Barzani'den "Savaşın" talimatı

Barzani "savaşın!" talimatı verdi: Peşmerge güçleri Musul'a yürüyor...

Barzani'den "Savaşın" talimatı
Barzani'den "Savaşın" talimatı
GİRİŞ 03.08.2014 07:54 GÜNCELLEME 03.08.2014 07:54


Musul'dan Suriye sınırına koridor açmak için peşmerge kuvvetlerine saldıran IŞİD militanları ile Suriye sınırında çatışmalar sürerken bölgedeki köyler boşaltılıyor.

Yüzlerce aile Sincar ve Zımar bölgesinden Dohuk, Zaho ve Erbil'e göç ediyor. Tank ve top desteğindeki Kürt ordusu çatışma bölgesine sevk edilirken Peşmerge kuvvetlerinin operasyonlarını Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin oğlu Mesrur Barzani yönetiyor.

IŞİD'le savaşmak için peşmerge kuvvetlerinin Zımar bölgesine yönelmesi üzerine Suriye'nin Rojava bölgesindeki Tilkoçer sınır kapısına açılan Irak tarafındaki Rabia sınır kapısının ise YPG ve KYB güçlerinin denetimine girdiği ileri sürüldü. 400 kadar YPG gücünün ise peşmergelerin sınırı geçip Irak topraklarına girdiği belirtiliyor. Barzani'nin ise peşmerge kuvvetlerine IŞİD'le savaşmaları yönünde talimat verip Musul yakınlarındaki bazı stratejik noktaların alınmasını istediği iddia edildi.

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinden sonra Telafer üzerinden Kürtlerin yaşadığı Şengal bölgesini de kullanarak Suriye'ye geçiş için güvenli bölge oluşturmak amacıyla saldırıya geçti. Aralarında Çeçen, Alman, Arap, Rus ve Iraklıların da yer aldığı IŞİD kuvvetleri, Zımar bölgesindeki peşmerge karakollarına ve mevzilerine kapsamlı bir saldırıya girişti. Saldırıya peşmergelerin karşılık vermesi üzerine önceki gün başlayan çatışmalar dün bir çok noktada şiddetlenerek sürdü.

Suriye'ye uzanan ve peşmergenin denetimindeki bölge, çok sayıda IŞİD militanının yerleşmesi üzerine peşmerge ilk etapta savunmaya geçti. Bölgedeki peşmerge karakolları, mevzileri ve birçok noktaya saldırı yapıldı. IŞİD'in KESKin nişancılarının arazide peşmerge kuvvetlerine yönelik etkili nokta atışı yapması, kayıpları artırdı. IŞİD'in saldırısına karşı koymak amacıyla Duhok ve Şengal bölgesinden takviye peşmerge kuvvetleri sevk edildi. Dün ise bölgeye tank ve top desteğinde ağır silah sevk edilirken Musul ve Suriye sınırına binlerce peşmerge mevzilendi. Bölgede IŞİD'le çatışan Kürt ordusuna Barzani'nin özel kuvvetlerden sorumlu olan oğlu Mesrur Barzani komuta ediyor.

Bölgedeki Kürt kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İki günden bu yana süren çatışmalarda 76 IŞİD militanı öldürüldü, 100’ü aşkın IŞİD’li ise yaralandı. Bölgede 20 IŞİD’li ise peşmergeler tarafından sağ yakalandı. Ölen IŞİD'lilerin cenazelerinin bir bölümünün peşmergelerin elinde olduğu bildirildi.  İŞİD’le çatışan peşmergelerden ise önceki gün 13’ü karakol baskınında 16 kayıp verdiği, dünkü çatışmalarda ise bu sayının 30’a ulaştığı, en az 50 peşmergenin ise yaralandığı ileri sürüldü. Önceki gün ölen peşmergeler Zaho’da toprağa verildi.

IŞİD’in Suriye’e koridor açmak için Musul’un Sincar ve Zımar bölgesine saldırması sonrasında çatışmaların geniş alanlara yayalıması üzerine bölge boşaltılıyor. Zımar ve Kesk kasabaları ve bağlı köylerden yüzlerce aile Dohuk, Zaho ve Erbil bölgesine göç etmeye başladı.

Peşmergelerin kafasını kestiler

Zımar bölgesinde bir peşmerge karakoluna saldıran IŞİD militanları dün çatışma sonucunda öldürdükleri ve yaraladıkları 13 peşmergenin kafalarını kesmişti. İki peşmerge ise karakoldan kaçarak kurtulmayı başarmıştı.

Bu arada, IŞİD'in Rojava olarak adlandırılan Kuzey Suriye'de YPG güçleri ile çatışmasında gerilemesi ve birçok noktayı kaybetmesinin ardından IŞİD'in Musul üzerinden Suriye'ye destek amaçlı harekata giriştiği kaydedildi. Bu nedenle Musul'dan Suriye sınırına güvenli bir koridor açma amaçlı saldırı yapıldı. Ancak peşmergenin geçit vermemesi nedeniyle saldırı sonuçsuz kaldı.

Musul'dan Suriye'ye uzanan bölgede IŞİD'in bir koridor açması halinde Kürt yönetiminin özellikle Sincar bölgesinde kontrolü tamamen kaybedeceği tedirginliği yaşanıyor.

YPG Irak'ta iddiası

Bu arada Fırat haber Ajansı, Rojava'nın savunma gücü YPG'nin, Musul'daki IŞİD'le peşmergeler arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Rojava tarafındaki Til Koçer sınır kapısından çatışma bölgesine geçtiğini ileri sürdü. YPG sözcüsü Polat Can, "Sınırları kaldırdık. Güneyli kardeşlerimizi IŞİD çetelerinden korumak için büyük bir güçle Güney'e geçtik" dedi.
 
Can, şunları söyledi:


 "IŞİD büyük bir güçle Zumar ve Şengal’e saldırıp Zaho’dan ayırmak istiyor. Bunun önünü almak için buradayız. Aradaki sınırları kaldırdık. Güneyli (Irak Kürdistanı) kardeşlerimizi IŞİD çetelerinden korumak için büyük bir güçle Güney’e geçtik."
 
İddiaya göre, bugün öğleden sonra IŞİD'in peşmerge güçlerine dönük saldırıları şiddetlendi, akşam saatlerinde Tıl Koçer’e sınır olan Rabia’dan sorumlu peşmerge gücü 8. Alay sorumlusu Haşim Sîtî ve denetimindeki peşmergeler savunmakla görevli oldukları Rebîa kasabasından çekildi. Bunun üzerine kasaba savunmasını KYB peşmergeleriyle birlikte YPG üstlendi. YPG savaşçıları ile YNK peşmergelerinin alanı ortak savundukları, Til Koçer-Rabia sınır kapısının YPG-YNK denetiminde olduğu kaydedildi. Rojava'dan Irak'a giren YPG güçlerinin Sincar bölgesine doğru hareket edeceği belirtildi.

Barzani'den "Savaşın" talimatı

Öte yandan, çatışmaların şiddetlendiği Zummar, Sincar ve Musul bölgesinde IŞİD'in saldırısı sonucu bazı noktalardan geri çekilen peşmergelere Barzani'den "Savaşın" talimatı geldi. Barzani'nin "Musul bölgesine geri çekildiğiniz yerleri alarak ilerleyin" dediği ileri sürüldü. (Milliyet)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık