Ruhani: Filistin çağımızın en eski krizidir

NAM Filistin Komitesi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ele almak üzere bu sabah İran'ın başkenti Tahran'da toplandı.

Ruhani: Filistin çağımızın en eski krizidir
Ruhani: Filistin çağımızın en eski krizidir
GİRİŞ 04.08.2014 15:51 GÜNCELLEME 04.08.2014 15:51

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in başkanlığında yapılacak toplantıda açılış konuşmasını, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yapacak.

Filistin, Bangladeş, Lübnan, Katar, Venezuella, Sudan ve Uganda'nın dışişleri bakanı seviyesinde temsil edildiği toplantıya NAM üyesi 45 ülkeden dışişleri bakan yardımcıları da katıldı.

İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre Ruhani, bu toplantının düzenlenmesinin günümüzde dünyanın çözüme kavuşmamış en eski uluslararası meselesi olan Filistin sorununa verilen önemin göstergesi olduğunu belirtti.

İsrail'in geçen haftalarda ve Ramazan ayında tüm insani, uluslararası kuralları ve insan haklarını çiğneyerek ve en ileri teknolojik silahlar kullanarak Gazze'yi hedef aldığını belirten Ruhani, "Çocuk katili siyonist ordu amaçlı ve planlı bir şekilde her zamanki politikasını yani soykırımı uygulamakta, altyapıları, okulları, hastaneleri, camileri ve hatta yardım ekiplerini hedef almaktadır." dedi.

Çoğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 10 bini aşkın kişinin evlerini terk etmeye zorlanması ve Gazze'deki tüm altyapı tesislerinin tahrip edilmesinin bu eylemlerin planlı olduğunun gösterdiğini ifade eden Ruhani, "Bu şartlarda uluslararası kuruluşlar özellikle BM Güvenlik Konseyi’nin suskunluğu, siyonist rejimi daha da küstahlaştırmakta ve hatta insani yardımların, gıda, ilaç gibi temel ihtiyaçların Gazze'ye ulaşmasına engel olmaktadır." dedi .

Ruhani ayrıca, "Biz Ortadoğu sorununun Filistin sorunu çözülmeden, Filistinlilerin kendi topraklarına dönmeden, kendi kaderlerini belirleme hakkına sahip olmadan, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti kurulmadan ve tüm halkın bu yöndeki fikri bir referandumla belli olmadan çözülemeyeceği kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat
İsrail İran'a saldırdı! Türkiye'den son dakika açıklaması