehidun Bloku" 23, "Şii Koalisyonu" 29 ve "Vataniyye Bloku" 21 sandalye elde etmişti. Hükümeti kurmak için parlamentoda 165 sandalyenin gerektiği Irak'ta, Yüksek Seçim Komisyonu'nun açıkladığı kesin sonuçlara göre, hiçbir parti hükümeti tek başına kuracak çoğunluğu sağlayamamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    ABD kuklası Maliki düşürülmeli ve yargılanmalı artık !. Saddamın devrilmesindede çok rol oynamıştı bu adam, bu yüzden ırakta 2 milyon insan amerikan ordusu tarafından öldürüldü ! ! yani şimdi Irak saddamın zamanından dahamı iyi ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul'dan 11 kat daha büyük! Tarih verdiler: Şeytan lakaplı kuyruklu yıldız yaklaşıyor!
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi