Obama’dan Netanyahu’ya Türkiye azarı

Obama’nın pazar akşamı Netanyahu’yu operasyonu bitirmesi için azarladığı ortaya çıktı.

Obama’dan Netanyahu’ya Türkiye azarı
Obama’dan Netanyahu’ya Türkiye azarı
GİRİŞ 31.07.2014 03:06 GÜNCELLEME 31.07.2014 11:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Pazar akşamı yapılan, ABD Başbakan'ı Obama ile Binyamin Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinin tapeleri basına sızdı. Tapelerde Obama’nın her zamankinin aksine ‘dostane olmayan’ bir tavırla konuştuğu ve Netanyahu’nun itirazlarına kulak asmadığı görülüyor
 
İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonuna başından bu yana destek veren Amerikan yönetimi, artan sivil kayıplar nedeniyle uluslararası kamuoyunda oluşan İsrail tepkisinin önüne geçilmesi için Tel Aviv’e ‘Operasyonu bitir’ baskısı yapmaya başladı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yla pazar akşam yaptığı telefon görüşmesinde, operasyonun sona erdirilmesi için İsrail’e baskı yaptığı ortaya çıktı. İsrail’in Kanal 1 Televizyonu muhabirlerinden Oren Nahari, Obama‘yla Netanyahu arasında 35 dakika süren telefon görüşmesinin tapelerini yayınladı.
 
WASHİNGTON YALANLADI
 
Tapelerde Obama’nın her zamankinin aksine ‘dostane olmayan’ bir tavırla konuştuğu ve Netanyahu’nun itirazlarına kulak asmadığı vurgulanıyor. Washington ve Tel Aviv yönetimleri tapelerin gerçekdışı olduğunu savunsa da Nahari, belgeleri kendisine ABD’li bir yetkilinin sızdırdığını öne sürerek haberinin arkasında durdu. İşte Obama’nın Netanyahu’ya defalarca çıkıştığı telefon görüşmesinin tapeleri:
 
''TÜRKİYE'YE GÜVENİYORUM!''
 
* Obama: İsrail’in derhal tek taraflı ateşkes ilan etmesini ve saldırılarına -özellikle de hava saldırılarına- son vermesini talep ediyorum.
 
* Netanyahu: Peki bunun karşılığında İsrail ne alacak?
 
* O: Hamas’ın roket saldırılarına son vereceğine inanıyorum.
 
* N: Hamas daha önce 5 kez ateşkesi bozdu. Onlar İsrail’in yok olmasını isteyen terörist bir örgüt.
 
* O: Tekrar ediyorum, İsrail’in derhal askeri operasyonlara son vermesini bekliyorum. Gazze’deki yıkımın görüntüleri dünyayı İsrail’den uzaklaştırıyor.
 
* N: (Kerry’nin) Ateşkes planı gerçek dışı ve Hamas’a avantaj sağlıyor.
 
* O: Askeri operasyonlar bir hafta içinde biterse, Türkiye ve Katar Hamas’la 2012’deki ateşkes temelinde görüşmelere başlayacak.
 
* N: (Şaşırarak) Türkiye ve Katar Hamas’ın en büyük destekçileri, onların adil muhataplar olarak hareket edeceklerine itimat edilemez.
 
* O: Ben Türkiye ve Katar’a güveniyorum. İsrail müzakerecilerini seçecek pozisyonda değil.
 
* N: Hamas roket saldırılarını sürdürecek, tünellerden saldırmaya devam edecek.
 
* O: Top şimdi İsrail’in sahasında. Askeri operasyonlar bitmeli.
 
''BAŞBAKAN'A BAĞIRDI''
 
İsrail’in eski Savunma Bakan Yardımcısı, Likud Partisi milletvekili Danny Danon, Obama’nın Netanyahu’yla yaptığı görüşmede ‘bağırdığını’ öne sürdü. Danon, “Obama Netanyahu’ya bağırarak ne yapıp ne yapmaması gerektiğini söyledi. ABD’yle yakın bir ilişkimiz var, onların en güçlü müttefikiyiz. Müttefik bir ülkenin liderine böyle davranılmaz” diye konuştu.
 
KERRY: BAŞKA BİR OYUN OYNANIYOR
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze’de ateşkes sağlanması için yürüttüğü çalışmalara yönelik İsrail’den gelen eleştirilerden rahatsızlık duymadığını belirterek, kendisinden insanı bir ateşkes için çalışmasını İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun istediğini söyledi.

Kerry, “Eğer Netanyahu’nun taahhüdü olmasaydı, elbette ABD Başkanı ve ben bu çabaya girişmezdik. Şimdi ya onun taahhüdünü sorgulamadan doğru kabul edeceğim ya da birisi burada farklı bir oyun oynuyor ve umarım gerçek bu değildir” dedi.
 

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 4
  • Abdullah Öz 9 yıl önce Şikayet Et
    Gazze'de doğmuş ve sokakta oyun oynayan ve kimin yaptığı,kimin attığını bilmeden ölen 300 çocuk.... Irkçılığın ve vahşi kapitalizmin sonunu getirebilir...Birleşmiş Milletler tezgahının ve BM Güvenlik Konseyi tezgahının Sonunu getirebilir..Eğer dünyanın itilmiş,kakılmış akıllı ve vicdanlı halkları istedikleri taktirde..Arkadaşlar,siz de bu dünya düzenine itiraz ediyorsanız,tüm iletişim kanalları ile ingilizce,fransızca,almanca,arapça vd. dillerini de kullanarak,bu çabaya katkı verin..
    Cevapla
  • halkınta kendisi 9 yıl önce Şikayet Et
    İnanmayın, tam bir şov.... Bunlar tamamen göz boyama işi. Kendileri bilerek sızdırmışlardır. Müslüman alemini aptal mı zannediyor bunlar?
    Cevapla
  • Nuri BALTACI 9 yıl önce Şikayet Et
    Boykota devam. Sanırım biraz para kaybettiler. Eğer müslümanlar akıllı olursa, bunlar parmağını bile oynatamaz. Boykot, Boykot, Boykot. Bunların paradan ve sömürüden başka değeri yok.
    Cevapla
  • özgür 9 yıl önce Şikayet Et
    ateş kes. bana inandırıcı gelmedi,israil zaten ateş kes istiyor.israil'in fiyakası bozuldu.işin içinden çıkamıyor ve kara harakatından çok pişman.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!